|

Ödülü verilmeyince dava açtı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'En Güzel Cephe/Ön Görünüm' yarışmasını 2000'de kazanmasına karşın ödülü verilmeyen yarışmacı, hukuki mücadelesi sonucunda Danıştay'ın idari mahkeme kararını bozmasıyla kazandığı tatile gitmeyi istiyor.

00:00 - 11/08/2012 Cumartesi
Güncelleme: 19:22 - 11/08/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Ödülü verilmeyince dava açtı
Ödülü verilmeyince dava açtı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'En Güzel Cephe/Ön Görünüm' yarışmasını 2000'de kazanmasına karşın ödülü verilmeyen yarışmacı, hukuki mücadelesi sonucunda Danıştay'ın idari mahkeme kararını bozmasıyla kazandığı tatile gitmeyi istiyor.

Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak amacıyla 2000 yılındaki Turizm Haftası kapsamında Karadeniz illerinde bakanlık onayıyla düzenlenen 'En Güzel Cephe/Ön Görünüm' yarışmasını Safranbolu'da kazanan Yılmaz Kavuşturucu (77), ailesiyle 3 kişilik 7 gün tam pansiyon tatil ödülünü alamadı.


Bakanlık nezdinde yaptığı girişimlerden sonuç alamayan, Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava da reddedilen Kavuşturucu'nun başvurusu üzerine temyiz istemini görüşen Danıştay 10. Dairesi, idari mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu.


Karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.



Danıştay'ın verdiği kararın sevincini yaşayan Kavuşturucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmayı Karabük il birincisi olarak kazanmasına karşın ödülü verilmeyince hukuk mücadelesine başladığını söyledi.

Avukatının 12 yıldır yasal süreci takip ettiğini anlatan Kavuşturucu, şunları kaydetti:



'Hukuki mücadeleyi kazandığım için mutluyum. İnatçı bir adamım, hiçbir zaman haklarımdan vazgeçmem. Karşımdaki devlet de olsa hakkımı ararım. Hayatını Safranbolu'daki tarihi konaklara adamış bir adamım. Evim için çok mücadele verdim. Önemli olan kazandığım 7 günlük tatil değil, benim hakkımın verilmesidir. Bu hakkımı alabileceğim için mutluyum. Adalet eninde sonunda yerini buldu. Kazandığım tatile gitmeyi istiyorum.'

Kavuşturucu, yarışmayı kazandığı dönemde bugünün birim fiyatlarıyla 100 yılık konağına 500 bin lira civarında masraf yaptığını vurgulayarak, 'Ben bu evde doğdum. Benim 4 adet doğalgazlı lüks dairem var. Ancak bu konaktan ayrılmıyorum. Hayatımı bu evde geçirdim. Konağımı ayakta tutmak, yaşatmak için var gücümle mücadele ediyorum' dedi.



Yüksek mahkemenin kararında, Anayasa'nın 125. maddesinde, idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle yükümlü olduğunun kurala bağlandığı belirtilerek, bakanlığın davacıya ödülünü vermemesinde, yarışmayla hedeflenen amaca ve yürütülen hizmetin gereklerine uygunluk bulunmadığı vurgulandı. Bu şekilde meydana gelen hizmet kusurundan kaynaklanan zararın idarece tazmin edilmesi gerektiği kaydedilen kararda, 'İdareye güven ilkesi uyarınca düzenlenen yarışmaya katılan, yarışma sonucunda verilecek ödülü birinci olması halinde almak için haklı beklentiye giren davacının, ödülün verilmemesinden kaynaklanan zararının, olayda hizmet kusuru saptanan davalı idarece tazmin edilmesine karar verilmesi gerekirken, davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır' denildi.


Toplumda turizm bilincini geliştirmek ve iç turizmi canlandırmak amacıyla Bakanlık makamının onayıyla 15-22 Nisan 2000 tarihleri arasındaki Turizm Haftası etkinliklerinde Karadeniz Bölgesi illerinde 'En Güzel Cephe/Ön Görünüm' yarışması düzenlendiği belirtilen kararda, il birincisi olan kişiye ailesiyle birlikte, toplam üç kişi 7 gün tam pansiyon tatil ödülü verilmesinin uygun görüldüğü kaydedildi.




12 yıl önce