|

Memleket bembeyaz

Türkiye dünden itibaren karla kaplandı. Birçok ilin ulaşımı aksadı, binlerce köye hâlâ ulaşılamıyor. Trafik allak bullak oldu, araçlar mahsur kaldı, elektrikler kesildi, uçak seferleri iptal edildi. Yağışlar yarına dek sürecek.

Aa
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 00:33 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Memleket bembeyaz
Memleket bembeyaz

Türkiye, kara kışın etkisinde. Yurdun hemen tümünü kar kapladı, vatandaşlar karın yağmasına hem sevindi hem de büyük zorluklar yaşadı. Yoğun kar yağışı, soğuk hava, fırtına ve tipi nedeniyle bazı kentlere binlerce köye ulaşım kapandı; hava ve kara yollarında ulaşım aksadı, karbonmonoksit gazından çok sayıda kişi zehirlendi. Kamu kurumlarında çalışan engellilere Gümüşhane ve Afyonkarahisar'da 2, Kayseri'de 3 gün idari izin verildi.

KAYSERİ ANKARA YOLU KAPANDI

Kayseri-Ankara ve Kırşehir-Ankara kara yolu ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı ve tipinin etkili olması üzerine, Kayseri-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı. Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinden KKTC'ye yapılan feribot seferleri, iptal edildi.

KÖYLERE ULAŞILAMIYOR

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Sakarya'da 23, Samsun'da 164, Sinop'ta 35, Ordu'da 78, Amasya'da 35, Artvin'da 95, Niğde'de 50, Adana'nın Tufanbeyli ve Aladağ ilçelerinde 42, Malatya'da 326, Bilecik'te 134, Düzce'de 110, Erzurum'da 762, Erzincan'da 455, Muş'ta 300, Tunceli'de 275, Kars'ta 259, Bingöl'de 263, Ardahan'da 180 ve Iğdır'da 12, Nevşehir'de 110, Çankırı'da 95, Kırşehir'de 233, Karaman'da 143 köy ve belde, Kayseri'de 320 olmak üzere 4 bin 499 köy yolu ulaşıma kapandı.

ELEKTRİK DE KESİLDİ

Bazı yerleşim birimlerinde telefon ve elektrikte kesintiler yaşandı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklıları sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 10, Kars'ta 9, Ardahan'da 6, Erzurum'da 5 ve Erzincan'da 2 derece olarak ölçüldü. Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü, aşırı soğuklar nedeniyle dondu.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL

Kayseri-İstanbul ve İstanbul-Kayseri uçak seferleri yapılamadı. Erkilet Havaalanı'ndaki kar yağışı ve tipi nedeniyle THY'nin İstanbul'dan kalkacak uçağı ile Kayseri'den kalkacak uçağı karşılıklı olarak iptal edildi. THY'nin İstanbul-Sivas uçak seferleri karşılıklı olarak, iptal edildi. İstanbul'dan kalkması gereken Konya uçaklarıının da seferleri yapılamadı.

OTOBÜSLER MAHSUR

Aksaray-Nevşehir karayolunun 21. kilometresinde bir yolcu otobüsü kaza yaptı. Camları kırılan otobüs mahsur kaldı. Yetkililer otobüse ulaşmaya çalıştıklarını ancak yoğun tipinin çalışmalarına engel olduğunu söyledi.

ERZİNCAN'DA ÇIĞ

Erzincan-Erzurum kara yolunun 47 ile 50. kilometreleri arasındaki 4 noktaya çığ düştü. Bölgede bir otomobil kısmen çığ altında kaldı. Onlarca aracın yolda kaldığı bölgede, Karayolları ekipleri, 7 saat süren çalışma sonucu yolu kontrollü şekilde ulaşıma açtılar. Tunceli-Pülümür yolunun 3 ayrı bölgesinde çığ meydana geldi. Çığ nedeniyle Tunceli-Pülümür bağlantılı Erzincan kara yolu ulaşıma kapandı. Bu arada, Tunceli-Ovacık yolunda ise kar kayması nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.


