|

Meriç'te su taşkını Edirne'yi gece etkileyecek

Bulgaristan'da bir barajın göçmesi nedeniyle taşmaya başlayan Meriç Nehri'ndeki su taşkını Edirne'yi gece 02:00'den itibaren etkilemeye başlayacak

00:00 - 6/02/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:23 - 6/02/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Meriç'te su taşkını Edirne'yi gece etkileyecek
Meriç'te su taşkını Edirne'yi gece etkileyecek

Nehirde su seviyesi her geçen saat yükseliyor. Nehir suyu sabah yapılan ölçümlerin neredeyse iki katına çıktı.

Son yapılan ölçümlerde ise nehir debisi bin 37 metreküp/saniyeye ulaştı. Bulgaristan tarafından bin 436 metreküpe kadar ulaşan su seviyesi saat 20:00 sıralarında Edirne'ye ulaşmaya başladı.


Meriç Nehri'ne Arda ve Tunca'dan gelen suların da eklenmesiyle birlikte debinin bin 800 metreküp/saniye seviyesine ulaşması bekleniyor. Toplam su taşıma kapasitesi azami bin 400 metreküp/saniye olan nehir yükselecek sularla birlikte Karaağaç Mahallesi ile Bosna Köyü'nün bir bölümü sular altında kalacak.


Taşkın ihtimaline karşı Edirne Valiliği Meriç ve Tunca Nehirleri arası ile Karaağaç yolunda bulunan işletmeleri tahliye ettirdi. Ayrıca Bosna Köyü yolu üzerinde bulunan çiftlikler ile ahırlardaki hayvanlar da daha güvenli yerlere nakledildi.

Karaağaç Mahallesi'nde bulunan ilk ve ortaöğretim kurumları ile kamu kurumları taşkın tehlikesi nedeniyle tatil edildi.

Edirne ile Karaağaç Mahallesi'ni Türkiye ile Yunanistan'ı Pazarkule Sınır Kapısı üzerinden birbirine bağlayan Meriç ve Tunca Köprü ayaklarının sular altında kalması durumda vatandaşlar askeri araçlarla taşınacak.


Meriç Nehri'ndeki su seviyesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Edirne Valisi Gökhan Sözer, Bulgaristan'ın Harmanlı kasabasının kuzeyinde bulunan bir barajın kısmen çökmesi nedeniyle Meriç Irmağı'nın Bulgaristan tarafında su seviyesinin dramatik bir şekilde yükselmeye başladığını söyledi. Meriç'in debisini sabah saatlerinden itibaren takip etmeye başladıklarını anlatan Vali Sözer, "Bu sular Edirne merkeze saat 20:00 itibariyle ulaşmaya başladı. Bu saatten gece 02:00-03:00 saatlerine kadar Meriç, Tunca ve Arda Nehirlerinin debilerini yükselmeye devam edecek. Bu üç ırmağın toplam debisi 1700-1800 metreküp/saniye ulaşacak. Bu rakama ulaştığında Meriç Köprüsü ile Tunca Köprüsü arasındaki alan ve Karaağaç'ın bir bölgesi ile Bosnaköyün bir bölgesi sular altında kalacak. Ve su tehdidine karşı biz de Karaağaç'taki okulları, kamu kurumlarını tatil ettik. Ayrıca vatandaşları uyardık. İşyerlerini, restoranları, kafeleri kapattırdık. Ve vatandaşlarımızın suların yükselince Karaağaç ile Edirne'nin irtibatı kesildiği için işi olanları Edirne'ye geçmesini temin ettik. Ama her şeye rağmen köprüler ulaşıma kapandıktan sonra acil bir durum olursa silahlı kuvvetlere ait araçlarla insanlarımızı taşıyacağız. Suların yükselmesi yerleşim yerlerini etkilemeyecek. Zaten suyun etkileyeceği yerleri boşaltmış olduk." dedi.

Harmanlı'daki barajın kısmen çöktüğünü ve sularının boşaldığını ifade eden Sözer, "Büyük bir ihtimalle barajda su kalmadı. Ama Bulgaristan bu konuda resmi bir açıklama yapmıyor." diye konuştu.


KAPIKULE ARAÇ GEÇİŞLERİNE TAMAMEN KAPATILDI


Türkiye'nin ve dünyanın en büyük sınır kapılarından biri olan Kapıkule, Bulgaristan tarafında yolların sular altında kalması nedeniyle araç ulaşımına tamamen kapatıldı. Edirne Valisi Sözer, "Bulgaristan tarafındaki karayolunun sular altında kalması nedeniyle Bulgaristan her türlü aracın girişini durdurdu. O nedenle Kapıkule'yi araç trafiğine kapatmış olduk. Ancak Hamzabeyli kapımız açıktır. Bulgaristan tarafına geçmek isteyenler bu sınır kapısını kullanarak Bulgaristan'a geçebilirler." diye konuştu.



Kaynak: http://www.samanyoluhaber.com/gundem/Mericte-su-taskini-Edirneyi-gece-etkileyecek/731917/#ixzz1ldQwBNao

12 yıl önce