|

PKK, İran'da ağır kayıp verdi

Aa
00:00 - 24/07/2009 Cuma
Güncelleme: 10:47 - 24/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
PKK, İran'da ağır kayıp verdi
PKK, İran'da ağır kayıp verdi

Avrupa ülkelerinde faaliyetleri yakın takibe alınması sonrasında yaşadığı finansman krizini aşmak için İran'daki Kürtleri haraca kesen terör örgütüne bir darbe daha indirildi. İran güvenlik güçleri 4 terör örgütü mensubunu ölü, 2'sini ağır yaralı ele geçirdi.

İran'da 'vergilendirme' adı altında Kürtlerden haraç aldıkları bildirilen PKK/PJAK terör örgütüne yönelik operasyonları aralıksız sürdüren güvenlik güçleri, bir istihbaratı değerlendirerek Urumiye şehrinin Şehrek semtinde bir hücre evine baskın düzenledi. Baskın sırasında terör örgütü mensupları güvenlik güçlerine ateş açtı. Uzun namlulu silahların kullanıldığı çatışma saatlerce sürdü. Evi çember altına alan güvenlik güçlerinden 2 kişi çakışma sırasında yaşamını yitirdi. Çatışma sırasında hücre evi olarak kullanılan yerin sahibi, eşi ve çocuğu da öldü.

Çatışmada örgüt mensubu 4 kişi öldü, 2 kişi ise yaralı olarak ele geçirildi. Ölü ele geçirilen teröristlerden birinin 'örgütün kasası' olduğu belirtildi. Terör örgütü mensuplarının kimlikleri hakkında bilgi verilmedi. Örgüt evinde yapılan aramalarda çok sayıda silah, örgütsel doküman ve önemli miktarda para bulunduğu bildirildi.

Ele geçirilen dokümanların incelenmesinden sonra yeni operasyonların da gerçekleşebileceği kaydedildi.

İran güvenlik güçleri, Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları Urumiye şehrinde son dönemde 'PKK'lı teröristlerin semtte yaşayan Kürtleri haraca kestikleri' yönündeki şikayetler üzerine bölgede güvenlik tedbirlerini artırırken, tespitler doğrultusunda operasyonlar gerçekleştiriyor.

Bu arada, geçtiğimiz ay güvenlik güçlerince Urumiye, Piranşehir ve Hoy kırsalında gerçekleştirilen operasyonda yakalanan terör örgütü PKK/PJAK sorumlusu bir kadın Tahran'da geçen hafta idam edildiği öne sürüldü. Konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Terör örgütü elebaşılarından Murat Karayılan tarafından PKK/PJAK sorumlularına gönderilen talimatta, 'Kandil yönetiminin 1 Eylül'e kadar uzattığı öne sürülen sözde 'eylemsizlik' kararının sadece Türkiye için değil, İran ve Suriye için de geçerli olduğunu belirtilerek, bu karara uymayanların görevden alınacağı ve cezalandırılacağı' ifade edilmişti.

İran Devrim Mahkemeleri'nde yargılanmaları sona eren Zeynep Celaliyan, Hüseyin Hizri, Şakir Baki, Enver Hüseyin Penahi, Ferzad Kemanger, Ferhad Vekili, Eli Heyderiyan, Erselan Evliyayi, Hebibullah Letifi, İhsan Fetahiyan, Fesih Yasemini, Rustem Arkiya, Şerko Maarfi, Ferhat Çalış, Enver Rostemi, Şakir Baki ve Ramazan Ahmet isimli terör örgütü mensupları, 'Terör örgütü PKK/PJAK adına silahlı eylem yapmak, cinayet, silahlı gasp ve teröre başvurmak, adam kaçırmak, bölge halkını tehdit etmek, İran'ın ulusal güvenliğini tehdit etmek ve terör örgütüne finansman sağlamak amacıyla uyuşturucu ticareti yapmak' suçlamalarından idam cezasına çarptırılmıştı. Üst mahkemeye yaptıkları itiraz kabul edilmeyen 17 terör örgütü mensubunun cezalarının önümüzdeki günlerde infaz edileceği belirtiliyor.


15 yıl önce