|

Örgüte ilk darbe

17 Aralık'ta hükümeti yıkmayı hedefleyen paralel yapıya ilk operasyon Adana ve Ankara'da yapıldı. MİT TIR'larına baskınla ilgili başlatılan casusluk soruşturması kapsamında 13 polis gözaltına alındı. Suçlama yasadışı dinleme.

Cihat Arpacık
00:00 - 9/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 20:15 - 8/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Örgüte ilk darbe
Örgüte ilk darbe

Hükümete yönelik 17-25 Aralık komplolarında imzası bulunan, Adana ve Hatay'da MİT TIR'larına hukuksuz şekilde operasyon düzenleyen ve ülke genelinde de uydurma örgütleri kullanarak yüzbinlerce kişiyi dinleyip kayda alan paralel yapılanmaya karşı ilk neşter dün vuruldu. Siyasetçiler, kamu görevlileri ile hakim ve savcıları hedef alan 'yasadışı dinlemeler' ile ilgili soruşturma kapsamında Adana ve Ankara'da yapılan ilk dalga operasyonda 12 polis gözaltına alındı.

ÖNCE ADANA'DA BAŞLADI

12 polisin 8'i, dün sabah saatlerinde Adana'da gözaltına alındı. 1'i kadın 1'i emekli 8 kişinin, sahte isimlerle sahte olaylar üzerinden mahkeme kararı aldırıp çok sayıda kişiyi dinlettiği iddia edildi. Polislerin kayda aldığı isimler arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un da olduğu ileri sürüldü. Gözaltındaki polislerin kayıtlı adreslerinde yapılan aramalarda bazı dinleme dokümanlarının bulunduğu, bu dosyaların savcılığa intikal ettirileceği öğrenildi.

ÇOĞU 'İSTİHBARAT'ÇI

Adana'da gözaltına alınanlar şu isimlerden oluştu: MİT TIR'larına baskınların ardından Kemal Serhatlı Polis Okulu Öğretmen Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Adana eski Terör ve İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü'ne atanan Ertuğrul Yetkin, 100. Yıl Polis Merkezi Amirliği'nde görevli komiser Fevzi Mert, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Ramazan Kasap, Mehtap Avcu, Hasan Serçe, Ahmet Şenal ve kısa bir süre önce emekliye ayrılan eski İstihbarat Şube polislerinden Abdullah Karaca.

BİLGİLERİ ANKARA'YA AKTARMIŞLAR

Adana'da 8 kişinin ifade işlemlerinin sürdüğü saatlerde, paralel yapıya yönelik ilk dalga operasyonun diğer ayağı da Ankara'da gerçekleşti. Adana'daki yasadışı dinlemelerin an be an Ankara'daki bir merkeze iletildiğini belirleyen savcılık, bununla ilgili olarak Ankara Emniyeti İstihbarat Dairesi'nde görevli 4 polis müdürünü gözaltına aldırdı. Adana merkezli operasyon kapsamında gözaltına alınan polis müdürlerinin ifade için Adana'ya getirileceği öğrenildi.

Hakim ve savcıları kendi imzalarıyla dinlettiler

İlk dalgasında 12 polisin gözaltına alındığı soruşturmada, yasadışı dinlendiği belirlenen hakim ve savcıların da paralel çeteden şikayetçi oldukları öğrenildi. Yasadışı dinlemelere yönelik gazetelerde çıkan haberlerin ihbar kabul edildiği ve dinlenen kişiler arasında yer alan çok sayıda hakim ve savcının, durumdan şikayetçi oldukları ortaya çıktı. Bir aydır süren çalışmalar sonucu, aralarında hakim ve savcıların da olduğu yüzlerce ismin sahte isimlerle kayda alındığı tespit edildi. İşin en ilginç tarafı ise telekulak mağduru hakimlerin, kendi telefonlarına ilişkin dinleme kararı altında kendi imzalarının olması. Paralel çetenin, dinleme kararlarını onaylaması için hakime götürdüğü belgeye sahte isimler yazdığı, çoğunlukla da gerçek numara belirtmek yerine IMEI numarasıyla talepte bulunduğu, karara imza atan hakimlerin bu yöntemle kandırıldığı ifade ediliyor.

Baskından sonra görevden alındı

Adana Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorguya götürülenler arasında bazı isimler dikkat çekti. 19 Ocak'ta 'paralel çete'nin MİT'e ait TIR'lara baskın girişiminin hemen ardından Adana Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı görevinden alınarak Kemal Serhatlı Polis Okulu Müdürlüğü'ne atanan İsmail Bilgin bunların başında geliyor. İsmi öteden beri Fethullah Gülen grubuna yakınlığıyla anılan Bilgin, 2007 yılındaki Zirve Yayınevi cinayetleri sırasında Malatya'da görevliydi. Bilgin, cinayeti araştırmakla görevli polisler arasındaydı. Malatya'nın ardından önce İstanbul ardından Adana'ya atanan Bilgin'in adı Gezi olayları sırasında da haberlere konu oldu. Yol kapatan Gezi eylemcilerinden birinin polise 'Sizin maaşınızı biz ödüyoruz' demesi üzerine Bilgin, cebinden çıkardığı 50 lirayı eylemciye uzatmış ve 'Maaşımda senin payın bu kadar. Al ve dağıl!' demişti.

Dosya kaçırma telaşı

Adana'da 8 emniyetçi hakkında verilen arama ve gözaltı kararının duyulmasıyla birlikte paralel yapılanmayla ilişkili olduğu iddia edilen bazı emniyet mensuplarının, evlerini arayarak evdeki birçok dosyayı başka yerlere naklettirdiği öğrenildi. İddiaya göre, koliler halinde paketlenip apar topar evlerden taşınan dosyalar, imha edilmek üzere başka adreslere götürüldü.


10 yıl önce