|

ÖSS tercihlerinde son gün

ÖSS tercih formlarının teslimi için olan süre bugün mesai bitiminde doluyor. Tercih işlemlerini tamamlayan adaylar, formları internetten veya başvuru merkezleri aracılığıyla ÖSYM'ye gönderebilecek.

Aa
00:00 - 4/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 10:11 - 4/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
ÖSS tercihlerinde son gün
ÖSS tercihlerinde son gün

ÖSS tercih formlarının teslim süresi bugün mesai saati bitiminde sona eriyor. 2008-ÖSS'ye giren adaylardan 145 ve daha fazla puan alanlar ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkı bulunanlar tercih formu doldurabilecek.




ÖSS'de 145-164.999 arasında puan alan adaylar ön lisans programlarını, 165 ve üstünde puan alan adaylar hem ön lisans hem de lisans programlarını tercih edebilecek. Sınavsız geçiş için başvuran meslek lisesi mezunu adaylar da kendi alanlarıyla ilgili bölümler arasından tercihte bulunabilecek.



2008-ÖSS'de 165 ve üstünde puan alan adaylar, tercihlerini 2008-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki Tablo-4, Tablo-3A ve Tablo-3B'den, 145-164.999 arasında puan alan adaylar ise sadece Tablo-3A ve Tablo-3B'den ve Tablo-4'teki Açıköğretim Fakültesiprogramlarından (İngilizce Öğretmenliği hariç) tercih yapabilecek.




ÖSS puanına göre ön lisans programı tercih edecek adayların Tablo-3A'dan tercih yaparken önceliğin sınavsız geçiş için başvuran adaylara verildiğini göz önünde bulundurmaları isteniyor.



Adayların, yükseköğretim programı tercihlerini yaparken, seçtikleri programların alanlarıyla ilgili programlar olmasına dikkat etmelerigerekiyor. Alanlarıyla ilgili tercihte bulunacak adaylar, ağırlıklıortaöğretim başarı puanlarının 0.8, alanları dışında tercihte bulunacakadayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.3 katsayıları ile çarpılmış Y-ÖSS puanlarını dikkate almaları gerekiyor. Adaylar, yükseköğretim programları arasından en fazla 24 tercihyapabilecek. Tercih sırasında yükseköğretim programlarının tabanpuanları yerine adayın başarı sırasını karşılaştırması ve buna göretercihlerini sıraya koyması öneriliyor.



FORMLAR NASIL GÖNDERİLECEK?

Tercih formunu başvuru merkezinden yapacak adayların, tercih işleminiyapacağı başvuru merkezinden randevu alması ve tercihlerini yazdıklarılisteyle başvuru merkezlerine gitmesi gerekiyor. Bu adayların tercihleri, başvuru merkezindeki görevli tarafından sistemegirilecek ve ÖSYM'ye gönderilecek.



Aday, işlem tamamlandıktan sonragörevliden tercih formunun bir örneğini isteyecek ve tercih hizmet ücreti olarak 3 YTL ödeyecek. İnternet üzerinden tercih formu gönderecek adaylar da ÖSYM'nin web sayfası üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecek. Bu işlem için aday, T.C Kimlik Numarası ve ÖSYS şifresini kullanacak. Bu adayların ekranda ”Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını görmeleri gerekiyor. ÖSYM, tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra tercihlerde ve sıralamada bir değişiklik yapılması mümkün olmayacağı için adayları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. ÖSYM, tercih işlemlerinin tamamlanmasının ardından üniversitelere yerleştirme yapacak. Yerleştirme sonuçları 20 Ağustosa kadar tamamlanacak.

16 yıl önce