|

Osman Gazi Feribotu hizmete girdi

Aa
00:00 - 21/04/2007 Cumartesi
Güncelleme: 14:24 - 21/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Osman Gazi Feribotu hizmete girdi
Osman Gazi Feribotu hizmete girdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çağdaşlığın en önemli kriterinin slogan atmak, deyim üretmek değil, eser ortaya koymak olduğunu vurgulayarak, "Ne demek istediğimi görmek isteyen Türkiye'nin yollarına düşsün" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İDO'nun "Osman Gazi Feribotu"nun hizmete alınması ve İstanbul-Bursa hattının açılışı nedeniyle Yenikapı İDO Terminali'nde tören düzenlendi.


Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ülkeye kalıcı bir eser daha kazandırdıklarını belirterek, Osman Gazi ile bir süre sonra hizmete girecek olan "Orhan Gazi" hızlı feribotlarının yaklaşık 120 milyon dolara mal olduğunu söyledi.

Osman Gazi feribotunun hizmete alınmasıyla İstanbul-Bursa arasını 75 dakikaya, yani 1 saat 15 dakikaya indirdiklerini ifade eden Erdoğan, bütün sektörlerde şahlanan Türkiye'nin, deniz sektöründe bir özlemine daha kavuştuğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, 1994 yılında bu konuda başlattıkları çalışmalar kapsamında aynı adımı Bandırma için de attıklarını hatırlatarak, bunun bölgeye ciddi bir rahatlama getirdiğini ve bu hattın kaza riskini asgariye indiren, rahat, huzurlu ve konforlu seyahatler için tercih edilir hale geldiğini bildirdi.

Şimdi de aynı hizmeti İstanbul-Mudanya arasında verdiklerini anlatan Erdoğan, "Türkiye denizciliğiyle, hava taşımacılığıyla, kara yolları ve demir yollarıyla dünyanın en modern ülkeleri arasına katılıyor" diye konuştu.

Erdoğan, Karadeniz sahil yolundan sonra 3 tarafı denizlerle çevrili ülkenin denizlerini insanına kazandıran bir projeyi daha hayata geçirdiklerini dile getirerek, Osman Gazi feribotunun 1200 yolcu ve 225 araç kapasitesiyle bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Feribotta sürat, huzur ve konfor bulunduğunu belirten Erdoğan, "Gerek İstanbullu ve Bursalılar, gerekse çevrede bulunanların artık kara yolunu tercih etmeyeceklerine inanıyorum. Osman Gazi ile bir süre sonra devreye girecek Orhan Gazi'yi tercih edecekler" dedi.

Hizmete giren feribotun esas öneminin hızından geldiğini vurgulayan Erdoğan, "Az önce firmanın CEO'suyla konuşurken 'dün denemede 45 knota kadar çıktık ' dedi. 45 knota çıkmak, korkunç bir şey, çok çok önemli. Bu boğazda değil, açıldıktan sonra olan bir hız. Çevreyi rahatsız etmeyen bir hız olması bakımından önem arz ediyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, iki şehir arasındaki mesafenin 75 dakikaya inmesinin, ekonomik değerinin de paha biçilmez kazanım olduğunu ifade ederek, "İstanbul'un adeta iki semti arasındaki mesafe kadar Bursa-İstanbul'un yakınlaşmış olması, ülkemize kazandırılan bu eserin önemini anlatmaya herhalde yeter de artar bile" dedi.



Böylece sadece iki şehrin değil, çevre illerin de birleştiğini vurgulayan Erdoğan, yapmakta oldukları duble yollarla deniz yollarının birleşmesinin kaza riskini minimize ettiğini söyledi.

Erdoğan, trafik kazalarının Türkiye için bir felaket olduğunu kaydederek, Aksaray'da yaşanan olayı örnek gösterdi.

Başbakan Erdoğan, "Bunlar şu yapmakta olduğumuz duble yolların önemini bize ifade ediyor. Belki orada duble yol olmuş olsaydı Aksaray felaketini yaşamayacaktık" diye konuştu.

