|

Rumlar duvarı yıktı ancak geçit vermiyor

Anka
00:00 - 9/03/2007 Cuma
Güncelleme: 15:23 - 9/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Rumlar duvarı yıktı ancak geçit vermiyor
Rumlar duvarı yıktı ancak geçit vermiyor

Sürpriz bir biçimde Perşembe akşamı Lefkoşa'daki Lokmacı barikatının Rum tarafındaki duvarını yıkan Rum Yönetimi, geçişin trafiğe açılması için Türk askerlerinin bölgeden çekilmesi gerektiği koşulunu yineledi. Rum lider Tasos Papadopulos, duvarı, Türk tarafını “bahanesiz” bırakmak için yıktıklarını söyledi.


AB Zirvesi dolayısıyla Brüksel'de bulunan Tasos Papadopulos, yaptığı açıklamada yıkımı tek taraflı planladıklarını belirterek, geçişin ancak Türk silahlı kuvvetlerinin bölgeden çekilmesi halinde açılacağını bildirdi. Papadopulos “Şimdi, geçiş açılabilmesi için Türk kuvvetlerinin çekilip çekilmeyeceğini göreceğiz” şeklinde konuştu.


Leda Sokağı'nın trafiğe açılması için BM'ye yaptıkları önerilerin hala geçerli olduğunu ifade eden Papadopulos, yıkımın 15 gün önce planlandığını da ifade etti.


Bu arada, Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulos Paşiardes, Lefkoşa'nın Ledra Sokağı sonundaki duvarın yıkılmasının, geçişlerin başladığı anlamına gelmediğini belirterek, “Türk işgal güçlerinin bölgeden çekilmemesi halinde vatandaşların geçişine izin verilmeyecek” dedi.


Rum Haber Ajansına göre, Lefkoşa Belediye Başkanı Eleni Mavru da, duvarın yıkılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ve Ledra Sokağı ile ilgili yaratılan sorunların çözülmesi için gerekli şartların oluşturduğunu söyledi.


BM ise, Ledra Sokağı'ndaki duvarın yıkılmasını memnuniyetle karşıladı. Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Basın Sözcüsü Brian Kelly, yaptığı açıklamada, “BM duvarın kaldırılmış olmasından çok mutlu” dedi.


17 yıl önce