|

Oyun bitti

Emniyet içindeki paralel yapılanmaya yönelik operasyonda gözaltına alınan 49 polisin şovu dün bitti. 5 gündür adaleti sabote etmek için her yola başvuran şüphelilerden 11''i tutuklandı. ''Casuslukla'' suçlanan tutuklular arasında MİT Başkanı Hakan Fidan''ı kelepçelemek isteyen İstanbul TEM eski Müdürü Yurt Atayün de var...

Cihat Arpacık
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:46 - 30/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Oyun bitti
Oyun bitti

Emniyet içindeki paralel yapıya yönelik ''casusluk'' soruşturmasında gözaltına alınan 49 polisin adaleti sabote etmek için sergiledikleri oyun bitti. Çağlayan Adliyesi''nde 5 gündür sergilenen tiyatro aralarında İstanbul Emniyeti TEM eski Şube Müdürü Yurt Atayün''ün de olduğu 11 polisin tutuklanarak cezaevine konmasıyla son buldu. Casusluk soruşturmasında gözaltına alınanların 1. Sulh Ceza Hakimliği''ndeki ifade işlemleri dün de şüpheliler ve avukatlarınca tıkandı. Avukatlar sabah saat 09.00 yerine 11:30''da mahkemeye gelerek sorguyu saatlerce geciktirdi. Her oturumda ''reddi hakim'' talebinde bulunmaktan vazgeçmeyen, usûle ilişkin birçok itiraz dile getiren, süreci uzatmak için sorguya da zamanında gelmeyen zanlı avukatlarının bu talebi 1. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek tarafından, ''işlemlerin hızlı yürümesi ve daha fazla gecikmeye neden olunmaması için'' kabul etmedi.

ÇETE İTİRAFLARIN PEŞİNDE

Şüpheli avukatları daha önce reddedilen ''İfadeler açıklansın'' ısrarını da sürdürdü. Avukatlar, taleplerinin gerçekleşmemesini bahane ederek ''usûle uyulmadığı'' iddiasıyla duruşmayı terk etti. Bunun üzerine Hakim Çiçek, avukatları duruşmadan ayrılan şüpheliler için barodan avukat isteneceğini kaydetti. Zanlıların avukatları bu sefer de ''Şüpheliler sorguya kendi avukatları varken barodan atanacak avukatla giremez. Müvekkillerimiz baro avukatlarını kabul etmiyor'' dedi. Avukatların bu tutumunun altında yatan gerçek ise çok geçmeden ortaya çıktı. 22 Temmuz''da yapılan operasyonda gözaltına alınan polislerden bazılarının Emniyet yetkililerine ''itirafçı'' olmak istediklerini bildirdikleri iddia edildi. Avukatların sorguları tıkamaya çalışma nedeninin ise ''itirafların önüne geçmek'' olduğu belirtildi.

KARAR DOSYA ÜZERİNDEN

Sorgu işleminin tıkanmasına yolaçan avukat kriziyle birlikte Hakim Çiçek, 49 şüpheliden 32''sinin savunmasının alındığını hatırlatarak, kalan 17 zanlı hakkında ''dosya üzerinden'' karar verileceğini bildirdi. 1. Sulh Ceza Hakimi Çiçek kararında şunları kaydetti: ''Gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri sürekli talepler olduğu, bu taleplerin reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmektedir. Dinlenilmeyen şüpheliler hakkında dosya üzerinden karar verilecektir.''

VE YURT ATAYÜN CEZAEVİNDE

Dosyaları inceleyen Hakim Çiçek kararını 23:50''de açıkladı. Mahkeme 11 şüphelinin tutuklanmasına, 8''i denetimli olmak kaydıyla 38 kişinin da serbest bırakılmasına karar verdi. 8 kişiye de yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Tutuklananlar arasında soruşturmanın kilit ismi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan''ı gözaltına almak isteyen eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün''ün de var.

Geciktirme taktik oldu

Paralel yapıya yönelik casusluk soruşturmasında cuma gecesi 49 şüpheli, tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemede sorgusuna geçilmesi beklenen 49 şüphelinin avukatı usûle ilişkin itirazlarda bulunmuş, itirazları reddedilen avukatlar daha sonra redd-i hakim talebinde bulunmuştu. Usûle yönelik taleplerle sorgu işleminin başlaması uzarken, 49 şüpheli gözaltı sürelerinin dolduğunu iddia ederek adliyeden çıkmaya çalışmıştı. Krizler nedeniyle ifade işlemine cumartesi akşamı geçilebilmiş, Hakim İslam Çiçek 6 şüphelinin ifadesini alabilmişti. Sahur ve yorgunluk nedeni ile sorguya ara veren Çiçek, pazar sabahından itibaren ifade işlemlerine devam etti. Bu esnada sorguya giren her şüphelinin avukatı redd-i hakim talebinde bulundu. Bazı avukatlar ise müvekkilinin sorgusuna katılmak yerine iftara gitti!

YURT ATAYÜN''Ü ÖNE ALDIRMAYA ÇALIŞTILAR

Pazar akşamı iftar için verilen bir saatlik aranın ardından hakim, 16''ncı sıradaki Serkan Durmaz''ın ifadesinin alınacağını belirtmişti. Durmaz''ın avukatlarının Bahçeşehir''e iftara gittiğinin bildirilmesi üzerine hakim, avukatı hazır olan bir şüphelinin ifadesini almak istemiş, avukatlar ise eski İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün''ün ifadesinin alınmasını istemişti. Atayün''ün ifadesini, uzun süreceği gerekçesi pazartesiye bırakan Hakim Çiçek, yaşanan krizin ardından 3 saatlik gecikme ile savunmalara devam edebilmişti. Pazartesi sabahı ifadesine geçilen Atayün, yaklaşık 9 saat ifade vermişti. Atayün''ün ardından gece saat 03.00''a kadar ifade alan Çiçek, aranın ardından dün sabah 09.00 sıralarında adliyeye geldi. Çiçek, baro odasından avukatları birkaç kez çağırttı, ancak sorgu sırasındaki şüphelinin avukatı hazır olmayınca 11.30''da şüpheli Hasan Basri Kahraman''ın sorgusuna geçti. Çiçek, duruşma salonuna geç gelerek sorguyu geciktirmeye çalışan avukatlara tepki göstererek, 17 şüpheli hakkındaki kararı dosya üzerinden verdi.


10 yıl önce