|

Paşalar koğuşu

Ergenekon terör örgütü kapsamında tutuklanarak cezaevine konulan emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon, akıllara bir zamanlar hapishaneye giren diğer generalleri getirdi.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 7/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:03 - 7/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Paşalar koğuşu
Paşalar koğuşu

Emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon'un Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanarak cezaevine konulması, yolu cezaevinden geçen ünlü askerlerin hatırlanmasına neden oldu. Yassıada'da yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun bu alanda tek örnek olma özelliğini korurken, cezaevindeyken yaşamını yitiren emekli Orgeneral Mustafa Muğlalı, 12 Mart müdahalesinden sonra cezaevine konulan Cemal Madanoğlu ile Celil Gürkan ilk akla gelen isimler.

27 Mayıs darbesinde, Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun DP iktidarı ile birlikte yargılandığı Yassıada Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. Erdelhun, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından affedildiğinde 4.5 yılını hapiste geçirmişti.

1943 yılında tarihe "Mustafa Muğlalı" olayı olarak geçen Van'ın Özalp ilçesi'nde 33 kişinin kurşuna dizilmesinde verdiği emirden dolayı Genelkurmay Mahkemesi'nce yargılanan emekli Orgeneral Mustafa Muğlalı hapiste yaşamını yitirdi.

AYDEMİR'İ İHTİLAL HIRSI İPE GÖNDERDİ

Kore'de bulunduğu için 27 Mayıs darbesine katılamayan Harp Okulu Komutanı Talat Aydemir bu açığı kapatmak için 2 askeri darbe girişiminde bulunduysa da başarılı olamadı. Aydemir, 22 Şubat 1962 günü darbe girişiminde bulundu. Başbakan İsmet İnönü ile yaptığı anlaşma nedeniyle yargılanmayıp emekliye sevk edilen Aydemir, 10 Mayıs 1962'de çıkarılan özel af yasasıyla serbest bırakıldı. Aydemir 1 yıl sonra, 21 Mayıs 1963 tarihinde ikinci darbe girişiminde bulundu. Yine başarısız oldu. Aydemir, 5 Temmuz 1964 günü idam edildi.

USLANMAZ BİR İHTİLALCİ: MADANOĞLU

27 Mayıs 1960 harekatının güçlü adamı olan emekli Tuğgeneral Cemal Madanoğlu, ihtilalden sonra kendi oluşturdukları Milli Birlik Komitesi üyesi olarak Tabi Senatör sıfatıyla TBMM'de bulunsa da darbeden bir türlü vazgeçmedi. 12 Mart müdahalesinden önce ortaya çıkarılan 9 Martçılarla irtibatının tespit edilmesi üzerine dokunulmazlığı kaldırılan Madanoğlu, hakkında soruşturma açıldı. 1971 yılında tutuklanan Madanoğlu 4 ay hapis yattıktan sonra tahliye oldu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, 12 Mart Muhtırası'nı veren başta Tümgeneral Celil Gürkan olmak üzere cunta da yer alan subayları re'sen emekliye sevk etti. 31 Mayıs 1970'de gözaltına alınan Gürkan, Ziverbey'de 6 gün boyunca sorgulandı.

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral İlhami Erdil ise komutanlığı döneminde yaptığı harcamalar nedeniyle yargılandığı davada 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. General rütbesi sökülerek "er" seviyesine indirilen Erdil 3 Temmuz 2007 tarihinde girdiği cezaevinden 1 yıl sonra tahliye oldu.


Türkeş 1944'te hapisle tanıştı

27 Mayıs ihtilalinin güçlü albayı Alparslan Türkeş MHP genel başkanı olarak yakalandığı 12 Eylül ihtilalinde 4.5 yıl süreyle Mamak cezaevi ile Mevki Hastanesi'nde tutuklu olarak kaldı. Ancak Türkeş'in cezaevi ile ilk tanışması 1944 yılında başlayan Turancılık davası sırasında oldu. "Tabutluk" olarak da tarihe geçen bu olayda Türkeş, üsteğmen rütbesiyle tutuklandıktan sonra 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Turancılık davasında Nihal Atsız başta olmak üzere 23 sanık yargılanarak beraat etmişti.



16 yıl önce