|

Milli Park içinden tarihi kalıntılar çıktı

Dilek Yarımadası'ndaki ormanlık alanda Bizans dönemine ait 3 tarihi şapel bulundu. Şapellerin restore edilerek turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Aa
00:00 - 29/01/2013 Salı
Güncelleme: 12:38 - 29/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Milli Park içinden tarihi kalıntılar çıktı
Milli Park içinden tarihi kalıntılar çıktı

Dilek Yarımadası Milli Park Müdürü Erdinç Kutsal, Milli Park içinde yürüttükleri çalışma sırasında tarihi kalıntılara rastladıklarını, yapılan incelemede yapıların erken Bizans dönemine ait şapeller olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Tarihi şapellerin kültür envanterine geçirilmesi için girişimde bulunduklarını belirten Kutsal, şöyle devam etti:

'Birbirlerinden 1'er kilometre uzaklıkta bulunan tarihi şapellerin kültür envanterine geçirilmesi amacıyla Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkililerini Milli Park'a davet ettik. Şapellerin tescil edilip kayıtlara geçirilmesini sağladık. Şapellerin her birinin içerisinde odalar, mutfak ve avlu kısımları bulunuyor. Ayrıca şapellerin iç kısımlarında mum koyulan yerler ve dua edilecek kısımlar mevcut. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden alınacak izinle tarihi şapeller üzerinde restorasyon çalışması yapılmasında herhangi bir sakınca yok.'

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ise Aydın'ın erken Bizans dönemine ait dini yapıları bünyesinde barındıran bir şehir olduğunu, Milli Park'taki şapellerin de bu döneme ait olduğunu belirtti.

Aydın'daki tarihi yapılara yönelik çalışmaları belli bir plan ve program dahilinde sürdürdüklerini ifade eden Aktakka, şunları söyledi: 

'Yeni bulunan şapellere yakın konumdaki, Davutlar Kurşunlu Manastırı'nda temizlik ve kurtarma kazısı çalışması yapılması için çalışmalara başladık. Bu aşamadan sonra yeni şapelleri de gündemimize alabiliriz. Mülkiyet sahibi kuruluş tarafından restorasyon projesi hazırlatılıp bunun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü'nce onaylanması gerekiyor. Onay sonrasında proje doğrultusunda restorasyon projesi gerçekleştirilebilir. Tüm bunları takip ederek bu tarihi yapıları inanç turizmine kazandırmaya çalışacağız.'

Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında yer alan ve 28 bin hektarlık alana sahip olan Dilek Yarımadası Milli Parkı, doğa harikası vadi, kanyon ve koylarıyla biliniyor.

Şapellerin restore edilmesiyle bölgenin inanç ve kültür turizmi açısından da bir çekim merkezi olabileceği ifade ediliyor.


11 yıl önce