|

Nil Demirkazık'a 1 yıl 3 ay hapis

Aa
00:00 - 2/06/2009 Salı
Güncelleme: 19:41 - 2/06/2009 Salı
Yeni Şafak
Nil Demirkazık'a 1 yıl 3 ay hapis
Nil Demirkazık'a 1 yıl 3 ay hapis

Nil Demirkazık, "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, Demirkazık'ın avukatı Berivan Melik katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, önceki celse verdiği esas hakkındaki görüşünü tekrarladı. Bilgili, esas hakkındaki görüşünde, Demirkazık'ın, "basın-yayın yoluyla PKK terör örgütünün propagandasını yapmak", "halkı ırk ve bölge bakımından kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Esas hakkındaki savunmalarını yapan Avukat Melik, müvekkilinin suçsuz olduğunu savundu. "Demirkazık'ın gazeteci ve araştırmacı kimliği de bulunduğunu" söyleyen Melik, müvekkiliyle benzer açıklamalarda bulunan, arasında akademisyenlerin de bulunduğu birçok kişinin yargılanmadığını ileri sürdü Melik, müvekkilinin beraatını talep etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, Nil Demirkazık'ın, "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan beraatına karar verildiğini açıkladı.

Demirkazık'ı, "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca sanığa verilen cezanın seçenek yaptırımlara çevrilmesine veya ertelenmesine yer olmadığına karar verdi.

İddianamede, Demirkazık'ın, "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte PKK terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.


15 yıl önce