Kar nedeniyle 3 ile ulaşılamadı

Kar nedeniyle dün Tunceli, Sivas ve Aksaray'a ulaşılamadı. Aksaray'da da bir yolcu otobüsü mahsur kaldı. Sivas'tan Antalya'ya gelen yolcu otobüsü, 1839 rakımlı Alacabel mevkisinde buzlanma nedeniyle sabaha karşı kaydı. 55 yolcusuyla yolda mahsur kalan otobüsün imdadına karayollu ekipleri yetişti. Tipi nedeniyle görüş mesafesinin sıfıra düştüğü Aksaray-Ankara ve Aksaray-Nevşehir karayolları da ulaşıma kapandı. Tunceli-Pülümür yolunun 3 ayrı bölgesinde çığ meydana geldi. Çığ nedeniyle Tunceli-Pülümür bağlantılı Erzincan kara yolu ulaşıma kapandı. Bu arada, Tunceli-Ovacık yolunda da kar nedeniyle ulaşım sağlanamadı.Muş-Kulp karayolu, Kozma Dağı mevkisinde çığ düşmesi sonucu ulaşıma kapandı.


Yağışa en çok çocuklar sevindi

Yurdun büyük bölümünde etkili olan kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkilerken çocuklar eğlenmelerine baktı. Kardan adam yapan çocuklar kartopu oynayıp karda oyunlar oynadı.




Sert fırtına hayatı felç etti


Uludağ'da 135 santimlik kar


Kar kalınlığı Erciyes Kayak Merkezi'nde 1,5 metreye, Uludağ'da 135 santimetreye ulaştı. Kocaeli'nin kış sporları merkezi Kartepe'de kar kalınlığı 1,5 metreyi aştı, 14 kayak pisti tipi nedeniyle kapandı.


Karadeniz'de sert fırtına



Karadeniz'de etkili olan fırtına nedeniyle Akçakoca sahilinde dalga boyu 4 metreye ulaştı. Zaman zaman hızı 70 kilometreye kadar çıkan fırtına nedeniyle, özellikle balıkçılar zor anlar yaşadı.

Zonguldak'ta, 2,5-4 metre yüksekliğindeki dalgalar, mendirekleri aştı. Aydın'ın Kuşadası ilçesinde hızı yer yer saatte 90 kilometreye ulaşan fırtına, bazı ev ve iş yerlerinin çatı kaplamalarının yerinden çıkmasına neden oldu.



Elektrikler kesildi


Muğla'da saatteki hızı 82,6 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle 5 otomobil ve 2 kamyonet zarar gördü, otobüs durakları kullanılmaz hale geldi.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde fırtına nedeniyle Cengiz Topel Mahallesi'nde elektrik hattına devrilen ağaç, tellerin kopmasına yol açtı. İlçeye 5 saat süreyle elektrik verilemedi.



Sıcaklık hafta sonu artacak


Marmara'da poyraz kuvvetli, kar yağışı özellikle Bursa, Sakarya, Bilecik, Balıkesir arasında görülecek, Trakya'da ise zayıflamaya başlayacak. Yarın bölgede yağışın zayıflaması ile buzlanma kuvvetini artıracak, gece sıcaklığı daha da düşecek. Marmara'da sıcaklık hafta sonu yükselecek. İstanbul bugünden itibaren ısınmaya başlayacak. Cumartesiye kadar güneşli bir hava geçirecek olan İstanbul'da sıcaklık pazar günü yerini hafif yağmura bırakacak. Bölgeyi genel itibariyle güneşli bir hava bekliyor. Ankara'da fırtına ile birlikte zaman zaman tipi şeklinde yağan kar bugünden itibaren zayıflamaya başlayacak.



16 yıl önce