|

Peşmerge sınıra yığılıyor

İha
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:11 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Peşmerge sınıra yığılıyor
Peşmerge sınıra yığılıyor

CNN televizyonu, 800 kadar peşmergenin Türkiye sınırına doğru ilerlediğini öne sürdü. Mesut Barzani'nin yerini bilmediğini iddia ettiği terör yuvası Kandil Dağı'nı da görüntüleyen CNN, PKK'nın kontrol ettiği bölgeden önce sözde Kürt yönetiminin bir kontrol noktası olduğunu ve burada isimlerinin alındığını belirtti. Fox TV de Kandil'e çıkarak teröristler ile röportaj yaptı.

Sınır ötesi operasyon ile ilgili gelişmelere Amerikan televizyonları yakından ilgi gösteriyor. Gelişmeleri özel haber ve canlı yayınlar ile izleyicilerine aktaran kanallar, PKK kampından çektikleri görüntüler ile birbirlerine fark atmaya çalışıyor. CNN, Kuzey Irak'ta bulunan Amerikalı askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, peşmergenin Türk sınırına ne kadar yakın olduğunun bilinmediği ayrıca bu isteğin Kürt liderlerden mi, yoksa Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den mi geldiğinin net olmadığını belirtti.

Hem Iraklı hem de sözde Kürt bölgesindeki liderlerin Türkiye'nin PKK yüzünden sınır ötesi operasyon yapmak istemesi nedeniyle baskı altında olduğu vurgulanan haberde, terör örgütünün Türkiye, Irak, Suriye ve İran'ı içine alan bir devlet kurma peşinde koştuğu kaydedildi. PKK'nın Avrupa ve Amerika tarafından terör örgütü olarak tanımlandığı belirtilen haberde, ABD'nin operasyona karşı çıktığı ve bu konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da ABD'ye yapacağı ziyarette ele alınacağı kaydedildi.

CNN VE FOX DA KANDİL'İ BULDU

Öte yandan CNN diğer bir haberinde ise Barzani'nin yerini bilmediğini iddia ettiği Kandil Dağı'nı gösterdi. PKK bölgesine sözde Kürt bölgesinin kontrol noktasından geçerek gidildiği belirtilen haberde, muhabir Nic Robertson, bulunduğu araç içinde "Burası Kürdistan bölgesinin son kontrol noktası. Birazdan PKK tarafından kontrol edilen bölgeye gireceğiz. Burada durduruluyoruz. İsmimizi alıyorlar" diyor. Kandil'in eteklerinde anons çeken muhabir, söz konusu dağın ne kadar yüksek olduğunu anlatıyor. PKK kontrol noktasında kendilerinin çekim yapmalarına izin verilmediğini, görüntüleyebildikleri tek şeyin bir kaleşnikof olduğunu ifade eden muhabir Robertson, teröristlerin rahat gözüktüğünü ve kendisi ile fotoğraf çektirdiklerini belirtiyor. Fotoğraf çektirdiği teröristin yüzünün flulaştırıldığı görüntülerde, PKK'lılar ile yapılan ses kaydına da yer veriliyor. Bu sırada sadece bir kamera gözüküyor. Bir PKK'lının telefon numarasını alabildiğini ve onunla irtibata geçerek kampa girmeyi umduğunu anlatan muhabir, haberini, "PKK kontrol noktası Kuzey Irak" diye bitiriyor.

- FOX ERBİL'DEN CANLI YAYIN YAPTI

Fox TV ise gelişmeleri canlı yayınlar ile izleyicilerine aktarıyor. Bölgeye bir muhabirini gönderen Fox, PKK kampından çektiği görüntüleri özel haber olarak yayınlandı. Türk uçaklarının bir hava üssünde havalanmak üzereyken çekilmiş görüntüleri ile başlayan haberde, daha sonra Erbil'deki muhabir Steve Harrigan'e bağlanılıyor. Türkiye'nin PKK'yı El Kaide ile karşılaştırdığı belirtilen haberde, PKK kampında çekilmiş görüntülere yer veriliyor. Silahların kontrolden geçirildiğini anlatan muhabir, Türk

halkının PKK'lılara karşı bir operasyon istediğini kaydediyor. PKK'lılar ile röportaj yapan muhabir, Kandil Dağı'na nasıl gittiğini ve sözde PKK yöneticisini nasıl bulduğunu da anlatıyor. Uzun bir yolculuk yaptıklarını ve yüksek bir dağa tırmandıklarını dile getiren muhabirin haberi, ana haber sunucuları tarafından 'muhteşem' olarak tanımlanıyor.

Ayrıca ABD'nin önde gelen diğer bir televizyon kanalı ABC de haberlerinde PKK konusundaki gelişmelere yer veriyor.

16 yıl önce