|

Profilo'nun yazarkasasını 'çalan' Çinli firmaya dava

Elektronik eşya üreticisi Profilo, geliştirdiği yazarkasanın aynısını üreterek Türkiye'de pazarlayan Çinli firmayı mahkemeye verdi

Ali Oktay
00:00 - 1/01/2008 Salı
Güncelleme: 01:00 - 1/01/2008 Salı
Yeni Şafak
Profilo'nun yazarkasasını 'çalan' Çinli firmaya da
Profilo'nun yazarkasasını 'çalan' Çinli firmaya da

Çinli firmaların ürün kopyalamada yeni kurbanı beyaz eşya ürünleriyle tanınan Profilo oldu. Profilo Telra Elekronik Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi, geliştirip üretim ve satışını yaptığı yazarkasa modelinin, bir Çin firması tarafından kopyalanarak, değişik görünümle Türkiye'de piyasaya sunulduğu iddiasıyla mahkemeye başvurdu.

Şişli Sulh Hukuk Mahkemesi'ne Profilo adına başvuran avukat Rıfat Saban, şirketin 23 yıldan bu yana Türkiye'de yazarkasa üretim ve satış faaliyetinde bulunduğunu belirterek, "Bu kadar çok talep gören ürün olması, pek çok yerli ve yabancı şirket tarafından kopyalamaya çalışılmayı beraberinde getirdi" dedi. Çin merkezli Towa firmasının da müvekkil firmanın ürünlerini aynen kopyalarak kullanmak isteyen firmalardan biri olduğunu belirten avukat Rıfat Saban, değişik bir dış görünüşle Türkiye piyasasına sokulmak istenen yazarkasaların tamamen Profilo tarafından geliştirilen ve halen kullanılan yazılım ve donanım sisteminin aynen kopyalanmış hali olduğunu ileri sürdü.

Türk mali sisteminin ve vergi kurumlarının getirdiği kriterlere uyacak şekilde bir donanım ve yazılım geliştirmenin Türkiye'de güç olduğunu dilekçesinde belirten Rıfat Saban, bu nedenle pek çok firmanın kopyalama yolunu seçerek maliyetlerden kurtulmayı amaçladığını iddia etti.


16 yıl önce