|

Polis yerine koruma memuru

Başbakan'ın ''Üniversite ve stadlardan özel güvenliği çekeceğiz'' açıklamasıyla duyurduğu yeni projenin ayrıntıları belli oldu. Hassas bölgelerde polis yerine özel güvenlikçi statüsünde atanacak koruma memurları görev yapacak. İçişleri emniyete bağlı çalışacak 10 bin koruma alacak.

Tahir Alperen
00:00 - 21/05/2013 Salı
Güncelleme: 00:55 - 21/05/2013 Salı
Yeni Şafak
Polis yerine koruma memuru
Polis yerine koruma memuru

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, üniversite ve stadlarda güvenlik için polisin görevlendirilebileceğini açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 'Koruma Memurları' adı altında lise mezunu ya da 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunu 10 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Edinilen bilgilere göre; stat ve üniversitelerin korunması için alınacak özel güvenlik personeli, emniyet bünyesinde ancak polisin yardımcı kuvveti şeklinde görev yapacak. Göreve başlayacak personel için Maliye Bakanlığı ile görüşülerek Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Personel Daire Başkanlığı da harekete geçirildi.

YENİ BİR SINIF OLUŞTURULACAK

Özel güvenlik personelinin, 'Koruma Memuru' sınıfında işe başlatılacağı ve bu personelin, stad, salon, kişi, üniversite ve hassas bölgelerin korumasında görevlendirileceği ifade edildi. Koruma memurları, karakollar, Başbakanlık, Meclis gibi yerlerde de görev alabilecek.

Bakan Güler, koruma memurlarının belli saatlerde görev yapacağını dile getirdi.

6 AYLIK EĞİTİM VERİLECEK

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen çalışmayla, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilecek 10 bin kişilik özel güvenlik personeli, 6 aylık kapsamlı bir eğitimden geçirilecek. Silah eğitimi de verilecek personelin polis gibi kolluk yetkisi taşımayacağı belirtildi. Alanında uzman kişiler olarak yetiştirilmesi planlanan personele verilecek ücretin ise polise verilen ücretten az olacağı belirtilirken, konuyla ilgili gerekli düzenlemenin önümüzdeki günlerde yapılacağı kaydedildi. Koruma memurlarının giyeceği üniforma polisten farklı olacak. Tabanca gibi hafif silahla donatılacağı öğrenilen koruma memurları, düzenlenen gösterilere polisler gibi müdahale edebilecek.

BAKANLIKTAN KADRO ONAYI

İçişleri Bakanlığı'nın çalışması sonrası Maliye Bakanlığı da kadro açtı. Söz konusu personel, yaklaşık 250 bin kişilik kadrosu bulunan emniyette bir ilk olacak.

Stadlara spor polisi geliyor

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü, 'Spor Güvenliği Şube Müdürlükleri'ne bağlı çalışacak 'spor polisi' ekipleri kuruyor. Alınan bilgiye göre, yeni sezonun başlamasıyla birlikte statlarda görev alacak ekipler, toplumsal ve sosyal olaylara yönelik özel eğitime tabi tutulacak. Sporda şiddeti önleme yasaları konusunda da eğitim alacak spor polisi, kanunları uygulamak, güvenliği sağlamak, olaylar yaşandıktan sonra değil yaşanmadan önce gerekli önlemleri alma konusunda tam yetki verilicek. Bundan böyle spordaki şiddet olaylarına özel eğitimli spor polisi müdahale edecek.

İçişleri Bakanlığı'nın bu çalışmasıyla, futbol sahalarında sık sık yaşanan şiddet olaylarının da daha başlamadan önlenmesi sağlanacak.


11 yıl önce