|

Of'ta para yerine takas usulü

Trabzon'un Of ilçesinde yaş çay müstahsilleri paranın icadından önceki alışveriş sistemi olan takas usulüne geri döndü.

Cihan
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 16:13 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Of'ta para yerine takas usulü
Of'ta para yerine takas usulü

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle gelişen 4. sürüm çaylarını peşin parayla satamayan Of'lu çay müstahsilleri, yaş çay karşılığı mal veren firmalara akın ediyor.

Takas usulü alışveriş yapan firmaların önü çay alım yerlerine dönen Of'ta, hem müstahsil hem de firma sahipleri oldukça memnun. İlçe merkezinde mobilya mağazası işleten Fuat Kadıoğlu, hemşehrilerinin fabrikalara peşin satamadıkları çayları kendilerinin mobilya karşılığında aldıklarını ve çay müstahsillerinin ihtiyacı olan mobilya, halı ve ev tekstili gibi malzemeleri çay karşılığında takas ettiklerini belirtti. Kadıoğlu, "Ürününü sattığım firma toplu alımlarda vade üstüne vade yapabiliyor. Ben de bu avantajı çay müstahsilinin çektiği sıkıntıları yaşayan birisi olarak, çay müstahsili hemşehrilerimle paylaşmak istedim. Yaş çayın kilosunu 60 YKR'ye sayıyoruz. Çay karşılığı mal alan müşterilerimizle peşin paraya mal alan müşterilerimiz aynı ürünü aynı fiyata alma garantilerini veriyoruz. Böyle bir uygulama başlattık. Tahminlerimizin üzerinde rağbet oldu. 150 ton civarında çay almayı hedefliyorduk. Ama şimdiden 200 tonu buldu." dedi.

Yaş çay müstahsillerinden Hakkı Koçbıyık da takas usülünün hem müstahsil hem firma sahibi için faydasına dikkat çekti. Koçbıyık, "Vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılıyor. Zaten normalde 3 sürgün alabildiğimiz çaydan 4 sürgün almamız Allah'ın bir lütfu. Karşılıklı olarak hem alan hem satan razı. Özel Çay Fabrikalarından bazıları şu an çayı 40 YKR'den alıyor. 2- 3 ay sonra ödeme yapıyor. Yüzde 60'ını para yüzde 40'ını kuru çay olarak veriyor müstahsile. Fakat bu takasla yapılan alışverişte çay 60 YKR'ye sayılıyor. Malı da istediğin zaman alabiliyorsun. Ayrıca çayı olupta mobilya ihtiyacı olmayan müstahsiller kendi aralarında anlaşarak mobilya ihtiyacı olmayana kuru çay vererek ayrı bir takas daha yapabiliyor." diye konuştu.

16 yıl önce