|

Profesörlü organ mafyasına darbe

17 ilde düzenlenen organ mafyası operasyonunda, aralarında profesör, eczacı, laborant ve teknisyenlerin de bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Zanlılar arasında elçilik görevlileri de var

Cihan Akıncı
00:00 - 27/09/2013 Cuma
Güncelleme: 22:37 - 26/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Profesörlü organ mafyasına darbe
Profesörlü organ mafyasına darbe

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Ekipleri, ekonomik sorunları nedeniyle böbreğini internet üzerinden satışa çıkaran kişileri Mısır, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere götürerek burada nakil bekleyen hastalara satan çeteye yönelik operasyon düzenledi.

ORGAN HAVUZU KURMUŞLAR

1 yıllık çalışmanın sonucunda aralarında Ankara, Adana ve Antalya'nın da bulunduğu 17 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda Mısır Büyükelçiliği'nde memur, profesör, uzman doktor, eczacının da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Polis yaptığı operasyonla 8'i Mısır'a gitmek üzere 7'si Türkiye'de böbreğini satmak isteyen 15 kişiyi engelledi. Çete üyelerinin organ havuzu kurarak böbrekleri Ortadoğu ülkelerine sattığı, bu yolla 1 milyon TL gelir elde edildiği öğrenildi.

SAHTE BELGELER KULLANILDI

Çetenin en çok Mısır'a böbrek sattığı belirtilirken yapılan araştırmada giden kişilerden böbrekleri ameliyatla alan doktorun hayatını kaybetmesi Mısır'a gidecek olan böbreklere engel oldu. Çete daha önceden belirlediği 8 donörü bu yüzden Mısır'a götüremedi. Çetenin, Türkiye'de profesör, uzman doktor, laborant ve eczacılarla irtibata geçtiği öğrenildi. Çeteyle irtibatlı oldukları iddia edilen doktorlar sahte belgeler düzenleyerek donör ile hastayı akraba gibi gösterdiği ve bu yolla nakil işlemleri yaptığı öne sürüldü.


11 yıl önce