|

OKS kalkıyor

Anka
00:00 - 9/03/2007 Cuma
Güncelleme: 11:41 - 9/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
OKS kalkıyor
OKS kalkıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu, Anadolu öğretmen, fen ve bazı meslek liselerine öğrenci alımını sağlayan Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nı (OKS) iki yıl daha uygulayarak 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren kaldırmayı, yerine 6, 7 ve 8'nci sınıflarda “seviye belirleme” adı altında üç sınav yapmayı kararlaştırdı. Yeni sistemde öğrenciler “seviye belirleme sınavı”nın yüzde 70, ilköğretimdeki derslerin başarı ortalamasının yüzde 25, ilköğretimdeki davranış notlarının yüzde 5 ortalaması alınarak yerleştirilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulacak yeni sisteme göre ilk yerleştirmeler, bu yıl 6'ncı sınıfta olan 2008-2009 eğitim-öğretim yılının sonunda ilköğretimden mezun olacak öğrencilerle gerçekleştirilecek. Bakanlık, iki yıl da uygulayacağı eski sistemde de bir değişikliğe giderek, yerleştirmelerde OKS puanının yanı sıra yüzde 7 oranında ilköğretim başarı puanını esas alacak.



Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda düzenlediği basın toplantısıyla ortaöğretime geçişte uygulanacak yeni modeli açıkladı. Beraberinde Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan'ın bulunduğu toplantıda Çelik, uygulamaya konulan yeni müfredatın ortaöğretime geçiş sisteminin değişmesini de zorunlu kıldığını belirtti. Yeni müfredatın şu anda 6'ncı sınıflarda uygulandığını 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren tüm ilköğretim sınıflarında uygulamaya konulacağını ifade eden Bakan Çelik, OKS'yi sert bir dille eleştirdi. OKS'nin yeni müfredata uymadığını, öğrencileri 1 saatte kaderlerini belirlemeye ittiğini, test tarzına neden olduğunu, okuldan uzaklaştırarak dershaneye yönlendirdiğini, yabancı dil eğitiminin başarıya ulaşmasını engellediğini vurgulayan Çelik, “Bu nedenlerden dolayı OKS'yi kaldırma kararı aldık” dedi.


6, 7 VE 8'NCİ SINIFLARDA 3 SINAV OLACAK

Çelik, OKS'nin kaldırılmasının ardından Anadolu, Anadolu öğretmen, fen ve bazı meslek liselerine yerleştirmelerde yeni bir ölçme değerlendirme sistemi getireceklerini söyledi. Bakanlığın 2008-2009 yılında ilk yerleştirmelerini yapacağı yeni sistem şöyle:

  • 6, 7 ve 8'nci sınıflarda 'seviye belirleme' adıyla üç sınav yapılacak. Anadolu, Anadolu öğretmen, fen ve bazı meslek liselerine yerleşmek isteyen öğrencilerin üç 'seviye belirleme sınavı'ndan aldıkları puanların ortalaması bulunacak, bunun yüzde 70'i hesaplanarak yerleştirme puanına yansıtılacak.

  • Yerleştirmeye öğrencilerin ilköğretimdeki notlarının ortalaması da yüzde 25 oranında yansıtılacak.

  • Öğrencilerin ilköğretimdeki davranış notları da yüzde 5 oranında yerleştirmeye esas alınacak.”

    YENİ SİSTEMLE İLK YERLEŞECEKLER 6'NCI SINIFLAR

    OKS'nin 2008-2009 eğitim öğretim yılında kalkmasının ardından yerini alacak olan yeni sisteme göre ilk yerleşecekler bu yıl 6'ncı sınıfta öğrenim gören öğrenciler olacak. Bu öğrenciler 2007-2008 eğitim yılında 7'nci sınıfta ilk “seviye belirleme sınavı”na, bir sonraki yıl ikinci “seviye belirleme sınavı”na girecek. Bu iki sınavın değerlendirmeleri, ilköğretimdeki ders ve davranış nota ortalamalarıyla esas alınarak yerleştirmeler yapılacak. Yeni sistemin bu yıl uygulamaya konulmaması nedeniyle bu yıl 6'ncı sınıfta eğitim alan öğrenciler üç değil iki sınava göre yerleştirilmiş olacak.


    ÇELİK: NOT ŞİŞİRMELERİNDE YASAL SÜRECİ BAŞLATIRIZ

    Bakan Çelik, yeni sistemin öğrencileri okula bağlamasını öngördüklerini belirtirken, sisteme getirilebilecek “okullar yüksek notlarla başarı puanını şişirir” yönündeki eleştiriye de yanıt verdi. Çelik, yerleştirmeye yüzde 25 oranında yansıyacak başarı puanın “şişirilmemesi” için bugün bir genelge yayınlayacağını kaydetti. Genelgede, öğrencilerin 'seviye belirleme sınavı'ndan aldıkları notlarla ilköğretimdeki notlarının çelişmesi durumunda okul ve öğretmenlere yönelik yasal işlem yapılacağını söyledi.

    Çelik ayrıca OKS'de hiperaktif öğrencilere yönelik farklı bir uygulamaya gidilmeyeceğini bildirdi.


    ÇELİK: GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM

    Bakan Çelik yeni sistemi Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde duyuracaklarını, duyurunun 10 Nisan 2007 tarihine kadar kalacağını belirtirken, eğitimle ilgili tarafların söz konusu tarihe kadar oks.gorus@meb.gov.tr e-mail adresine görüşlerini gönderebileceklerin kaydetti.


    20 TERCİH YAPILACAK

    Bakanlık iki yıl daha yerleştirmelerde esas alacağı OKS'de de değişiklik yaptı. Yerleştirmelerde, OKS puanının yanı sıra öğrencilerin ilköğretimdeki notlarının ortalaması da yansıyacak. Çelik, ilköğretim not ortalamasının yüzde 7 oranında değerlendirmeye katılacağını belirtirken, bu oran OKS'nin son yılında yüzde 20'lere çıkacak.

    OKS'de yapılan diğer bir değişiklikle öğrencilere 12 değil 20 tercih hakkı verilecek. OKS başvuruları geçen yıl olduğu gibi internet ortamında gerçekleştirilecek. Çelik, OKS'de yaptıkları değişikliklerin 12 Mart 2007 tarihinde yayınlanacak başvuru kılavuzunda detaylı bir şekilde yer alacağını bildirdi.


  • 17 yıl önce