|

Özgürlük 16 gün sürdü

İha
00:00 - 12/03/2008 الأربعاء
Güncelleme: 10:16 - 12/03/2008 الأربعاء
Yeni Şafak
Özgürlük 16 gün sürdü
Özgürlük 16 gün sürdü

Danıştay'ın Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen yazıyı genelge kabul ederek iptal etmesinin ardından başörtüsünün kısa bir süre serbest bırakıldığı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yasak yeniden başladı.


Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören değişikliğin 9 Şubat tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, 22 Şubat'ta bu değişikliği onaylamıştı. Bunun üzerine YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan da üniversitelere bir yazı göndererek başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasanın 10. ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını açıklamış ve rektörlerden başörtülü öğrencileri üniversiteye almalarını istemişti. Bu yazı üzerine bazı üniversitelerde başörtüsü ile derslere girilebilmesi imkanı doğarken 'özgürlükçü üniversiteler' olarak tanımlanan bu üniversiteler arasında Trabzon KTÜ de yer almıştı.


Ancak Danıştay 8. Dairesi tarafından YÖK Başkanı Prof. Özcan tarafından üniversitelere gönderilen yazının genelge kabul edilerek iptal edilmesinin ardından KTÜ'de bahar havası kısa sürdü. Rektör Prof.Dr. İbrahim Özen'in talimatıyla güvenlik görevlileri bu sabahtan itibaren KTÜ Merkez Kanuni Kampusu ve Akçaabat ilçesindeki Fatih Eğitim Fakültesi'ne öğrencilerin başörtüsü ile girmeleri yasaklandı.

Danıştay'ın kararı üzerine bu sabah okullarına tereddütlü olarak gelen başörtülü öğrenciler, kampus girişlerinde güvenlik görevlileri tarafından içeri sokulmadı. 25 Şubat'tan itibaren başörtülü olarak üniversiteye girebilen öğrencilerden bazıları çok üzüldüğünü dile getirirken, bazı öğrenciler duruma tepki gösterdi. Başörtülü öğrencilerin büyük kısmı başlarını açarak kampusa girerken bir kısım öğrenci başörtüsünü çıkarmayıp geri dönmeyi tercih etti.

Öğrencilerin bazıları da rektörlerin özgürlükten yana kararlı bir duruş sergileyemediğini ileri sürerken, bir öğrenci de "Bazılarının maalesef yaptırım gücü var. Bir yerlere bu şekilde geliyorlar. Biz kimi seçiyoruz? Rektörleri de biz seçmemiz lazım" diye konuştu.

Öte yandan kampus girişlerinde güvenlik görevlileri toplu taşıma araçlarını da kontrol ederken, başörtülü öğrencilere genelgeyi okuyarak başlarını açmalarını istediler.

٪d سنوات قبل