15 bin kilometreye ulaşacak duble yollarla deniz, hava ve demir yolu ağının birleşmesinin insanın huzurunu arttıracağına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşte meydan, işte çağdaş Türkiye. Bu lafla olmuyor, icraat, kararlılık, yorulmak istiyor. Bu sevdalı olmayı, aşık olmayı gerektiriyor. Bu olmadan olmuyor. Eserleriyle güçlenen bir Türkiye var. Çağdaşlığın en önemli kriteri slogan atmak, deyim üretmek değil, eser ortaya koymaktır. Ne demek istediğimi görmek isteyen Türkiye'nin yollarına düşsün, batıdan doğuya, kuzeyden güneye Türkiye'nin nasıl bir şantiye haline gelmekte olduğunu görsün diyorum"






Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tıkanan yollarının açılabileceğini gösterdiklerini belirterek, "Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği gibi İstikbal Göklerdedir" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin (İDO) "Osman Gazi" adlı feribotunun hizmete alınması ve İstanbul-Bursa hızlı feribot hattının açılış töreninde yaptığı konuşmada, toplu konut yapımına değindi.

Yapılan toplu konutların sayısına işaret eden Erdoğan, "259 bin konutu niçin üretiyoruz? Çünkü Türkiye gelişiyor. Niçin gecekondu bölgelerini ıslah ediyoruz? Çağdaşlaşmanın modern bir Türkiye'nin yolu buradan geçiyor da onun için" diye konuştu.

Erdoğan, göreve geldikten sonra deniz taşımacılığında ÖTV'yi kaldırdıklarını hatırlatarak, bunu halkın daha ucuz seyahat edebilmesi için yaptıklarını dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde merkezi hükümetten bunu talep ettikleri zaman kendileriyle dalga geçildiğine dikkat çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O zamanın iktidarından 'gelin bize ucuz mazot verin' dediğimiz zaman, Ankara bizimle dalga geçiyordu. 'Sizin paranız bol' diyorlardı. 'Onun için buna gerek yok' diyorlardı. Türkiye'nin bir kentinin Ankara'dan daha büyük imkanlara sahip olması mümkün mü? Ama bizimle dalga geçtiler. Biz bunun acısını çektiğimiz için, damdan düştüğümüz için gelir gelmez tüm kabotaj hattı içindeki taşımacılıkta ÖTV'yi kaldırdık. Bunu aynı şekilde buradan da kaldırdık, balıkçı motorlarından da kaldırdık. Çünkü bizim derdimiz var. İstiyoruz ki daha ucuza halkımıza nasıl hizmet verebiliriz. Biliyoruz ki halka hizmet hakka hizmettir.

Bunun bilincindeyiz. "


'ULAŞTIRMADA SAĞLAM DURUŞ'

Başbakan Erdoğan, ulaştırma alanında sağlam bir duruş sergilediklerini belirterek, denizciliğin yanı sıra hava taşımacılığında önemli adımlar attıklarını söyledi.

Yapılan düzenlemelerin ardından hava taşımacılığında fiyatların düştüğünü ifade eden Erdoğan, artık şehirler arası yolculukta vatandaşların neredeyse otobüsle yolculuk yapmadığını, uçağı tercih ettiğini bildirdi.

Erdoğan, "Gelir gelmez özel sektöre de havacılığı açtık ve hava taşımacılığında özel sektörün de devreye girmesiyle birlikte çok ciddi bir rakama ulaştık. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün 2015 yılı için vermiş olduğu rakamı biz geçen yıl yakaladık. Türkiye'nin tıkanan yollarının açılabileceğini gösterdik. Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği gibi 'İstikbal göklerdedir'. Ama bu sadece lafla olmaz, icraatla olur. O bir hedefti, biz o hedefi yakaladık, yakalıyoruz" dedi.

Ülkede enflasyonun dizginlenebileceğini de gösterdiklerini anlatan Erdoğan, kalkınmanın, refahın adaletin ve üretimin mümkün olduğunu da ispatladıklarını, bunun da gayet iyi geliştiğini kaydetti.


MİLLİ GELİR HEDEFİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldiklerinde yaklaşık 2 bin 600 Dolar olan kişi başı milli gelirin, şimdi 5 bin 500 dolara ulaştığını kaydederek, "Bu rakamın çok daha artacağını göreceksiniz ve hedef 2013 yılında inşallah 10 bin dolara ulaşmaktır. Bunu da yakalayacağız. Hiç endişeniz olmasın. Bu millet azmetti mi, inandı mı, kararını verdi mi evvelallah yapamayacağı iş yoktur.

Diyoruz ya, 'bu makamlar yan gelip yatma yeri değildir', buralar çalışma yeridir" diye konuştu.

