|

Paralel yapı isimsiz mektupları devreye soktu

17 Aralık darbe girişimlerinden sonra yüz binlerce kişinin hukuksuz olarak dinlendiği ortaya çıkan TİB'deki çalışmalar isimsiz ihbar mektuplarıyla perdelenmeye çalışılıyor. Zaman'a manşet olan mektup paralel yapı operasyonuna karşı 'ön alma' olarak yorumlandı. Servis edilen benzer bir isimsiz mektup ise emniyetteki çalışmaları anlatıyor. İki mektubun "biz paralel değiliz" şeklindeki ortak dili kurguyu gözler önüne seriyor.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 24/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:16 - 24/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Paralel yapı isimsiz mektupları devreye soktu
Paralel yapı isimsiz mektupları devreye soktu

Zaman gazetesi bugün, TİB çalışanı olduğunu iddia eden bir kişinin isimsiz ihbar mektubu yayınladı. Zaman'ın içeriğinden çok kendi ifadeleriyle algı oluşturmaya çalıştığı mektup haberi, paralel yapı operasyonlarına karşı yeni bir hamle olarak yorumlandı.

Zaman'ın 'Kamuoyunu dehşete düşürdü' diyerek yayınladığı isimsiz mektuba göre, TİB'in dinleme listesine sonradan eklenen 2 bin kritik isim "dinlendi sonra da kayıtları silindi" gibi gösterilecek. Mektubu yazan sözde TİB çalışanı bu olayın medyaya "paralel yapı dinledi" şeklinde servis edeceğini belirtirken, Zaman gazetesi mail aracılığı ile servis edilen mektuba karşı yetkililerden bir açıklama gelmediğini vurgulayarak mektubun içeriğinin gerçek olduğu izlenimi oluşturmak istedi.

"İddialarla ilgili hiçbir yalanlama gelmedi" diyen Zaman'ın haberinde şu yorumlar yapıldı: "Kendisini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) çalışanı olarak tanıtan bir kişi tarafından basın kuruluşlarına e-mail yoluyla gönderilen ihbar mektubu dehşete düşürdü. Hizmet Hareketi'ne karşı delil bulunamayınca TİB'de suç üretildiğine dikkat çeken ihbarda, TİB Başkanlığı'na Cemalettin Çelik'in atanmasının ardından kurumda geniş kapsamlı tasfiyeye gidildiği, yeni gelenlerden kurulan bir özel ekibe her türlü yetkinin verildiği aktarıldı."

Mektuplar "biz paralel değiliz" ile başlıyor

TİB hakkında yazılan isimsiz mektuba benzer üslupla yazılmış başka bir mektup ise dün servis edildi. Emniyet İstihbarat Dairesi''ndeki paralel yapıya ilişkin çalışmalar hakkında çeşitli iddialar sunan mektubun yazı dili ile Zaman'da yayınlanan TİB hakkındaki mektubun üslup ve kurgu benzerliği dikkat çekiyor. Her iki mektup da paralel yapı karşıtı, vatansever, Başbakan Erdoğan'ı seven ve korumak için verilen görevleri kabul etmiş isimler tarafından kaleme alınmış. Her iki mektup da 17 Aralık darbe girişiminden sonra TİB ve İstihbarat Dairesi''nin başına atanan isimleri direk hedef alıyor. Mektuplar paralel yapıyla ilgili sahte delil oluşturuluyor mesajını veriyor. Birimlerdeki görevlilerin isimlerinin açıkça yazıldığı mektuplar ''biz hala içinizdeyiz'' mesajını da veriyor. Her iki mektup, paralel yapıya ilişkin yürütülen çalışmalarda görev aldıklarından dolayı büyük bir pişmanlık ile sonlanıyor.

Emniyet mensubu olduğunu iddia eden şahsın mektubu
Zaman gazetesinde yayınlanan TİB hakkındaki mektup.
10 yıl önce
default-profile-img