|

Rusya'nın silahı doğalgaz

Rusya Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, AB'nin “Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararını geri çek” çağrısının mümkün olmadığını söyleyerek, “Bu, onlar için bir yaptırım olur. Rusya, Avrupa'da en büyük otomobil alıcısı. Arabaya benzin gerek, önümüz kış, doğalgazı kim verecek?” dedi

Aslıhan Altay Karataş
00:00 - 31/08/2008 Pazar
Güncelleme: 02:29 - 31/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Rusya'nın silahı doğalgaz
Rusya'nın silahı doğalgaz

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan krizle ilgili son gelişmeleri Yeni Şafak'a değerlendirdi.

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya askeri müdahalesinin arkasında ABD'nin olduğuna inandığını söyleyen İvanovskiy, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin bir Amerikan projesi olduğunu öne sürerek, “Biz Gürcü halktan değil, yönetiminden rahatsızız. Bu proje, tüm dünya için tehlikeli sonuçlar doğuracaktır” dedi.

AMAÇ YARDIM OLSAYDI

Karadeniz'de bulunan NATO gemilerini bir tehdit olarak görüp görmedikleriyle ilgili bir soruya, “Amaç noktasında bakmak lazım” diyen Büyükelçi İvanovskiy, “Türkiye insani yardımın kendi hava sahası üzerinden Gürcistan'a ulaşmasını önerdi. Bu gemiler neden Karadeniz'de, NATO'nun, Saakaşvili'ye 'Gürcistan ile dayanışma içindeyiz, kendi bayrağımızı Karadeniz'de göstermek istiyoruz' diye bir isteği var. Karadeniz'in NATO gemilerine hiç ihtiyacı yok. Eğer bazıları Karadeniz'i kendi oyun alanına dönüştürmek istiyorlarsa o başka tabii. Askeri yöneticilerimiz Karadeniz'de NATO gemilerinin bulunmasında açık tehdit görüyorlar” diye konuştu.

YA GEMİLER ÇIKMAZSA

1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre, Karadeniz'de bulunan savaş gemilerinin 21. gün sonunda çıkması gerektiğine işaret eden Büyükleçi, aksi durumla ilgili bir soruya, “Türkiye'nin bu konudaki tutumunu takdirle karşılıyoruz. Türkiye, Montrö'ye yüzde 100 uyacaktır, Rusya ve Türkiye'nin tutumları burada tamamen aynı. Amerikan gemilerinin Karadeniz'den zamanında çıkacağını biliyoruz. Montrö, uluslararası ve değişmez bir antlaşmadır. Şu an bu gemileri saldırı grubu olarak görmüyoruz. Taraflar da sakin davranıyor. İnşallah bir şey olmayacak” şeklinde yanıt verdi.

BİZE YAPTIRIM DÖNEMİ BİTMİŞTİR

Rusya'nın ve tüm dünya ülkelerinin ekonomik olarak birbirlerine bağlı olduğunu söyleyen Büyükelçi İvanovskiy, sözlerine şöyle devam etti: “Hepimiz aynı bottayız. Bu yılın ilk yarısında Rusya Avrupa'nın en büyük otomobil alıcısı oldu. Amerikan arabalarını bize satmayabilirsiniz, o zaman biz hangi arabaları alacağız? Japon, Güney Kore ya da Türkiye'de üretilenleri. Araba için ne gerekiyor; petrol, benzin. O nereden alınacak, daha çok Rusya'dan. Yeni teknolojiler nerede üretiliyor, ekseriya Avrupa'da. Bizim de ihtiyacımız var. Önümüz kış, hem Türkiye'nin, hem Avrupa'nın gaza ihtiyacı olacak. İlkbaharda gıda krizine şahit olduk. Bu yıl Rusya'da buğday üretimi rekor hacimlere ulaşacak. Fiyatlar belki de azalacak. Kısaca yaptırım zamanları artık geçti, hele hele Rusya'ya karşı yaptırım dönemi tamamen kapanmıştır.”

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi İvanovskiy, var olan sinir harbinin de en kısa zamanda geçeceğini umduğunu dile getirdi. Vladimir İvanovskiy, “Zaten bunu başlatan da biz değildik. Saakaşvili o kadar ciddi bir hata yaptı ki, bu hatasından dolayı cezalandırılmalı. Artık bu süreçte bazı hususları değiştirmek imkansızdır” diye konuştu.


Platform fikrini ilginç bulduk

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ı biraraya getirmek için İstanbul'da düzenleyeceği Kafkasya Platformu'nu “yerinde bir öneri” diye yorumlayan İvanovskiy, “Gelecek hafta İstanbul'da bakanların görüşmesi sırasında bu konu mutlaka ele alınacaktır. Tabii ki olaylar yeni, kriz sıcak olduğu için kesin bir şey söylemek zor. Yine de bu öneri çok doğru, zamanlama açısından çok iyi bir öneri. Bölgede çok fazla enerji kaynağı bulunuyor, bu yüzden enerjinin pazarlara ulaşması için güvenlik ve işbirliği olanaklarını sağlamalıyız. Önerinin en kısa zamanda başarılı olacağına pembe gözlükle bakmıyoruz. Bu ülkelerin ikili ilişkilerinde birçok sorun biliniyor, ama yine de bu, geleceğe yönelik bir proje. Bu bakımdan Türkiye'nin önerisi çok ilginç, zamanlama açısından doğru ve geleceğe yönelik bir proje olarak görüyoruz” dedi.


NATO bize daha çok muhtaç

NATO'nun Rusya'ya yaptığı “Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıma kararından vazgeç” çağrısına olumlu bir yanıt verip vermeyeceğiyle ilgili olarak İvanovskiy, “Bu imkansız” diye cevap verdi. NATO'nun Rusya'ya ihtiyacının, Rusya'nınkinden daha fazla olduğunu belirten İvanovskiy, “Rusya'nın kararını geri alması mümkün değil. Her gün onlarca Rus kargo uçağı, Türk hava sahasını kullanarak Afganistan'a NATO'nun askeri ekipmanını götürüyor. AB'nin Rusya'ya yaptırım talebi, kendisine karşı yaptırım demektir. Biz tüm ülkeler birbirimize bağlıyız. Bu olaylara Türkiye'nin dengeli tutumunu da çok takdirle karşılıyoruz.”


Soğuk savaş çıkarsa kaçmayız

“NATO ile Rusya arasında yeni bir soğuk savaşa mı gidiliyor?” öngörüleriyle ilgili konuşan İvanovskiy, bunun kendi seçenekleri olmayacağını söyleyerek, “Ama bundan da korkmayız. Var olan ise pozisyonlarımıza bir saldırı. Rusya, Küba ve Vietnam'da askeri üslerini kapatırken, ABD, Romanya ve Bulgaristan'da açtı. 3 yıl önce anti-füze anlaşmasından çıktı, şimdi sınırımıza füze yerleştiriyor. Hiçbir ülke sessiz kalamazdı” dedi.


16 yıl önce