|

Mavi Marmara itirafı: Büyük hataydı

İstanbul''daki Mavi Marmara davasında sanık olarak yargılanan dönemin İsrail Askeri İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, ''Mavi Marmara''da yaşananlar büyük hataydı. İki tarafta da hatalar vardı. Keşke olanlar hiç yaşanmasaydı'' dedi.

.
00:00 - 6/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:19 - 5/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Mavi Marmara itirafı: Büyük hataydı
Mavi Marmara itirafı: Büyük hataydı

Abluka altındaki Gazze'ye gıda, ilaç ve inşaat malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine Mayıs 2010'da uluslararası sularda seyrettiği sırada düzenlenen kanlı saldırının 'faillerinden biri' olan, dönemin Askeri İstihbarat Başkanı olan emekli tümgeneral Yadlin, 3 yıllık suskunluğunu bozdu.

Amos Yadlin, 'Mavi Marmara'da yaşananlar büyük hataydı' dedi.

'SALDIRI BÜYÜK HATAYDI'

Silahsız, sivil 9 Türk aktivistin ölümü, 50'yi aşkın kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıyla ilgili Türkiye'de İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilen Yadlin, 'Mavi Marmara'da yaşananlar büyük hataydı. İki tarafta da hatalar vardı. Keşke olanlar hiç yaşanmasaydı' diye konuştu.'Aynı şeyler bugün olsa yine aynı şeyleri yapar mıydınız?' sorusuna da cevap veren Yadlin, 'Yaşanan tecrübeler, insana hep bir şeyler kazandırıyor. Bu tecrübelerle, o yaşanan olaylar olmazdı' şeklinde konuştu.

DÜNYADAN TEPKİ YAĞMIŞTI

Saldırının, uluslararası sularda sivil, silahsız ve insani amaçlarla yola çıkan bir gemiye yapılmış olması bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Olayın sıcaklığıyla dünyanın birçok ülkesinden İsrail'e tepki yağdı. Türkiye, vatandaşlarına yapılan bu kanlı saldırının ardından İsrail ile ilişkilerini 'ikinci katip düzeyine' indirdi ve İsrail'e 'özür', 'tazminat' ve 'Gazze ablukasının kaldırılması' şartını öne sürdü. İsrail, geçen martta 'özür' diledi ve 'tazminat' ödeyeceğini açıkladı. Ancak aradan geçen süre içerisinde 'tazminat' ödemesinde herhangi bir yol alınamadı.

Mısır'daki darbeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yadlin, şunları kaydetti:

BAHAR SİSİ'NİN DARBESİYLE GELDİ

'Kahire'de Tahrir Meydanı'nda Mübarek iktidarında ilk toplananlar laik, özgürlük taraftarı gençlerdi. Sonra Mursi geldi. Arap baharı her yerde İsrail karşıtlığına dönüştü. Mısır'da ilk devrimin ardından gelenler İsrail için bahar değildi. Mursi iktidara geldikten sonra İsrail'i bir kere bile Kahire'ye davet etmedi. İsrail'e sıcak mesajlar vermedi. Mısır'da Arap baharı, şimdi asıl seyrine döndü. Ama evet, askeri darbe yoluyla oldu.' İsrail'in 'düşmanlarına karşı caydırıcı olduğuna inandığını' dile getiren Yadlin, ülkesinin Filistin yönetimiyle sürdürdüğü barış müzakerelerine ilişkin de 'Hamas, Hizbullah ve İran kuvvetli oldukça, barış olacağını zannetmediğini' söyledi.

8 PİLOTTAN BİRİ

Mavi Marmara saldırısının failleri arasında yer alan Amod Yadlin, İsrail Askeri İstihbarat Başkanlığı görevinden 2010 yılında tümgeneral rütbesiyle emekli oldu. Daha önce İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nde askeri ataşelik görevinde bulundu. 1973'teki Arap-İsrail savaşı olan 'Yom Kippur'da pilot olarak görev yapan Yadlin, 1981'de Irak'da Osirak Nükleer Reaktörü'ne İsrail'in yaptığı saldırıda görev alan 8 pilottan biriydi.

Canlı yayında katliam

İsrail'in, dış dünyayla bütün bağlantısını kopardığı Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisi, 31 Mayıs 2010 yılında dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda aktivistle birlikte İstanbul'dan yola çıktı. Bebeklere mama, oyuncak, gıda ve ilaç yüklenerek yola çıkan Mavi Marmara, Akdeniz'de uluslararası sularda seyrederken havadan ve sudan gemiyi basan İsrail komandolarının silahlı saldırısına uğradı. Tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıda aralarında henüz hayatının baharında olan Furkan Doğan'ın (19) da bulunduğu 9 Türk aktivist hayatını kaybetti, 50'yi aşkın kişi de yaralandı.


10 yıl önce