|

Ölüm listesine görevli çizelgesi

Gölcük Donanma'daki Balyoz belgelerinde darbe ortamı oluşturmak için kurulan suikast timlerinin isimleri yer aldı. Darbe karşıtı isimleri hedef alacak 7 ölüm timinde 34 subay ve astsubay görev alacaktı

İstihbarat Servisi
00:00 - 25/01/2011 Salı
Güncelleme: 00:09 - 25/01/2011 Salı
Yeni Şafak
Ölüm listesine görevli çizelgesi
Ölüm listesine görevli çizelgesi

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen Balyoz belgeleri, darbeye zemin hazırlamak için planlanan suikast hazırlıklarının ayrıntılarını ortaya koydu. Darbe karşıtı gazeteciler, aydınlar, din adamları ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik 'sakal', 'orak', 'yumruk' ve 'testere' adı altında suikast planları hazırlayan yapılanmanın, eylemlerde görev alacak subay ve astsubayları da tek tek belirlediği anlaşıldı.

34 ASKER GÖREV ALACAKTI

Askeri casusluk soruşturması kapsamında Gölcük'te yapılan aramada ele geçirilen 11 No'lu CD'de yer alan 'operasyon timleri ve görevleri' başlıkçı çizelgeye göre, dini gruplara 'Döküm', azınlıklara 'Sakal', akademisyenlere 'Tırpan', Ermeni gazetecilere 'Orak', sağcılara 'Yumruk', solculara 'Kürek', liberallere 'Testere' kod adlı suikastlar gerçekleştirilecekti. Bu eylemlerde 7 tim lideri ile birlikte 34 subay ve astsubay görev alacaktı. Jandarma Kurmay Binbaşı Hanifi Yıldırım adına imzaya açılan çizelgede, 'Döküm' operasyonun hedef başlığının altında, İsmailağa cemaatinin liderleri ile Alaattin Kaya bulunuyor. 'Sakal' hedefindeki isimler ise Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği Mutafyan ve Katolik cemaatleri Ruhani Genel Sekreteri Maroviç'in isimleri yer alıyor. 'Orak'ın hedefinde ise Etyen Mahçupyan, Sevan Nişanyan ve suikasta kurban giden Hrant Dink bulunuyor. 'Yumruk', sağ kesimden gazeteciler Nazlı Ilıcak, Ahmet Taşgetiren, Ali Bulaç ve Fehmi Koru, 'Kürek', solucu gazeteciler Toktamış Ateş, Hasan Cemal, Cüneyt Ülsever, 'Testere', Mehmet Altan, Ali Bayramoğlu, Mehmet Barlas ve Taha Akyol'u hedef alıyor.

İSİMLER AÇIKÇA YAZIYOR

'Görevli personel' bölümünde ise her suikast planında görev alacak Jandarma subay ve astsubayların adları açıkça yer alıyor.


Kelle başına 1 asker!

Darbe karşıtı sivil toplum kuruluşlarından Arı Grubu'nun hedef olarak tanımlandığı 'Urgan'da ise J. Ütğm. Hedefteki isimlerin sayısına göre, planda görevlendirilen personelin sayısının değişmesi dikkat çekiyor. Nazlı Ilıcak, Fehmi Koru gibi 5 gazetecinin hedef alındığı darbe karşıtı sağ kesime yapılacak 'Yumruk' operasyonunda 5 jandarma görevlisi yer alıyor. 3 gazetecinin hedef gösterildiği 'Kürek'te ise 3 görevlinin ismi geçiyor.



13 yıl önce