|

MGK'nın gizli ibareli belgeleri kayıp

Cihan
00:00 - 3/09/2007 Pazartesi
Güncelleme: 14:15 - 3/09/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
MGK'nın gizli ibareli belgeleri kayıp
MGK'nın gizli ibareli belgeleri kayıp

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği tarafından 15 yıl sonra uygulamadan kaldırılan 'Dış Ülkelerdeki Türkler Hakkında Özel Milli Siyaset Belgesi, gönderildiği bakanlıklarda bulunamadı.



MGK Genel Sekreterliği tarafından 1992 yılında yayınlanan, "Dış Ülkelerdeki Türkler Hakkında Özel Milli Siyaset Belgesi" 2006 yılında yeni bir kararla iptal edildi. Belgenin gönderildiği bakanlık ve kurumlarından, belgenin bulunarak imha edilmesi istendi. 15 yıl önce gönderilen belgenin birçok bakanlık ve kurumda bulunamadığı ortaya çıktı.




MGK Genel Sekreterliği 3 Haziran 1992 yılında "Dış Ülkelerdeki Türkler Hakkında Özel Milli Siyaset Belgesi"ni yayınladı. Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı, Demirel'in Başbakan olduğu bir dönemde yayınlanan belge Başbakanlık, bakanlıklar, Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk Kültür ve Dil Tarih Yüksek Kurumu, Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, MKEK Genel Müdürlüğü, TRT ve Başbakanlık Merkez Teşkilatı'na gönderildi. Belge 21 Ağustos 2006 tarihine kadar uygulamada kaldı.



Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında 21 Ağustos 2006 tarihinde toplanan MGK Genel Sekreterliği, 486 sayılı bir karar ile belgenin imha edilmesine karar verdi. Belgenin imha edilmesi için Bakanlar Kurulu'ndan 11 Ekim tarihinde karar çıktı.



MGK Genel Sekreter Vekili Tuğgeneral Tuncer Erinmezler imzalı, 28 Ağustos 2007 tarihinde ilgili kurumlara gönderilen yazıda, "Dış Ülkelerdeki Türkler Hakkında Özel Milli Siyaset Belgesi"nin imha edilerek, imha tutanağının ise 30 Ağustos 2007 tarihine kadar kendilerine gönderilmesini istedi. Genel Sekreterlik tarafından imha edilmesi istenen belge, gönderildiği birçok bakanlıkta aramalara rağmen bulunamadı.

17 yıl önce