|

Mumcu'nun oğlu: Babamı, İslamcılar öldürmedi

00:00 - 12/01/2010 Salı
Güncelleme: 06:40 - 12/01/2010 Salı
Yeni Şafak
Mumcu'nun oğlu: Babamı, İslamcılar öldürmedi
Mumcu'nun oğlu: Babamı, İslamcılar öldürmedi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin üzerinden 17 yıl geçti. 24 Ocak 1993'te arabasına konulan bombayla suikasta uğrayan Mumcu'nun katilleri bulunamadı.




Birçok kesim suikastı 'İslamcı grupların' yaptığını ileri sürmüş, cinayetin ertesi günü çıkan bazı gazeteler de bu iddiayı öne süren cümleler kullanmıştı. Uğur Mumcu'nun oğlu, yıllar sonra babasının ölümüyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. İnternet sitesi T24'e konuşan Özgür Mumcu, İslamcılar, eski ülkücüler, kontr-gerilla, PKK gibi her sene çeşitli senaryoların ortaya atıldığını anlattı. "Bu cinayeti kontrgerillanın işlediğini duysam şaşırmam. PKK'nın yaptığını duysam yine şaşırmam. Elbette ciddi bir delile dayanarak söylemiyorum, ama ben bu cinayetin bir İslamcı operasyonu olduğuna inanmıyorum." diyen Mumcu, başından itibaren böyle düşündüğünü vurguladı. 'İslamcılar'ın suikast yapması için bir sebep olmadığını, babasının da ifade özgürlüğü açısından siyasal İslam'la problemi bulunmadığını belirten Özgür Mumcu şöyle devam etti: "Babamın, MİT ile PKK arasındaki bağlantılar üzerine yaptığı araştırmaların meyvelerini alacakken öldürüldüğü ortada. Cinayetten bir yıl geriye doğru tarama yapıldığında görülecektir; laiklik ya da İslamcılar üzerine kaleme aldığı yazı sayısı ciddi bir oran teşkil etmez."

Özgür Mumcu, babasının da ifade özgürlüğü açısından siyasal İslam'la problemi bulunmadığını anlattı. Ölümünden önceki bir yıllık yazılarına bakıldığında bunun görüleceğini söyleyen Özgür Mumcu, babasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "TCK'nın 141-142. maddeleriyle birlikte 163'ün kaldırılmasını da savunurdu. Tarikat-siyaset-ticaret üçgenine eleştirileri vardı, ama ifade özgürlüğü açısından siyasal İslam ile ilgili problemi yoktu. Babam öldürüleli 17 yıl oldu. Neredeyse her sene çeşit çeşit senaryolarla karşılaştık. İslamcılar, eski ülkücüler, kontrgerilla, PKK... Birçok şey iddia edildi. Bu cinayeti kontrgerillanın ya da PKK'nın yaptığını duysam şaşırmam. Elbette ciddi bir delile dayanarak söylemiyorum; ama ben bu cinayetin bir İslamcı operasyonu olduğuna inanmıyorum."


Özgür Mumcu, başörtüsü yasağına da karşı olduğunu anlatıyor. Laikliği korumaya çalışmanın başörtüsü yasağını savunmakla olmayacağının altını çiziyor. CHP'nin, iktisadi politikalarının yanı sıra yer yer milliyetçiliğe kayması ile de eleştirdiği bir parti konumunda bulunduğunu söyleyen Mumcu, Atatürk'ün sözlerini sloganlaştırıp politika yapmanın doğru bir yöntem olmadığını dile getiriyor. CHP'nin güttüğü muhalefet yöntemiyle hiçbir yere varamayacağını kaydediyor. 'Babanız yaşasaydı Cumhuriyet Gazetesi'nde yazar mıydı?' sorusuna, "Babam bugün Cumhuriyet'te yazar mıydı; bilemeyiz. Babam olsaydı Cumhuriyet bu Cumhuriyet olur muydu; onu da bilemeyiz." diyerek manidar bir cevap veriyor. Kürt sorununa da değinen Mumcu, babasının Kürt sorununun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde daha fazla demokratik haklarla sağlanacağını düşündüğünü aktarıyor. Bugün 'reaksiyonel Kemalizm' olarak tanımladığı 'ulusalcılık' akımı ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Mumcu, bu görüşe sahip kişilerin Kürt açılımı ya da siyasal İslam konularında babasının duruşuna dair belirli noktaları görmek istemediğini vurguluyor.


(ZAMAN)



14 yıl önce