|

Özgürlük istiyoruz

Esed rejiminden kaçarak Türkiye'ye gelen mülteci çocuklar, eğitimlerine Hatay'da devam ediyor. 150 öğrenci 6 gönüllü öğretmenin refakatinde öğrenim görüyor. Öğrencilerden Cuudi'nin tahtaya yazdığı “Özgürlük istiyoruz. Halk rejimin düşmesini istiyor” mesajı, Suriyelilerin ortak duygusunu yansıttı.

Tahir Alperen
00:00 - 24/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:40 - 24/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Özgürlük istiyoruz
Özgürlük istiyoruz

Suriye'deki zulümden kaçan çocuklar eğitimlerine Hatay'da devam ediyor. Çoğunun yüzünde ailelerinden uzak kalmanın verdiği hüzün ve Esed'e duydukları öfkenin izleri var. Minikler yardımsever vatandaşların ve Suriye'den gelen öğretmenlerinin desteğiyle eğitim görüyor. Aralarında mühendis, doktor, öğretmen ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu 16 öğretmen, çocukların yüzünde kalan savaşın izlerini silmek için ellerinden geleni yapıyor.

SURİYE MÜFREDATI UYGULANIYOR

Hataylı bir işadamlarının desteğiyle ayakta duran okulda, 150 öğrenci kendileri gibi Suriye'deki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan ablalarına emanet. Çocuklar sabah 09.00'da çalan ders zilinin ardından kendilerine ayrılan 10 sınıfa dağılıyor. 1. sınıftan 7.sınıfa kadar sistemli bir şekilde bölünen çocuklara, Suriye'de aldıkları eğitimleri yarıda kaldığı için mevcut müfredat çerçevesinde eğitim veriliyor. Türkçe de öğrenen çocuklara gönüllü bir Türk öğretmen de yardımcı oluyor.

ZULMÜ ANLATAN GÖZYAŞLARI

Savaşın acımasızlığını en derinden yaşayan çocuklar yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına boğuluyor. Aileleri savaşta öldürülen çocuklar psikolojik yıkım yaşıyor. Babası gözlerinin önünde öldürülen 7 yaşındaki İmad, yaşadıklarını anlatırken sınıftaki diğer arkadaşları gözyaşlarına hakim olamadı. Çocukların söyledikleri şarkılarda, çizdikleri resimlerde zulmün izleri ve Esed'a karşı duydukları kızgınlığın tasvirleri var.

BİZİM VATANIMIZ CENNET

Çocuklardan 8 yaşındaki Cuudi'den tahtaya bir şeyler yazmasını istediğimizde, tahtaya çıkar çıkmaz kaleminden barış, demokrasi, hürriyet kelimeleri dökülüyor. Cuudi, tahtaya yazdığı şu cümlelerde kendisinin ve arkadaşlarının duygularına tercüman oluyor: “Özgürlük istiyoruz, halk rejimin düşmesini istiyor.”


Canlarından Esed sorumlu

Medya Derneği, 'Suriye'de gözaltına alınan gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'dan 10 Mart'tan bu yana haber alınamamasına tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada “Meslektaşlarımızın rejim yanlısı milislerce Suriye'nin İdlib şehrinde rehin tutuldukları ve sonrasında Suriye istihbaratına teslim edildikleri yönünde duyumlar alınmış ancak bu bilgiler teyid edilmedi. Suriye yönetimi iki gazetecinin can güvenliğinden sorumludur.' Öte yandan, Özköse ve Coşkun'un Esed'e bağlı Şebbiha örgütünün elinde olduğu öğrenildi.


Türk TIR'ına 66 kurşun

Suriye'de 12 Mart'ta saldırıya uğrayan Türk TIR'ların birinde 66 kurşun girişi tespit edildi. Saldırıya uğrayan Türk TIR şoförleri Suphi Ezer ve Mustafa Üçtaş'ın kullandığı tırlar Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi. Saldırıyı ağır yaralı olarak atlatan Suphi Ezer'in kullandığı kamyonu almaya giden Yasin Ezer Taşımacılık yetkililerinden Mehmet Ezer, plastik hammaddesi taşıyan TIR'da 66 kurşun deliği tespit edildiğini söyledi. Ezer, şoförün saldırıdan yaralı kurtulmasına şaşırdığını belirtti.





12 yıl önce