|

Rami Kışlası kütüphane oluyor

2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul, Türkiye'nin en büyük kütüphanesine kavuşuyor. Dünyaca ünlü İskenderiye Kütüphanesi örnek alınarak inşa edilecek kütüphane için tarihi Rami Kışlası seçildi

İdris Saruhan
00:00 - 17/03/2007 السبت
Güncelleme: 01:38 - 17/03/2007 السبت
Yeni Şafak
Rami Kışlası kütüphane oluyor
Rami Kışlası kütüphane oluyor

Rami Gıda Toptancıları Çarşısı'nın kullandığı 250 yıllık tarihi Rami Kışlası, Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye'nin en büyük kütüphanesine dönüştürülüyor. İstanbul'un büyük ve modern bir kütüphaneye ihtiyacı olduğundan hareketle sürdürülen çalışmalar, şehrin 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hızlandırıldı. Dünyaca ünlü İskenderiye Kütüphanesi benzeri ve içinde konferans salonları, sergi salonları, yayınevleri şubeleri ile dinlenmek için mekanlar bulunacak modern bir İstanbul Kütüphanesi için süren arayışların neticesinde Eyüp'teki 220 bin dönüm arazi üzerine kurulu Rami Kışlası'nda karar kılındı.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un bugün Rami Kışlası'nda bir incelemede bulunacağı ve İstanbul Kütüphanesi ile ilgili çalışmaların başlaması için önümüzdeki ay Başbakan Erdoğan başkanlığında Bakan Koç ve diğer yetkililerin katılacağı bir toplantı düzenleneceği öğrenildi. İstanbul'un uzun süredir böyle bir kampüs kütüphanesine ihtiyaç duyduğunu belirten, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ahmet Arı, "Bir semt veya il halk kütüphanesi değildi isteğimiz. Bir kampüs kütüphane istiyorduk, bir nevi araştırma merkezi. Hep aklımızdaydı" dedi.


MİMARI YARIŞMAYLA TESPİT EDİLECEK

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacak İstanbul Kütüphanesi'nin mimari projesi uluslararası bir mimarlık yarışmasıyla tespit edilecek. El yazması ve nadir eserler bölümünün de yeralacağı kütüphanede Kur'an örnekleri, orijinal yazmalar, ilk basılı kitaplar, haritalar, eski eserler, ünlü insanların kişisel eşyaları, önemli belgeler, sanatsal ve tarihi materyal sergileneceği galeriler olacak. Modern Türk Edebiyat Galerisi'nde ise 20. ve 21. yüzyıl Türk edebiyatçılarının sesi, görüntüsü, eserleri ve yazarlara ait özel eşyalar sergilenecek. Kütüphanede sanal müze, sanal kütüphane hizmetleri, konferans ve sergi salonları, dinlenme alanları, kitabevleri, çocuklar ve engellilere yönelik bölümler, laboratuarlar ve teknoloji bölümleri bulunacak.


Genelkurmay belediyeye devretti

Sultan 3. Mustafa döneminde (1757 - 1774) inşa edilen Rami Kışlası, 2. Mahmut döneminde, yenilendi ve büyütüldü. Yeniçeri Ocağı'nı ortadan kaldıran Sultan 2. Mahmut, yeni kurduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye'yi buraya yerleştirdi. Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren Rami Kışlası, 1980'li yılların başında Genelkurmay tarafından belediyeye devredildi. 220 bin metrekarelik araziye sahip kışla, Bedrettin Dalan döneminde Eminönü çevresini rahatlatmak amacıyla gıda toptantıcılarına verildi. Çarşıda 2200 dükkan bulunuyor.




٪d سنوات قبل