|

'Mucit Türkler' aranıyor

Ankara Ticaret Odası, Kanal D ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile birlikte bilim projeleri yarışması düzenliyor. İki elemeli turdan oluşacak yarışmada, birinciye 150 bin YTL ödül verilecek.

Anka
00:00 - 4/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:56 - 4/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'Mucit Türkler' aranıyor
'Mucit Türkler' aranıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO), Kanal D ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile birlikte bilim projeleri yarışması düzenliyor. İki elemeli turdan oluşacak yarışmada, birinciye 150 bin YTL ödül verilecek.


7 BÖLGEDE ELEME TURU YAPILACAK

ATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Abbas Güçlü ile Bizim Mucitler” adı altında başlayacak yarışmanın, 7 bölgede, 7 üniversitenin eleme turlarından oluşacağı ve 150 bin YTL para ödüllü final ile sonuçlanacağı kaydedildi.

Jüri üyelerinin, siyaset, sanayi, ticaret, bilim, kültür-sanat, sahne dünyasının önemli isimlerinin oluşacağı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin buluş adamlarını gün ışığına çıkarılmasının amaçlandığı belirtildi.


EN İYİ ON PROJE

Proje sahiplerinin, ATO'nun "www.atonet.org.tr" adresli internet sitesinden bölge elemeleri için başvuruda bulunabileceği ifade edilen açıklamada, “Başvurular tamamlandıktan sonra, ODTÜ'nün oluşturacağı ön bilim jürisi önünde bilimsel yeterliliklerini kanıtlayan en iyi ilk 10 proje, birinci tur elemeleri için büyük jürinin önüne çıkacak” denildi.

Bu turda birinci gelen projenin, finalde yarışmaya hak kazanacağı ve 10 bin YTL proje desteği alacağının altı çizilen açıklamada, ilk bölge elemesinin 18 Nisan'da Ankara'da yapılacağı ve Kanal D'den canlı olarak yayınlanacağı bildirildi. Ankara elemesine katılacak projelerin 12 Nisan'a kadar başvuru yapabileceğine dikkat çekilen açıklamada, bölge birincilerinin, finalde 150 bin YTL'lik büyük ödül için tekrar yarışacağı kaydedildi.



Açıklamada, finalde ikinci gelen projeye 50 bin YTL, üçüncü gelen projeye de 25 bin YTL proje desteği verileceğinin altı çizilirken, ayrıca ilk üç dereceye giren projenin, ODTÜ Teknoparkından üç yıl ücretsiz olarak yararlanacağı belirtildi. Kazanan projeye uluslararası platformlarda gerektiğinde destek sağlanacağı ve uygulanabilir projelere de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı tarafından gerektiğinde proje destek kredisi verileceği açıklandı.


İCAT ÇIKARAN TÜRKLERİ ARIYORUZ

Ankara Ticaret Odası'nın üniversite-sanayi işbirliği ve bilimin gelişmesine verdiği desteklere dikkat çeken ATO Başkanı Sinan Aygün, Türk toplumunun bilimde de yarışabileceğini kanıtlamak için bu projeye imza attıklarını söyledi. Aygün, “Aile büyükleri çocuklarına, istenmedik bir şey yapmaya kalktıklarında icat çıkarma derler. Bu, son derece yanlış bir yaklaşım. Biz diyoruz ki, icat çıkarın. Siz bulun, biz buluşturalım. Bu yarışma ile icat çıkaran Türkler'i arıyoruz" dedi. Diğer yandan da içeriksiz yarışmalara yeni bir boyut getirdiklerini kaydeden Aygün, bilimi yarıştırdıklarına işaret etti. “Türkiye'nin başka çıkar bir yolu yok" diyen Aygün, teknoloji üreterek, yükte hafif, pahada ağır mallar satacaklarını vurguladı. Aygün, beş kamyon domates satıp, karşılığında bir tane teknolojik ürün alma devrinin kapanması gerektiğini sözlerine ekledi.


17 yıl önce