|

Mehmetçik sırtındaki parkayı verdi

Van'ın Başkale ilçesi İran sınırında mahsur kalan 19 kaçağa Mehmetçik el uzattı.

Aa
00:00 - 24/02/2013 Pazar
Güncelleme: 14:03 - 24/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
Mehmetçik sırtındaki parkayı verdi
Mehmetçik sırtındaki parkayı verdi

Alınan bilgiye göre, Başkale ilçesi İran sınırında 19 kişinin sınırı yasa dışı yollarla geçmeye çalıştığı, ancak yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle bir vadide mahsur kaldıkları termal kameralar tarafından tespit edildi.

Esenyamaç köyüne bağlı Yeşilbulak mezraası yakınlarında alınan görüntü üzerine 6. Hudut Alay Komutanlığı'na bağlı 14. Hudut Bölüğü, kurtarma operasyonu başlattı.

Sınıra yakın bölgeden giriş yapan mültecilere, dondurucu soğukta yaklaşık bir saat süren zorlu bir yolculuk sonucu ulaşan Mehmetçik, Pakistan uyruklu bir kişinin öldüğünü, 5 kişinin ise durumunun ciddi olduğunu tespit etti.

'Hudut Kartalları' olarak adlandırılan sınır birliği, acil müdahale edilmesi gereken 5 kaçak için İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan destek istedi. Bunun üzerine, ilçeden 112 Acil Servis ekibi zırhlı kobra araçlarıyla bölgeye hareket etti.

Yaklaşık 2 saat yol giden ambulansın daha fazla ilerleyememesi üzerine, Mehmetçik ve sağlık ekipleri, geriye kalan 1 kilometrelik yolu yürüyerek devam etti.

Sıfırın altında 15 derecede görüntülenen operasyonda, kaçaklara ulaşan sağlık ekipleri burada ilk müdahaleyi yaptı.

Pakistan uyruklu kişinin donarak öldüğünü belirleyen sağlık ekibi, 5'i ağır 18 kaçağın sıcak bir yere taşınması gerektiğini birlik komutanına iletti.

Yer yer 3 metreyi bulan kar kalınlığı ve olumsuz hava şartlarına rağmen üstün bir çaba gösteren Hudut Kartalları, 1'i ölü 19 kaçağı bulundukları bölgeden sınır birliğine taşıdı.

Mehmetçik kendi bere ve parkasını verdi

Bu sırada soğuktan el, ayak ve yüzleri şişen kaçaklara, Mehmetçik kendi bere ve parkalarını vererek ısıtmaya çalıştı. Kaçakları sınır birliğine götüren Mehmetçik, burada da kaçaklara sıcak yemek vererek, ıslanan giysilerini değiştirmesi için yardımcı oldu.

Daha sonra zırhlı araçlarla karakoldan alınan kaçaklar, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Başkale Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Hastanede tedavi altına alınan kaçaklar için sıcak bir ortam hazırlayan hastane yönetimi ise kaçaklara ısıyı dışarı aktarmayan battaniyeler dağıttı.

Acil serviste görevli doktorlar, geç kalınması durumunda 5 kaçağın ayak, el ve yüz kısımlarında önemli sorunlar çıkabileceğini, Mehmetçiğin zamanında müdahalesi sonucu kurtulduklarını ifade etti.

Olay yerinde donarak ölen kaçağın cesedinin Başkale Devlet Hastanesi'nde yapılan otopsinin ardından Malatya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildiği belirtilirken, kurtarılan mültecilerin de tedavilerin ardından sınır dışı edilmek üzere İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim edileceği öğrenildi.

11 yıl önce