|

Olağan devir teslim

YAŞ''ta kuvvet komutanlıklarından ayrılan paşaların devir teslim törenlerine geçtiğimiz yılların aksine Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan katılmadı. Törenler Genelkurmay Başkanı Necdet Özel nezaretinde yapıldı. Görevi bırakan komutanlar sırasıyla Gül, Çiçek ve Erdoğan''ı ziyaret etti.

Haber Merkezi
00:00 - 25/08/2013 الأحد
Güncelleme: 21:12 - 24/08/2013 السبت
Yeni Şafak
Olağan devir teslim
Olağan devir teslim

Ağustos-2013 Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla kuvvet komutanlıklarından ayrılan paşaların bu yılki devir teslim törenleri normalleşmenin bir unsuru olarak gerçekleşti. Eskiden kuvvet komutanlarının devir teslim törenleri, devletin zirvesinin katılımıyla yapılırdı. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı'nın hazır bulunduğu törenlerde komutanlar yaptıkları konuşmalarda, 'laiklik uyarısı ve irtica tehdidinden' bahsederdi. Son yıllarda YAŞ toplantılarında hükümetin insiyatif alması ve atamalarda 'teamül' zincirinin kırılarak yerine 'hükümetle uyum ve liyakat' esasını getirdi. Bu durum hem YAŞ toplantılarını normalleştirdi hem de kuvvet komutanlarının devir teslim törenlerini.

PAŞALARDAN VEDA ZİYARETİ

Bu yılki YAŞ toplantısında emekliliğe ayrılmaları nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Murat Birgel ve Jandarma Komutanı Bekir Kalyoncu ile YAŞ üyeliğine atanan Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Ertem'in devir teslim törenlerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmiş yılların

aksine katılmadılar. Onun yerine Kara, Deniz, Hava ve Jandarma'nın görevi bırakan komutanları toplu olarak sırasıyla Gül, Çiçek ve Erdoğan'ı makamlarında ziyaret etti.

YALNIZ ÖZEL NEZARET ETTİ

Kuvvet komutanlıklarında tamamlanan devir teslim törenleri ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in nezaretinde gerçekleştirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda emekli edilen Hayri Kıvrıkoğlu görevi Hulusi Akar'a, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda emekli edilen Murat Birgel görevi Bülent Bostanoğlu'na, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda YAŞ üyeliğine getirilen Mehmet Ertem görevi Akın Öztürk'e ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda emekliedilen Bekir Kalyoncu görevi törenle Servet Yörük'e bıraktı.

TEAMÜLLER DEVRİ GEÇMİŞTE KALDI

2013 Askeri Şûrası'nda teamül döneminin tamamen kapandığı, hükümetle uyumlu ve liyakat döneminin ön plana çıktığı bir şûra yaşandı. Kara Kuvvetleri Komutanı olacağı belirtilen Jandarma Komutanı Bekir Kalyoncu Deniz ve Hava'nın komutanları gibi emekli edildi. Balyoz davasından dolayı Deniz Kuvvetleri'nde yaşanacağı söylenen atamalar ise, vekaletle atama yöntemiyle sorun olmaktan çıkartıldı. Herhangi bir darbe davasına adı karışan generallerinde emekli edilmeleri suretiyle orduyla ilişiği büyük ölçüde kesildi.

Normalleşme kolay olmadı

TSK'da demokratikleşme ve normalleşme adına atılan en önemli adımlardan biri 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı görevinde kalan Hilmi Özkök döneminde atıldı. YÖK tarafından Harp Okulları'nın üniversite statüsüne kavuşması sağlanırken, yine harp okulları ve askeri liselerde derslere giren sivil hocaların oranında artışa gidildi. Ayrıca, subay-astsubay yetiştiren okulların müfredatında da sivilleşme yönünde kısmi değişiklikler oldu.

2010 Ağustos'unda yapılan YAŞ toplantısına dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirmeye yönelik çabası damgasını vurdu. Bir komutanın istifasına rağmen hükümet, YAŞ atamalarında teamül dönemini bitirdi. Başbuğ tarafından hükümete dayatılmaya çalışılan Iğsız, emekli edildi.

2011 YAŞ'ta mevcut Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, tutuklu generallerin terfileri ve emekli edilmemeleri konusunda sivil iradeyi zorlamaya çalıştı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın buna yanaşmadığını gören Koşaner, diğer kuvvet komutanlarıyla birlikte istifa edeceği restini çekti. Geçmiş dönemlerde bunlardan etkilenen siyaset bu kez inisiyatif kullandı ve istifa eden paşaların yerine kısa sürede yenilerini atadı. YAŞ'ta oturma düzeni değişti, Başbakan masanın başında yer aldı.

Orgeneral Necdet Özel döneminde Büyükanıt-Başbuğ-Koşaner üçlüsünde olduğunun tersine, 'Türkiye'nin iç gündemine ilişkin' yapılan karargah açıklamalarına son verildi.

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun görevden alınmasıyla birlikte süren davalarla ilgili haftalık açıklamalar sona erdirildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından, süren davalarda tutuklanan komutanlarla ilgili TSK kanununa göre işlem yapılmaya başlandı.

2012 yılındaki YAŞ'ta ise artık 'atamalardaki dayatmalar ve istifa restleri' tamamen geride kaldı. YAŞ'a başkanlık eden Başbakan Erdoğan, toplantı masasının başında tek başına yer alması kaideleşti. Önceden Genelkurmay Başkanı ve Başbakan YAŞ fotoğrafında masanın başında birlikte yer alıyorlardı.

TSK ile ilgili en önemli normalleşme adımı ise darbelere gerekçe oluşturan TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin kaldırılmasıyla gerçekleşti.


٪d سنوات قبل