|

Paris'te Filistin ile dayanışma yürüyüşü

Fransa''nın başkenti Paris'te Filistin ile dayanışma yürüyüşü düzenlendi.

Aa
00:00 - 23/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:29 - 24/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Paris'te Filistin ile dayanışma yürüyüşü
Paris'te Filistin ile dayanışma yürüyüşü

Fransa''nın başkenti Paris'te, Filistin ile dayanışma yürüyüşü düzenlendi.

Göstericiler, yoğun güvenlik önlemleri altında, başkentin Denfert–Rochereau Meydanı'ndan, Meclis binası yakınlarındaki Invalid Meydanı'na kadar yürüdü.

Polis, gösteriye yaklaşık 15 bin kişinin katıldığını duyurdu. Gösteriyi düzenleyenler ise katılımcıların sayısının 25 bini aştığı görüşünde.

Çok sayıda sivil toplum örgütü ile Komünist Parti, Yeşil Parti, Radikal Sol Parti ve yine sol eğilimli CGT işçi konfederasyonu başkentteki gösteriye destek verirken, iktidardaki Sosyalist Parti''nin bazı milletvekilleri de yürüyüşe katılarak, Filistinlilere dayanışma mesajı gönderdi.

Gösteriye katılan bazı Musevi din adamları da ellerinde barışa destek veren mesajların yazılı olduğu pankartlar taşıdı. Çok sayıda Arap genci, Musevi din adamlarına yönelik olası bir tacizin önüne geçebilmek için yürüyüş boyunca bu grubun önünde adeta kalkan oluşturdu. '''Siyonizm Karşıtı Avrupalı Yahudiler Birliği''' üyesi oldukları belirtilen Musevi din adamları, yürüyüş boyunca Paris halkından yoğun alkış aldı ve göstericilerin de ilgi odağı oldu.

Gösteride güvenliğin sağlanması için bin 500 polis görev yaptı.

Almanya

İsrail''in Gazze''ye yönelik saldırıları Bremen''de faaliyet gösteren Türk, Filistin ve Alman sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Bremen Barış Forumu, Alman-Filistin Cemaati (DPG), Bremen Yakındoğu Forumu ve diğer bazı Filistin ve Lübnan dernekleri tarafından düzenlenen gösteride, Bremen ana tren istasyonu önünde toplanan binlerce kişi, ''Çocuk katilleri'', ''Terörist İsrail'', ''Gazze ve Filistin''e özgürlük'', ''Artık kadın ve çocuklar ölmesin'' sloganları eşliğinde kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Bremen Eyalet Meclisi önündeki Marktplatz''a ulaşan göstericiler, burada düzenlenen mitingde İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamı kınadı.

Sadece Filistin bayrakları ve İsrail''i kınayan dövizlerin taşındığı mitingde, Bremen Yakındoğu Forumu adına konuşan Arn Strohmeyer, İsrail''in Filistinlilere saldırılarının vahşiliğine işaret ederek, ''Burada adil çatışma yok, silahsız sivillere saldıran İsrail resmen soykırım yapıyor. İsrail barış değil, Filistin'in birliğini kırarak ülkeyi tamamen ele geçirmek istiyor. Buna etnik temizlik denir'' dedi.

Olaylara ses çıkarmayan ülkeleri de kınayan Strohmeyer, Almanya'nın bu konudaki siyasetini de eleştirerek, ''Halk hukuku ile Yahudi düşmanlığı birbirine karıştırılmamalı. Gazze'de katlim son bulmalı. İsrail ve Filistinliler barış içerisinde yaşamalılar'' diye konuştu.

Türk kuruluşları adına konuşan Ömer Bektaş ise beş yıl önce yine aynı meydanda ve aynı nedenle miting yaptıklarını anımsatarak, ''Yıllar geçti, İsrail saldırıları maalesef durdurulamadı. Dünya sessizliğini koruyor'' ifadesini kullandı.


10 yıl önce