|

Mümin kardeşine silah doğrultmaz

Peygamber Efendimiz'in dünyaya teşrifi, Diyarbakır'da coşkuyla kutlandı. Atatürk Stadı'nı dolduran on binleri Kürtçe ve Türkçe selamlayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kardeşlik mesajı verdi: Onun sevgisiyle yanan gönül kin tutmaz. Mümin kardeşine silah doğrultamaz.

Diyarbakır
00:00 - 15/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 01:05 - 15/04/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Mümin kardeşine silah doğrultmaz
Mümin kardeşine silah doğrultmaz

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, Diyarbakır'da on binleri buluşturdu. İl Müftülüğü tarafından Atatürk Stadı'nda düzenlenen etkinlikte tribünlerdeki 18 bin koltuk ve yeşil saha yetersiz kalınca binlerce vatandaş da dışarıda kaldı.

TÜRKÇE VE KÜRTÇE SELAMLADI

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de katıldığı etkinlikte konuşan Diyanet işleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez stadı dolduran on binleri Kürtçe ve Türkçe selamlayarak 'Sizleri kendi dilinizde. Gelî brano, xwuşk û brano. Şeva we bixêrbe. Xwuda şeva xer bike. (Ey kardeşlerim, bacı ve kardeşler. Geceniz hayırlı olsun. Allah gecenizi hayırlı eylesin.)' dedi. Konuşmasında ağırlıklı olarak kardeşlik mesajı veren Görmez, Peygamber sevgisini içinde taşıyan müminin kendisi için istediğini kardeşi için de istemesi gerektiğini anlattı. Görmez, şöyle devam etti:

İNSANLIK ONURUNU KORUYALIM

Onun sevgisiyle yanan gönül kin intikam nefret bulundurmaz. Onun sevgisiyle bakan mümin masum bir insanın gözyaşı dökmesine razı olmaz. Hacer-ül Esved'e eli değdiği için o taşa elini süren hiçbir mümin eline silah olarak mümin kardeşine doğrultamaz.

Kalbi kırık kimse kalmasın

Konuşmasında bütün Diyarbakırlılara 'Bu haftada hepimiz hırkayı yere koyalım. İçerisine Hakkari, Ankara, Edirne'de her birimiz bugüne kadar zedelenen insan onurunu koyalım ucundan tutalım' diyen Mehmet Görmez şunları kaydetti: Ve Kabenin o şerefli köşesine yerleştirelim diyorum. Ey tarihlerin de birbir badireden başarılı geçmiş dik durmuş Diyarbakırlı kardeşlerim Ahmed-i Hani'nin torunları. Hep birlikte ülkemizi eman, selam, adalet, fazilet yurduna dönüştürelim. Öyle bir yurda dönüştürelim ki Şam, Bağdat'ta ölen kardeşlerimize eman olsun. Bu topraklarda onuru zedelenen ve kırılan hiçbir insan kalmasın. Bu topraklarda kalbi kırık mümin kalmasın.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez programın sonunda sahneye çağırdığı Bakanler Beşir Atalay ve Mehdi Eker ile BDP'li Altan Tan ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'e gül verdi.

Salona sığmadılar

Trabzon'da da buluşma adresi Hayri Gür Spor Salonu oldu. Vatandaşların programa yoğun ilgisi nedeniyle 10 bin kişilik salon tıklım tıklım doldu. Tribünlerde yer kalmamasından dolayı çok sayıda kişi salonun zemine oturdu, pek çoğu da etkinliği ayakta izlemek zorunda kaldı.

4 dilde veda hutbesi

'Peygamberler Şehri Kutlu Peygamberi Anıyor' anma programında 4 dilde veda hutbesi okundu. 'Veda Hutbesi'ni Türkçe İl Müftüsü İhsan Açık, Arapça Diyanet İşleri Başkanlığı Umre Hizmetleri Daire Başkanı Enver Günenç, Kürtçe Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, İngilizce ise Murat Koleji İngilizce Öğretmeni Yusuf Ergin okudu.


11 yıl önce