|

Şafak davası Türkiye'nin AB üyelik arzusunu sorguluyor

ABD'nin önde gelen gazetelerinden USA Today, Elif Şafak davasına ilişkin, Şafak hakkındaki suçlamalar, Türkiye'nin AB'ye tam üye olma isteği konusunda soru işaretleri yaratıyor" yorumunu yaptı.

00:00 - 20/09/2006 Çarşamba
Güncelleme: 13:44 - 20/09/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Şafak davası Türkiye'nin AB üyelik arzusunu sorgul
Şafak davası Türkiye'nin AB üyelik arzusunu sorgul

Elif Şafak davasına yurt dışındaki tepkiler büyüyor. Ortalama tirajı 2.7 milyonu aşan ABD'nin önde gelen gazetelerinden USA Today, "Şafak hakkındaki suçlamalar, Türkiye'nin AB'ye tam üye olma isteği konusunda soru işaretleri yaratıyor" yorumunu yaptı.


Davayı PEN'in de izleyeceği belirtilirken Şafak'ın hocalık yaptığı Arizona Üniversitesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e ve Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'a protesto mektubunu gönderdi.


ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathryn Schalow da, "Kaygılarımızı Türk yetkililere ilettik" açıklamasını yaptı.


USA Today gazetesi, Elif Şafak davasına ilişkin uzun bir haber yayınladı. Şafak hakkındaki suçlamaların, Türkiye'nin, AB'ye üye olma kararlılığı konusunda soru işaretlerini yarattığını savunan gazete, "ABD'nin, kilit coğrafi ve siyasi konumunda olan laik ve demokratik bir Müslüman ülkesini güçlendirmek için Türkiye'nin AB üyeliği hedefini desteklediği"ne dikkat çekti.


Şafak'ın TCK'nın 301'inci maddesi uyarınca üç yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceğini kaydeden gazete, Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların kaldırılmaması sonucunda Şafak dahil olmak üzere, çok sayıda yazar hakkında dava açıldığını belirtti.


Söz konusu yasal düzenleme kapsamında devleti eleştiren veya Türklüğe hakaret eden herhangi bir kişi hakkında dava açılabileceğine dikkat çeken gazete, şimdiye kadar birkaç yazarın mahkum olduğunu ancak hiç birinin cezaevine girmediğini anımsattı.


"TABU" İDDİASI

USA Today, Türkiye'de "Ermeni soykırımı" görüşünü desteklemenin suç olduğunu öne sürerken, "Türkiye'deki Kürt azınlığın hakları ve Türkiye'nin 1974 yılında Kıbrıs'ı işgali" gibi konuların da "tabu" olduğunu öne sürdü.


PEN DAVAYI İZLEYECEK

Bu arada, ifade özgürlüğünü teşvik eden uluslararası örgüt PEN'in Şafak davasının duruşmasını izleyeceği belirtildi. USA Today'a göre, merkezi Londra'da olan PEN örgütünün de 301'inci maddenin, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi ifade özgürlüğünü korumaya yönelik uluslararası standartları karşılamadığını söylediğine dikkat çekti.


Gazeteye göre, PEN Yönetim Kurulu Üyesi Eugene Schoulgin de, 301'inci maddenin "Esasen, ülkenin şerefine ilişkin paranoyak tutumunun bir sonucu olduğu"nu öne sürdü.


ARİZONA ÜNİVERSİTESİ'NDEN GÜL'E MEKTUP

Bu arada, Elif Şafak'ın hocalık yaptığı, ABD'deki Arizona Üniversitesi Ortadoğu Etüdleri Merkezi Direktörü Anne Betteridge de, üniversite yetkililerinin, Şafak'a açılan davayı protesto amacıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Washington'daki Türk Büyükelçisi Nabi Şensoy'a mektuplar gönderdiklerini söyledi.


ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KAYGIYI BELİRTTİ

USA Today, ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Şafak olayını yakından izlediğini belirtirken Büyükelçilik Sözcüsü Kathryn Schalow'un açıklamasına da yer verdi. Schalow, "Türk yetkilileri nezdinde ifade özgürlüğü konularına ilişkin kaygılarımızı dile getirdik" diye konuştu.





18 yıl önce