|

Önce teşkilat yasası

Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Diyanet gibi önemli bir kurumun bir teşkilat yasası bulunmadığını, kurumun halen yönetmeliklerle yönetildiğini, bunun da büyük sıkıntılar doğurduğunu belirterek, “Önceliğim Diyanet'in teşkilat yasasını çıkarmak olacak” dedi

Abdülkadir Selvi
00:00 - 8/09/2007 samedi
Güncelleme: 01:56 - 8/09/2007 samedi
Yeni Şafak
Önce teşkilat yasası
Önce teşkilat yasası

60. Hükümette Diyanetten sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen Said Yazıcıoğlu, “Önceliğim Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nı çıkarmak olacak” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın uzun yıllar teşkilat yasası olmadan yönetildiğine dikkat çeken Yazıcıoglu, “Devletin en önemli kurumu yasa olmadan yönetmeliklerle yönetiliyor. Öncelikle bu duruma bir son vermek istiyorum” diye konuştu.

Diyanet İşleri eski Başkanı da olan Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin 1979 yılında Teşkilat Yasası'nı kısmen iptal ettikten sonra Başkanlığın işlerinin yönetmeliklerle yürütüldüğüne dikkat çekerek, buna bir son vermek gerektiğini söyledi.

Mehmet Aydın'ın Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı olduğu dönemde hazırlanan yasa tasarısının ihtiyaçları karşılayacak seviyede olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, “Seçim kararı alınıp Meclis tatile girdiği için yasa çıkarılamamıştı. Şimdi onu yeniden gözden geçirip, Meclise sunacağız” dedi.

Teşkilat yasa taslağı, Diyanet İşleri Başkanı'nın seçimle gelmesi, din görevlileri arasında kariyer sistemine geçilmesi ve Diyanet Vakfı'na ait mal varlığının Başkanlığa geçmesi gibi yeni düzenlemeleri içeriyor. Bakan Aydın döneminde hazırlanan Teşkilat Yasası'na CHP'de destek vereceğini açıklamıştı.

BAŞKAN SEÇİMLE GELECEK

Mevcut düzenlemede Bakanlar Kurulu'nun teklifi ile Cumhurbaşkanı tarafından atanan Diyanet İşleri Başkanı, yeni düzenlemede seçimle işbaşına gelecek. Diyanet İşleri Başkanı, ”Aday Tespit Kurulu” tarafından belirlenecek 3 isim arasından Hükümet tarafından atanacak. Diyanet İşleri Başkanı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan ve üyeleri, Teftiş Kurulu Başkanı, Musafları İnceleme Kurulu Başkanı, Hukuk Müşaviri, daire başkanları, il müftüleri ve Din Öğretimi Genel Müdürü tarafından oluşturulacak Aday Tespit Kurulu tarafından seçilecek.

Kurula ayrıca ilahiyat fakülteleri 1'er temsilci, ilçe müftülükleri her coğrafi bölge için 2'şer temsilci gönderecek. Baş imam ve baş vaizler de her coğrafi bölgeden 1'er temsilciyle katılacaklar. Yaklaşık 150 kişiden oluşan Kurul başkanlık için 3 aday belirleyecek.

Aday Tespit Kurulu tarafından belirlenen üç adaydan biri Bakanlar kurulu tarafından Diyanet İşleri Başkanı olarak atanacak. Türkiye'de sayısı 77 bin 777'ye varan caminin yönetimi tamamen Diyanet İşleri Başkanlığı'na geçecek.


Aleviler ve herkes temsil edilecek

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, “Yeni teşkilat yasasıyla birlikte Aleviler de Diyanet'te temsil edilecekler mi” sorusuna, “Diyanet bir temsil yeri değil. O, hepsinin üzerinde bir yer” karşılığını verdi.


Baş imamlık sistemi

Teşkilat yasası ile imam ve vaizlere kariyer sistemi getiriyor. İmam ve vaizler 1 yıl süren adaylık döneminden sonra atanacaklar ve sınavla uzman imam, uzman vaiz, baş imam, baş vaiz statülerine yükselebilecekler. Kariyer ilerlemesinde yazılı sınavın dışında, imam ve vaizlerin kıdemi, sicili, eğitim seviyesi, bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetleri de dikkate alınacak. Süleymaniye, Kocatepe, Selimiye, Bursa Ulu Cami gibi camilerde baş imamlar görev yapacak. Türkiye'nin en büyük camilerinde görevlendirilecek olan Baş imam ve baş vaizlerin kariyerlerindeki ilerleme maaşlara da yansıyacak. Her bir basamak arasında maaş artışı olacak. Taslakta ayrıca Diyanet teşkilatı mensuplarının özlük haklarında da iyileştirmeler yapılıyor. Din görevlilerin maaş ve tazminatları artırılarak diğer kamu görevlileriyle aralarındaki eşitsizlik gideriliyor.





il y a 17 ans