|

Peygamberimiz'in hayatı savaştan ibaret değil

Meridyen Derneği'nin düzenlediği Hadis ve Siret ödül törenine katılan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Siyer kitaplarında Peygamber'in savaş odaklı anlatıldığını söyledi. Görmez, 'Resulü Ekrem'in hayatında 53 günü işgal eden savaşları siyer kitabında koyduğunuz zaman genç kuşaklar sadece savaşı görmekte' dedi.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 21/04/2013 Sunday
Güncelleme: 20:59 - 20/04/2013 Saturday
Yeni Şafak
Peygamberimiz'in hayatı savaştan ibaret değil
Peygamberimiz'in hayatı savaştan ibaret değil

Meridyen Derneği'nce düzenlenen 2013 Hadis ve Siret Ödülleri sahiplerini buldu. Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi ve Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sare Davutoğlu, İranlı yönetmen ve senarist Majid Majidi de katıldı.

SİYER KİTAPLARI SAVAŞ TARİHİ GİBİ

Film öncesinde Majidi ile görüşmesinde, siyer kitaplarındaki sorunları konuştuklarını dile getiren Görmez, şunları ifade etti: 'Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'i anlatan en iyi kitap Kur'an-ı Kerim'dir. Siyer kitaplarındaki en büyük sorun, o dönemi savaş tarihi gibi anlatmasıdır. Resulü Ekrem'in hayatında 53 günü işgal eden bütün savaşları bir siyer kitabına koyduğumuz zaman, genç kuşaklar sadece Bedir, Uhud, Hayber ve Tebük savaşlarını görmektedirler. '

RAHMET PEYGAMBERİ

Mustafa Akkad'ın çektiği Çağrı filmini örnek gösteren Prof. Dr. Görmez, 'Mesela 'Çağrı' filmine bakın. Hz. Hamza merkezli bir savaş filmi olarak takdim edilir. Biz onun bir hadisini de 'Ben rahmet peygamberiyim'i, 'Ben savaş peygamberiyim' diye çeviririz. Halbuki hadiste geçen 'melhame' sadece savaş demek değildir. Savaşı da içine alan her türlü zorluk ve sıkıntı demektir' ifadelerini kullandı.

İNSANLIK ONURU İÇİN

Kutlu Doğum Haftası'nın bu yıl 'Peygamberimiz ve İnsan Onuru' temasıyla kutlandığını hatırlatan Görmez, 'Batı'da insan onuru kavramı, onu Yaratıcı'dan bağımsız hale getirmek için tercih edildi. Ancak Resulü Ekrem'in üzerinde durduğu değerler, insanlık onurunu korumak ve yüceltmek içindir' dedi.

Hadis ve Siret ödüllerini de verdi

Görmez, konuşmasında davetlilere, 'Resulü Ekrem'in 260 bin hadis rivayetini bilgisayar ortamına aktardıklarını müjdeledi. Hadislerin hadisle yorumu yöntemiyle, ilahiyat fakültelerinden 85 hocanın katkılarıyla bir araya getirilerek 8 cilt bir eser meydana geldigine işaret eden Görmez, bu eseri Meridyen kitaplığına hediye etmek istediğini kaydetti. Mehmet Görmez, daha sonra 8 ciltlik eseri, Meridyen Derneği Başkanı Saliha Büyükdeniz'e takdim etti.Konuşmanın ardından 2013 Hadis ve Siret Ödülleri sahiplerine verildi.Törende, 2013 Yılı Onur Ödülü'nü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda, doktora dalındaki ödülü Salih Kesgin, yüksek lisans dalındaki ödülü Ömer Faruk Akpınar, makale dalındaki ödülleri ise Nuh Arslantaş ve Arif Ulu alırken, Tuba Nur Saraçoğlu da teşvik ödülüne layık görüldü.

MAJİDİ'NİN FİLMİNE ÜÇ AY VAR

Görmez, ödül törenine katılan İranlı yönetmen Majidi'nin filmlerinin hepsinin çok güzel olduğunu vurgulayarak, 'Hz. Muhammed'in hayatını anlattığı filminin senaryosunu keyifle okudum. Üç ay sonra filmi tamamlanacakmış' dedi.


11 years ago