|

Muhalefetin ilk hedefini açıkladı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, geçici hükümetin ilk hedefinin Arap Birliği'ndeki Suriye sandalyesini almak, ikinci hedefinin ise uluslararası toplum nezdinde Suriye'nin tek meşru temsilcisi olarak tanınmak olduğunu bildirdi.

Aa
00:00 - 18/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:00 - 19/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Muhalefetin ilk hedefini açıkladı
Muhalefetin ilk hedefini açıkladı

SMDK Türkiye Temsilcisi Hoca, SMDK geçici hükümet başkanı seçimini AA muhabirine değerlendirdi.

Geçici hükümetin amacının uluslararası camiada Suriye'yi temsil etmek olduğunu vurgulayan Hoca, ''Seçilecek geçici hükümetin ilk hedefi Arap Birliği'ndeki Suriye sandalyesini almak, ikinci hedefi ise uluslararası toplum nezdinde Suriye'nin tek meşru temsilcisi olarak tanınmaktır. Şayet bu gerçekleşirse ülke içindeki muhalefet açısından büyük bir moral kaynağı olacaktır'' diye konuştu.

Hoca, SMDK Başkanı Muaz el-Hatib'in Suriye Cumhurbaşkanı, SMDK'nın Suriye Meclisi, seçilecek başbakan ve geçici hükümetin ise Suriye başbakanı ve hükümeti statüsünde olduğunu, bu seçimin Esed yönetiminin meşruiyetini hem ülke içinde hem dünyada tamamen kaybettiği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

SMDK içerisinde geçici hükümetin Suriye içerisinde faaliyet göstermesine yönelik bir görüş birliği olduğuna dikkati çeken Hoca, Esed yönetiminin sivil yerleşim bölgelerini uzun menzilli füzelerle vurmasının hükümet açısından bir güvenlik sorunu oluşturacağını da söyledi.

Geçici hükümetin ilanıyla Suriye içerisindeki dağınık silahlı grupların Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında toplanacağı ve düzenli orduya geçişin hızlanacağı öngörüsünde bulunan Halid Hoca, geçici hükümet tesisi sırasında en çok tartışılan konunun ÖSO'nun silahlandırılması olduğunu kaydetti.

Arap Birliği, Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi Olağan Toplantısı'nda alınan kararla, SMDK'ya Suriye'yi Arap Birliği'nde temsil imkanı vermiş ve SMDK'yı 26-27 Mart tarihlerinde Katar'da düzenlenecek Arap Birliği zirvesine Suriye'yi temsilen katılmaya davet etmişti. SMDK İstanbul'da ''geçici hükümet'' ya da Arap Birliği'nin de talebi doğrultusunda ''yürütme konseyi'' oluşturulması konusunu karara bağlamak için toplandı.

Başbakan ve geçici hükümetin yapılacak seçimin ardından en geç yarın ilan edilmesi bekleniyor.


11 yıl önce