"Attığımız adımların her alanda semeresini gördük, bundan sonra da görmeye devam edeceğiz" diyen Erdoğan, 2006 yılında denizcilik sektörüne verdikleri desteğin 263 trilyon liraya ulaştığını ve bunun yüzde 38'inin kamuya ait olduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, bugün taşımacılık fiyatlarının, artan maliyete rağmen 2003 yılındaki taşımacılık fiyatlarıyla hemen hemen aynı olduğunu belirterek, "Ne kadar hassas olduğumuzu burada ifade etmek istiyorum ve bu indirim vatandaşa ne denli yansımıştır, bunu da burada görmek mümkün" dedi.


'ÜLKEYE SAĞLANAN KATMA DEĞERİ ORTAYA KOYUYORUZ'

Gemi inşa sektöründe yaşanan gelişmeleri de işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar tersanelerimizin hali ortada. Hamd olsun 2015 yılına kadar tersanelerimiz dolu. Sürekli sipariş. . . Ve artık bazı tersanelerimiz sipariş alamayacak duruma geldi. Hamd eden başka ne yakışır bize, hamd edeceğiz ve daha çok çalışacağız. Tersanelerimizin sayısı artıyor. Göreve geldiğimizde 35 civarında tersane varken, şimdi hamd olsun 65'e ulaştı. Bu, sektörün ne denli bir gelişme içinde olduğunu gösteriyor. Daha da iyi olacak, daha da başarılı olacağız. Dev gemiler Türkiye'nin kızaklarından inecek inşallah, bu günleri de göreceğiz. 2002 yılında bu ülkede 34 gemi inşa edilirken, 2005 yılında 81 gemi inşa edilir hale geldi. Hızla gelişen bir Türkiye ve istihdam rakamlarına filan girmeyeceğim ama yeni yeni açılmakta olan bütün bu tersanelerle birlikte ülkeye sağlanan katma değeri ortaya koyuyoruz. "

Başbakan Erdoğan, bugün devreye alacakları Osman Gazi feribotuyla modern bir ulaşım imkanı sağlanacağını dile getirerek, Orhan Gazi feribotunun da Ağustos ayı başında hizmete alınacağını hatırlattı.


ROTHWELL İLE PAZARLIK YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy'a hitaben "Ama Ahmet bey, hemen, siz şöyle bir patronla (gemiyi inşa eden Austral Ships'in CEO'su John Rothwell) görüşün bakalım. Şu Ağustos ayı tarihini biraz daha geriye çeksek de. . . Yaz mevsiminde Orhan Gazi'yi de devreye soksak. . . Ve yaz mevsiminde vatandaşlarımız biraz daha huzurla, süratle buralara gidebilme imkanını yakalasa.

Şöyle orada bir iki ay oynarlarsa olur. 2 ay, 2 ay. . . " dedi.

Bu sırada Ahmet Paksoy'un yanında oturan Rothwell ile kısa konuşmasının ardından eliyle "1" şeklinde işaret vermesi üzerine Erdoğan, "Biraz mesaiyi artıracaklar. . . 1 ay mı? Biraz daha silkelesin. . . 1 ay peki. İnşallah bir aksilik olmazsa Temmuz başında da Orhan Gazi'yi hizmete almış olacağız. Hayırlısıyla diyoruz" diye konuştu.




Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Türkiye'nin ulaşımda da, iletişimde de kendi dönemlerinde hep ilkleri yaşadığını belirterek, ülkelerin gelişmesinin bu iki konuda gelmiş oldukları noktaya bağlı olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, "adeta kapanma noktasına gelen" İDO'yu, birlikte çalışarak 1994-1997 yılları arasında dünyanın alanında en büyük ve güçlü işletmesi haline getirdiklerini anlatan Yıldırım, ulaşımda 2023 yılı vizyonlarının Türkiye'yi bu konuda dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına sokmak olduğunu bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, ulaşımda denizin payının her geçen gün arttığını ifade ederek, önümüzdeki yıllar için filolarını 92 vapura ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

İDO'nun dünyanın en çok yolcu taşıyan kuruluşu haline geldiğini anlatan Topbaş, ilk seferini bugün yapan Osman Gazi'nin dünyanın ikinci en büyük feribotu olduğunu anımsattı.

Törende, daha sonra, kaptan şapkası giyen Başbakan Erdoğan, Binali Yıldırım ve Kadir Topbaş ile İstanbul Valisi Muammer Güler kurdele keserek feribotu hizmete soktular.

Osman Gazi hızlı feribotu ile İstanbul-Bursa hızlı feribot hattının açılışını gerçekleştiren Erdoğan'a, konuşmasından önce Rothwell tarafından Osman Gazi feribotunun bir maketi de hediye eldi.













17 yıl önce