|

'Polisin silahını almak istedi öldü'

Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde öldürülen Nijerya uyruklu Festus Okey'le ilgili ilk açıklama geldi.

Aa
00:00 - 8/09/2007 Cumartesi
Güncelleme: 11:56 - 8/09/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
'Polisin silahını almak istedi öldü'
'Polisin silahını almak istedi öldü'

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Nijerya uyruklu Festus Okey'in, üzerinde kokain bulunduğu için götürüldüğü Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde, bir polis memurunun silahını almak isterken çıkan arbedede omuzundan vurularak yaralandığını ve kaldırıldığı hastanede öldüğünü bildirdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, Festus Okey'in karakolda ölmesine ilişkin basında çıkan haberlerin değerlendirildiği belirtilerek, 20 Ağustos 2007 günü Taksim'de polisleri fark eden 2 yabancının tedirgin davranışlar göstermesi ve içlerinden birinin elindeki poşeti cebine sokması üzerine durumundan şüphelenilerek üzerlerinin arandığı ifade edildi. Kontrolde, bu kişilerden M.O'nun kimliğini ispat edecek herhangi bir belge ibraz edemediği belirtilen açıklamada, Okey'in üzerinde küçük bir naylon poşet içerisinde, satışa hazır vaziyette “taş” tabir edilen kokain maddesi bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, bu sırada Okey'in gösterdiği belgelerden, kendisinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine iltica talebinde bulunduğu ve Mersin ilinde ikamet etmesinin uygun görüldüğünün anlaşıldığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Bunun üzerine karakola sevk edilen şahısların ikisi de üzerlerinde ince arama yapılmak üzere beşinci kattaki Asayiş Büro Amirliğine çıkarılarak ayrı ayrı odalara alınmışlardır. Şahısların yapılan ince aramalarında, Festus Okey'in iç çamaşırı içerisinde 13 adet satışa hazır tek kullanımlık kokain bulunmuştur.

Bunun üzerine Okey, paniğe kapılarak polis memuru C.Y'nin silahını almak üzere hamle yapmış, memurun silahını vermemek için mücadele etmesi neticesinde çıkan arbedede silah ateş almış ve omuzundan giren mermi ile yaralanmış, kaldırıldığı Taksim Hastanesinde hayatını kaybetmiştir.”

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Açıklamada, ilgili mevzuat gereğince karakolların sadece nezarethanelerini izlemek için kamera bulunduğu, diğer kısımlarda ise kameralı izleme gerekliliği bulunmadığı kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

“7 Eylül 2007 günü üzerinde 50 gr. kokain maddesiyle yakalanan Somali uyruklu olduğunu beyan eden M.M adındaki yabancının ikametinde yapılan aramada, 150 gram satışa hazır kokain maddesiyle üzerinde Festus Okey'in fotoğrafı bulunan Frank Paul ismine düzenlenmiş sahte Somali kimliği, Maldonado Garcia ismine düzenlenmiş sahte İspanyol kimlik kartı ve Kuşadası Emniyet Müdürlüğünce verilmiş gözüken Ali Musa ismine ait fotoğrafsız seyahat belgesi ele geçirilmiştir. Yapılan incelemede Okey'in arkadaşı olduğu anlaşılan M.M'nin de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden sığınma talebinde bulunduğu ve Kuşadası'nda ikamet etmesi gerektiği halde İstanbul'da illegal olarak bulunduğu anlaşılmıştır.”

Açıklamada, konuya ilişkin Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığınca yürütüldüğü, idari soruşturma için de İçişleri Bakanlığınca birer Mülkiye Müfettişi ve Polis Müfettişi görevlendirildiği bildirildi. Bu arada, M.M'nin ikametinde yapılan aramada ele geçirilen bazı belgeler de internet sitesinde yayınlandı.

17 yıl önce