|

Pasaportu iptal edildi

Erzurum Valiliği, Gülen''in 1990 yılında aldığı yeşil pasaportu ''evrakta sahtecilik'' yapıldığı gerekçesiyle iptal etti. Diyanet''in vaizlikten istifa ettiği için Gülen''in yeşil pasaport alamayacağı yönünde yazı yazdığı ancak yazının tahrif edildiği ortaya çıktı.

.
00:00 - 29/03/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:14 - 29/03/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Pasaportu iptal edildi
Pasaportu iptal edildi

Fethullah Gülen'in evrakta sahtecilik yaparak yeşil pasaport aldığı ortaya çıkınca, Erzurum Valiliği tarafından iptal edildi.

Gülen'in yeşil pasaportunu usulsüz yöntemlerle aldığına dair iddiaları inceleyen müfettişler çarpıcı sonuçlara ulaştı. Gülen yeşil pasaport almak için 1990 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yazı istedi. Diyanet İşleri Başkanlığı da 7 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı bir yazıyla Gülen'e resmi durumunu bildirdi. Ancak Gülen'in Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığı bu yazının tarih ve sayısına dokunmadan içeriğini değiştirdiği ortaya çıktı. Gülen, evrakta sahtecilik yaparak Erzurum Emniyeti'nden yeşil pasaport aldı. İddialar üzerine mülkiye müfettişlerinin yaptığı incelemede Emniyet Müdürlüğü'ndeki sözkonusu tarih ve sayı numarasını taşıyan yazı ile Diyanet'in Gülen dosyasındaki yazının uyuşmadığı tespit edildi. Dolayısıyla Gülen'in yeşil pasaport alabilmek için evrakta sahtecilik yaptığı belgelendi.

VALİLİK İPTAL ETTİ

Pasaport dosyasını inceleyen Müffetişler, Gülen'in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan yazının, özlük dosyasının içeriğine uymadığı, bu nedenle işlemin baştan yok hükmünde olduğuna karar vererek iptali gerçekleştirdikleri belirtildi. Müfettişlerin bu tespitinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da belirlendiği öğrenildi. İnceleme sonucu, Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığı'nca ilgilinin zaten yok hükmünde olan pasaportunun iptali ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerektiği kanaatine varıldı. Bu nedenle ilgilinin yeşil pasaportunun Erzurum Valiliği'nce iptal edildiği öğrenildi.

İÇERİKLERİ UYUŞMUYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, Gülen'in özlük dosyasında yapılan incelemede; bahse konu yazının dosyada bulunması gereken paraflı nüshasının bulunmadığı 18 Mart 2014 tarihinde tutanak altına alındı. 1990 yılına ait giden evrak kayıt defterinin 682'nci sayfasında yapılan incelemede evrak kayıt, sayı ve tarihinin doğru olduğu ancak ilgi (c) sayılı yazı ile gönderilen evrakın içeriğinin Gülen'in özlük dosyası içeriğine uymadığı ve gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığı belirtildi.

DİYANET DE TESPİT ETTİ

İncelemeyle ilgili, 'Çanakkale İl Müftülüğünde vaiz olarak görev yapmaktayken 20 Mart 1981'de istifaen görevinden ayrılan Fethullah Gülen'in istifa ettiği tarih itibariyle kadrosunun 6, müktesep derecesinin 6, kademesinin 7 olduğu, emsallerinin ise 11 Nisan 1981'de Resmi Gazete'de yayımlanan 15/04/1989-366 sayılı KHK ile yürürlüğe giren gösterge tablosunda 6. derece 7. kademenin gösterge karşılığı olan 4. derecenin 1. kademesine tekabül ettiğinden ilgilinin o günkü durumunun 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir' değerlendirmesinde bulunuldu.

PERSONEL İÇİN SORUŞTURMA YOK

Resmi kayıtlarda görülen ve o tarihlerde 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesine göre hususi damgalı pasaport alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın emekli personelinin örnek pasaport dosyalarındaki resmi yazılarla aynı yetkili kişi tarafından imzalanan resmi yazıya göre işlem yaptıkları belirlenen personel hakkında soruşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Fetullah Gülen'in gençlik fotoğrafının yer aldığı evrakta Gülen'in memuriyette bulunduğu 13 cami isimleri ile bu camilerde görev yaptığı tarih aralıkları yer alıyor. Çanakkale vaizliğinden istifa ettiği tarih olarak 16.04.1981 olarak görünüyor.

Süre uzatımı bile usulsüz

Yeşil pasaportların kanun gereği 5 yılda bir süresinin uzatılması gerekiyor. Fethullah Gülen'in avukatı Mehmet Yusuf Burak, müvekkilinin pasaport süresini uzatmak için 5 yılda bir Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yazı istediği, Diyanet'in her seferinde Fethullah Gülen'in görev dökümüyle birlikte son olarak istifa ettiğini belirten yazı verdiği öğrenildi. Diyanet'in Gülen'le ilgili verdiği bütün yazılar yeşil pasaport alamayacağını ortaya koydu. Ancak buna rağmen Gülen'in 5 yılda bir pasaport süresini nasıl uzattığı merak ediliyor.


10 yıl önce