|

Ogün artık S.S.C

Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın çocuk mahkemesinde yargılanmasına başlandı. Dink Ailesi'nin yargı sürecine tepki göstererek katılmadığı duruşmada hakim, Samast'a 'Suça Sürüklenen Çocuk' tabiri 'S.S.Ç' şeklinde hitap etti

Oktay Yıldırım
00:00 - 1/03/2011 Salı
Güncelleme: 02:09 - 1/03/2011 Salı
Yeni Şafak
Ogün artık S.S.C
Ogün artık S.S.C

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, yeni düzenleme gereğince dosyası ayrılan tutuklu sanık Ogün Samast'ın yargılanmasına başlandı.

Adliye ve çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya “Hrant Dink'i öldürme' suçlamasıyla, yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ile 24 yıl arasında hapis cezası istenen tutuklu sanık Ogün Samast ile Dink Ailesi'nin avukatları katıldı. Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Celal Ünal, iddianamenin kısa bir özetini okudu. Diyeceği sorulan Ogün Samast, “Ben 4 yıl önce savunmamı yapmıştım. Aynısını tekrar ediyorum. Çapraz sorgum da yapılmıştı' dedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ünal, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, Hrant Dink'in eşi Rahil, kızları Delal ve Sera, oğlu Arat, kardeşleri Hosrof ve Yervant Dink'in katılan olarak kabul edildiklerini ve avukatla temsil edildiklerini anımsattı. Mahkemeye bir dilekçe sunan Ogün Samast'ın, duruşmadaki izleyici sayısının kısıtlandırılmasını veya tamamen izleyicilerden arındırılmış bir davanın görülmesine devam edilmesini istediği öğrenildi. Bu talebe Dink Ailesi avukatlarının karşı çıktığı belirtildi. Mahkeme heyeti başkanının, tutuklu sanık Ogün Samast'a, “S.S.Ç' şeklinde hitap ettiği görüldü. Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanan çocuklara, “Suça Sürüklenen Çocuk' tabirinin kısaltmasıyla hitap edildiği öğrenildi.

'YASİN GİT ENSESİNDEN VUR DEDİ'

Samast, çapraz sorgusunda, mahkeme heyetinin Samast'a “Para da almamışsın, neden bu cinayeti işledin?” şeklinde soru yöneltmesi üzerine, “Neden vurduğumu bilmiyorum, Yasin bana silah verdi, 'git en-sesinden vur' dedi. Ben de vurdum. O bana 'ensesinden vur dedi', ben biraz kenardan vurdum” cevabını verdi. Samast cinayetin gerekçesi olarak, “Yasin Hayal'in sabıkasına bakın anlarsınız” savunmasını yaptı. Samast'ın bir çok soruya 'hatırlamıyorum' dediği ve çelişkili ifadeler verdiği dikkati çekti.

DİNK AİLESİ KATILMADI

Duruşma öncesi, Dink Ailesi'nin avukatı Fethiye Çetin, “Hrant Dink cinayetinde yargılama süreçleri adalet taleplerini karşılamaktan çok uzak bir devinim ve seyir izlemiştir. Bu görünüm adalet taleplerini karşılamadığı gibi bu konuda toplumsal vicdanı sızlatan ve acıları çoğaltan bir seyir izlemiştir. Bu nedenle bu duruşmayı müvekkillerimiz izlemeyecek' açıklamasını yaptı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davanın 25 Ekim'deki duruşmasında, Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle dosyası ayrılarak ile İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin sabah saatlerinde Gülhane'deki Çocuk Mahkemeleri binasına gelerek, incelemelerde bulundu.



13 yıl önce