|

Rehineler 'Zap zindanı'nda

BDP heyetinin İmralı'yı 2. ziyaretinde PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerinin durumu da gündeme geldi. Öcalan'ın talimatıyla serbest bırakılmaları beklenen kamu görevlilerinin Zap'ta bir yer altı mağarasında tutuldukları ifade edildi.

Tahir Alperen
00:00 - 26/02/2013 Salı
Güncelleme: 00:52 - 26/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Rehineler 'Zap zindanı'nda
Rehineler 'Zap zindanı'nda

İmralı görüşmelerinde PKK'nın kaçırdığı kamu görevlileri gündeme geldi. PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan, BDP heyetiyle görüşmesinde Kandil'in elinde tuttuğu kaymakam, öğretmen, sağlık görevlisi, asker ve polislerden oluşan kamu görevlilerini serbest bırakmasını istedi. Edinilen bilgilere göre; PKK'nın kaçırdığı 16 kişinin Çukurca'nın yaklaşık 20 kilometre güneyinde yer alan Zap'ta yer altı mlağarasında tutulduğgu öğrenildi.

YER ALTI MAĞARASINDALAR

PKK terör örgütü, büyük çoğunluğu 2011 yılında olmak üzere toplam 16 kişi kaçırmıştı. Lice'de Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç; Diyarbakır-Muş karayolu üzerinde kaymakam adayı Kenan Ereneoğlu; Van'ın Çatak İlçesi'nde polis memuru Nadir Özgen; Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde Erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ve Reşat Çeçan ve diğer 9 isim teröristler tarafından kaçırılmıştı. İHA görüntüleri ve terörist itiraflarına göre Çemço alanındaki mağarayı 50 kişilik ağır silahlı PKK'lılar koruyor.

KUZEY IRAK'A AYLARCA YÜRÜDÜLER

Kaçırıldıkları noktalardan Kuzey Irak'a yaya olarak götürülen Erenoğlu ve diğer kaçırılanların hepsinin sağ oldukları ifade edildi. Kaçırılanların önce Türkiye'de bir süre tutuldukları ardından 'Zap' bölgesine götürüldükleri ifade edildi. Yaya olarak sınır dışına çıkarılan güvenlik görevlileri ve kaymakam adayı Erenoğlu aylarca yürüdükleri ve sürekli konaklamalar ve molalar verek Kuzey Irak'a geçirildikleri öğrenildi. 16 kişinin hepsinin yaşadığı ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı ifade edildi.

Risk nedeniyle operasyon olmadı

Kaçırılan 16 kişinin Türkiye'de değişik adreslerde tutuldukları sırada alınan istihbaratlar neticesinde kurtarma operasyonların denendiği ancak tutsakların hayati tehlikelerinin bulunmasından dolayı başarısızlıkla sonuçlandığı ifade edildi. Öte yandan operasyon yapılacağı sırada militanların, esir güvenlik görevlilerini ve kaymak adayı Erenoğlu'nun mağaralara sakladıkları bu yüzden ulaşmanın güçleştiği belirtildi.


11 yıl önce