|

Öğrencilerarası şiddet önlenebilir

Aa
00:00 - 2/08/2009 Pazar
Güncelleme: 09:31 - 2/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Öğrencilerarası şiddet önlenebilir
Öğrencilerarası şiddet önlenebilir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Diken, 'Şiddeti tercih eden çocuklar, okul öncesi dönemde bu davranışlara ilişkin ipucu veriyor. 6-9 yaş arası dönemde verilecek eğitim çok önemli' dedi.

Alınan bilgiye göre, İbrahim Diken'in okullarda öğrenciler arasında yaşanan şiddetin önlenmesi amacıyla hazırladığı TÜBİTAK Kariyer Programı destekli 'Başarıya İlk Adım'  adlı proje ilk meyvelerini vermeye başladı. 2010 yılında sona erecek proje ekibinde Doç. Dr. İbrahim Diker'in yanı sıra Doç. Dr. Atilla Cavkaytar, Yrd. Doç. Dr. Sema Batu, Öğr. Gör. Dr. Funda Bozkurt ve Araş. Gör. Yıldız Kurtyılmaz yer alıyor. Proje, Eskişehir Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Doç. Dr. İbrahim Diken, 102 öğrenci, öğretmenleri, anneleri, kent merkezinde bulunan 19 okulun rehber öğretmenleri ve müdürleri ile çalıştıklarını belirterek, proje kapsamında öğretmenin bir tarafı kırmızı diğer tarafı yeşil kartları kullandığını kaydetti. 

Çocuk olumlu davranış gösterdiğinde kart hep yeşil kalırken puan kazandığını, olumsuz davranışlarında ise kart kırmızıya dönüşerek puan kaybettiğini anlatan Doç. Dr. Diken, 'Trafik oyunu şeklindeki bu yöntemi çocuk oyun gibi görüyor. Gün sonunda ise puanlar toplanıp çocuk ödüllendiriliyor' dedi.

Doç. Dr. Diken, programın sadece okulda değil evde de yürütüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

'Programın 10. gününden itibaren evde anneler, sosyal becerileri destekleyici birtakım etkinlikler düzenliyorlar. Okul-aile iş birliği içinde yapılan bu programa bir de öğretmen ve aile için hazırladığımız el kitapçığı ekledik. Yapılan çalışmalar kapsamında öğrencilerin sosyal becerileri ve akademik yeterliliklerinde de anlamlı artışlar yaşandı.'


'NEDEN 6-9 YAŞ ÇOCUKLAR'

'Başarıya ilk adım projesinde önemli olan erken müdahaledir' diyen Doç. Dr. Diken, 6-9 yaş arası dönemde verilecek eğitimin çok önemli olduğunun atını çizdi. 

Diken, 'Şiddeti tercih eden çocukların, okul öncesi dönemde bu davranışlara ilişkin ipucu verdiğine' dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Ülkemizde bu davranışlar kronik hale gelinceye kadar müdahale edilmemekte, yapılan müdahaleler ise cezayı içeren ve olumsuz davranışları tetikleyen müdahaleler niteliğinde olmaktadır. Ortaokul ve lisede de bu davranışlarla artık baş edilememektedir. Öğretmenler, anneler ve okul müdürlerinin çoğu Başarıya İlk Adım  programı hakkında olumlu görüşler bildirirken, özellikle anneler, çocuklarının davranışında olumlu yönde değişiklikler olduğunu, kendilerinin de problem davranışlarla baş etmede daha etkin olduklarını dile getirdiler. Projenin yaygınlaştırılması için girişimlerde bulunacağım.'


15 yıl önce