|

Öfke dinmiyor!

İsrail''in Gazze''ye yönelik saldırıları, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok noktasında protesto edilmeye devam ediyor. Türkiye''de pek çok kentte her gece Gazze''ye destek, İsrail''e lanet gösterileri düzenleniyor. Hafta sonu da dinmeyen öfke, dünyanın pek çok yerinde vicdan sahibi binlerce insanı bir araya getirdi

Dış Haberler
00:00 - 22/07/2014 Salı
Güncelleme: 00:49 - 22/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Öfke dinmiyor!
Öfke dinmiyor!

İsrail''in Gazze''ye yönelik başlattığı ve çoğu çocuk yüzlerce kişinin canına mal olan saldırılar, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde protesto edilmeye devam ediyor. Türkiye''de pek çok şehirde, her gece buluşan binlerce kişi, İsrail''e lanet yağdırırken, Gazzeli masum Müslümanlara da dualarla desteklerini haykırıyorlar.

TÜRKİYE GAZZE İÇİN NÖBETTE

İstanbul, Ankara başta olmak üzere, Türkiye''nin birçok yerinde Gazze''ye destek, İsrail''e öfke görüntüleri vardı. İstanbul''da İsrail Başkonsolosluğu önünden ayrılmayan grup, iftar saatinden sahura kadar protestolarını sürdürdü. Sahuru yanlarında getirdikleri yiyeceklerle yapan protestocuların bir kısmı evlerine dönerken, bir grup konsolosluk önündeki bekleyişini sürdürüyor. İstanbul''da ayrıca Eyüp Sultan Camii önünde de protesto ve Gazze''ye destek gösterileri vardı. Teravih sonrası toplanan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İstanbul Şubesi üyeleri, tekbir getirerek İsrail''i protesto etti.

AK PARTİLİLER BÜYÜKELÇİLİKTE

Ankara''da da protestolar yine İsrail Büyükelçiliği önündeydi. AK Parti Gölbaşı İlçe Başkanlığı binası önünde toplanan ve aralarında ilçe Belediye Başkanı Fatih Duruay ve AK Parti İlçe Başkanı Osman Karaaslan''ın da bulunduğu grup, İsrail saldırılarında yaşamını yitirenler için önce gıyabi cenaze namazı kılıp, dualar etti, ardından da araçlarla İsrail Büyükelçilik konutu önüne geldi. Gölbaşı''ndan gelen grup, burada eylemlerini sürdüren, aralarında Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) üyelerinin de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarına destek verdi. Bu arada, Hamas''ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları''nın İsrailli bir askeri esir aldığı haberi, protestocular tarafından coşkuyla karşılandı.

HÜDA-PAR''DAN DESTEK

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz''un da katıldığı protesto, duaların edilmesinin ardından sona erdi. Elazığ''da da IHH temsilciliği Gazze''de ''canlı kalkan'' olmak isteyenler için bir kampanya başlattı. IHH Temsilcisi Metin Kılıç, canlı kalkan olmak için 38''i kadın 73 kişinin imza verdiğini bildirdi. Adana, Aksaray, Ardahan, Ağrı, Antalya, Aydın, Bayburt, Elazığ, Gümüşhane, Muş, Sakarya, Siirt ve daha onlarca kentte ''Kahrolsun İsrail'' sloganları yükselerek Gazze''ye destek gösterileri düzenlendi.

Yasağa rağmen Paris''te Gazze sesleri

Fransa''da Paris Valiliği''nin İsrail''in Gazze operasyonlarının protesto gösterilerini yasaklamasına rağmen Filistin''i destekleyen çok sayıda kişi başkentte gösteri yaptı. Valiliğin aldığı yasak kararı, İsrail karşıtı protestocuları durduramadı ve çok sayıda eylemci daha önce planlandığı gibi Barbes meydanında toplandı.

23 TEMMUZDA YENİDEN

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteride İsrail bayrakları yakılarak Filistin''e destek sloganları atıldı. Ülkede faaliyet gösteren Fransa-Filistin Dayanışma Örgütü, 23 Temmuz Çarşamba günü de Paris''te İsrail karşıtı yürüyüş düzenleneceğini açıkladı.

AMMAN''DA ERDOĞAN''A ÖVGÜ

Ürdün''ün başkenti Amman''da düzenlenen protestoda, İsrail''e karşı tutumundan ötürü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''a övgü sloganları atıldı. Başkent Amman''da, İsrail Büyükelçiliği yakınında düzenlenen gösteride, İsrail''in Şucaiyye Mahallesi''nde yaptığı katliama tepki gösteren kalabalık, İsrail''in Gazze''ye saldırılarına sessiz kalan Arap dünyasına da ''Bu yaptığınız utanç verici'' dedi.

Dünyada da tepki büyüyor

Hafta sonu, doğudan batıya dünyanın pek çok ülkesinden de protesto haberleri geldi. Hindistan''ın Keşmir Bölgesi, İsrail''in Gazze''ye saldırılarının başlamasından bu yana kesintisiz sürdürdüğü Filistin yanlısı gösterilere hafta sonu da devam etti. Protestoları engellemeye çalışan Hint polisi, açtığı ateş sonucu bir erkek çocuğunu vurarak öldürdü.

Saldırıların protesto edildiği bir diğer adres de Bosna Hersek''in başkenti Saraybosna''ydı. Ellerinde İsrail karşıtı dövizler ve Filistin bayrakları taşıyan grup, ''Özgür Gazze, özgür Filistin'' yazılı pankartlarla yürüdü. Gazze''ye yönelik saldırılar Brüksel''de Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde de protesto edildi. Benzer bir gösteriyse Kanada''nın Hamilton kentinde gerçekleştirildi.

İsrail''e yönelik öfke, İngiltere''nin başkenti Londra''da da dile getirildi. Protestocular arasında çok sayıda Türk vardı. Stockholm, Amsterdam ve Sydney''de de İsrail saldırısı protesto edildi. Gazze''ye yönelik saldırıları protesto için Danimarka''nın başkenti Kopenhag''da da tabutlu eylem yapıldı.


10 yıl önce