|

Patriotlar Eda'ya emanet

Kahramanmaraş'a konuşlandırılan patriot füzeleri için gelen Alman ekipte Türk kökenli 5 askerden biri de Astsubay Eda. Her yıl tatil yaptığı Türkiye''ye bu kez üniformayla gelen Eda, ''Memleketimde görev yapmaktan gurur duyuyorum'' dedi.

Kahramanmaraş
00:00 - 9/02/2013 Cumartesi
Güncelleme: 00:26 - 9/02/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Patriotlar Eda'ya emanet
Patriotlar Eda'ya emanet

Türkiye'ye konuşlandırılan patriot hava savunma sistemi için Kahramanmaraş'ta bulunan Alman ordusunda görevli ekipte, Türk kökenli askerler de var. Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği ve Kahramanmaraş'taki Gazi Kışlası'na konuşlandırılan patriot hava savunma sistemleri kapsamında yaklaşık 300 Alman askeri görev yapıyor. Heyetteki Alman ordusunda görevli Türk kökenli 5 asker dikkat çekiyor. Almanya'da doğup büyüyen ve eğitimlerini bu ülkede alan Türk kökenli askerler, her yıl tatil için geldikleri Türkiye'de bu kez görev için bulunuyor. Gazi Kışlası'ndaki görevlerine devam eden Türk kökenli Alman askerlerden Astsubay Eda ve İsmail, memleketlerinde görev yapmaktan duydukları gururu anlattı. Güvenlik gerekçesiyle soyadlarını açıklamayan askerlerden Astsubay Eda, Almanya macerasının 33 yıl önce başladığını belirterek şunları söyledi:

BU SEFER FARKLI

'Almanya'da doğup büyüdükten sonra eğitimime bilgisayar üzerine devam ettim. Daha sonra Alman Hava Kuvvetleri'ne başvurdum. Sınavın ardından 2009 yılında Alman ordusunda göreve başladım. Her yaz Türkiye geliyorum. Ancak bu sefer farklı bir görev için buradayım. Bu göreve de gönüllü olarak katıldım. Maraş'ta bulunduğu için çok mutluyum. Elimden geldiğince meslektaşlarıma Türkiye ile ilgili bilgiler vermeye çalışıyorum.'

70'lerde göç ettik

Aslen Ankaralı olan Astsubay İsmail, ailesinin 1970'li yıllarda Almanya'ya göç ettiğini anlattı. Kendisinin de Almanya'da doğup büyüdüğünü dile getiren İsmail, 'Almanya'da sağlık üzerine eğitim aldım. 2003 yılında Alman ordusuna girdim. Şu anda bu heyetin içerisinde sağlıkçı olarak görev yapıyorum. Burada olmak bizim için çok özel. Ayrıca çok farklı duygu içerisindeyiz. Türkiye'ye yardım ettiğim için mutluyum. Ayrıca Alman arkadaşlara da yardımcı oluyorum' ifadelerini kullandı.

11 yıl önce