|

Sağanak ve fırtına yıkıp geçirdi

Tüm yurdu etkisi altına alan sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar, su baskınlarına neden olurken, bazı evlerin çatıları çöktü.

Ajanslar
00:00 - 18/10/2013 Cuma
Güncelleme: 15:54 - 18/10/2013 Cuma
Yeni Şafak
Sağanak ve fırtına yıkıp geçirdi
Sağanak ve fırtına yıkıp geçirdi
İstanbul

Kentte etkili olan yağmur, sabah saatlerinde Anadolu yakasında E-5 trafiğini durma noktasına getirdi. Pendik'ten Kartal istikametine giden araçlar, aşığı yağış nedeniyle oluşan su birikintisine takıldı. Araçlar zorlukla ilerlerken, karayolundaki trafik yavaşladı. Araçlar, bir süre yolda ilerleyemeyince, uzun araç kuyrukları oluştu. Belediye ve İSKİ ekiplerinin çalışmasının ardından trafik akışı sağlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, kentte etkili olan yağış nedeniyle itfaiye ve İSKİ'ye 59 ihbar yapıldı. Aşırı yağış şehirdeki 23 ev ve iş yerinin bodrum katının sular altında kalmasına neden olurken, 14 ağaç ve bazı tabelalar devrildi. Bazı alt geçitlerde oluşan su birikintisi, araç sürücülerine zor anlar yaşattı.

İhbarlara belediye, itfaiye ve İSKİ ekipleri müdahale etti.

Bursa

Dün akşamdan itibaren aralıksız devam eden sağanak nedeniyle kentin özellikle kenar mahallelerindeki bazı evlerin bodrum katlarını su basarken 2 katlı metruk bir evin de çatısı çöktü. Evini su basan vatandaşlar, itfaiye ve polis ekiplerinden yardım istedi.

İtfaiye görevlilerine, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ekipleri de destek verdi. Ekipler ihbarlara yetişmekte zorlanırken, zaman zaman itfaiye ve BUSKİ görevlileri ile vatandaşlar arasında tartışma yaşandı.

Yağmur sularının yollarda birikmesi nedeniyle sürücüler de araçlarıyla güçlükle ilerleyebildi.

Bursa Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kentte sabah saatlerinde yapılan ölçümlere göre metrekareye 40 kilogram yağış düştüğünü, yağmurun yarın öğle saatlerine kadar süreceğini bildirdi.

Edirne

Sağanak nedeniyle hem yayalar hem de sürücüler trafikte zor anlar yaşadı. Trafik polisleri yoğun kavşaklarda önlem alarak trafik seyrinde tıkanıklık olmaması amacıyla düzenleme yaptı.

Bazı caddeler ve sokaklarda su birikintileri oldu.

Meteoroloji yetkilileri hava sıcaklığının 9 derece yaşandığı kentte sağanağın yarına kadar aralıklarla, zaman zaman da şiddetli olarak devam edeceğini belirtti.

Kırklareli

Balkanlar'dan gelen yağışlı havanın etkisine giren kentte, zaman zaman sağanak etkili oluyor. Sağanak nedeniyle hem yayalar hem de sürücüler trafikte zor anlar yaşıyor.

Trafik polisleri, yoğun kavşaklarda önlem alarak trafik seyrinde tıkanıklık olmaması için düzenleme yaptı.

Karacaibrahim, Karakaş, Bademlik, İstasyon ve Pınar mahallelerinde bazı caddeler ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Kırklareli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, su biriken cadde ve sokaklarda bulunan rögar kapaklarını kaldırarak, suyu tahliye ediyor.

Meteoroloji yetkilileri hava sıcaklığının 10 derece yaşandığı kentte sağanağın yarına kadar aralıklarla, zaman zaman da şiddetli devam edeceğini belirtti.

Yetkililer son 24 saatte metrekareye 31 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

Sakarya

Türkiye'nin içilebilir kalitedeki en büyük tatlu su kaynağı olan Sapanca Gölü'nde, iki gündür devam eden yağışlar su seviyesinin yükselmesini sağladı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, yaptığı açıklamada, göldeki su seviyesinin yükselmesinden dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Son yağışlar öncesinde göldeki su seviyesinin 30.60 kotuna düştüğünü belirten Keleş, "Yaz boyunca ciddi bir su tüketimi olmuştu. Son yağışlarla beraber göldeki su seviyesi, 30.70 kota ulaştı. Dolayısıyla bu yağışlar devam eder ve inşallah göldreki su seviyesi de yükselir. Son yağışlar sayesinde göldeki su seviyesi, kritik noktaya gelmekten kurtuldu" dedi.

"Sonbahar dönemindeki yağışlar Sapanca Gölü için çok önemli" diyen Keleş, "Son 2 gündeki yağışlar, bizi çok mutlu etti. 2 gündür devam eden yağış sayesinde, göl çevresindeki toprak suya doydu ve bundan sonraki tüm yağmur suyu göle akacak. Bu şekilde göldeki su seviyesi, çok daha hızlı yükselecek. Bu nedenle çok önemli ve sevindirici bir dönem geçiriyoruz. İnşallah yağışlar devam eder" ifadesini kullandı.

İzmir

Sabaha karşı etkisini artıran yağış nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. İtfaiye ekipleri, bazı cadde ve sokaklarda sağanak sebebiyle yaşanan kanal baskınlarına müdahale etti.

Şiddetli yağışlarda sürekli evlerinin sular altında kaldığını ifade eden vatandaşlar, kendi imkanlarıyla tahliye çalışması yaptı. Yağış sırasında Kamil Tunca Bulvarı'nda göçük oluştu. Caddedeki iş yeri sahipleri, çukura düşmemesi için araç sürücülerini uyarıda bulundu.

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, İzmir'de metrekareye 24 saat içinde 44,2 kilogram yağış düştü.

Bölgede yağışın akşama kadar devam edeceği, öğle saatlerine kadar ise kuvvetli olacağı belirtildi.

Muğla

Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme köyünde meydana gelen hortum, köydeki bir otelin güvenlik kamerasına yansıdı.

Görüntülerde, dün ilçede etkili olan şiddetli yağış ve kuvvetli rüzgarın ardından oluşan hortumun ağaçları yerinden söktüğü, uyarı tabelalarını devirdiği görülüyor.

Amatör bir kameramanın çektiği görüntüde ise Tavşan Adası'nda mahsur kalan bir kişi, askeri helikopterle kurtarılıyor.

Sarıgerme'de ekipler, devrilen ağaçları ve tabelaları kaldırma, elektrik ve telefon direklerini onarma ve temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneğinin işlettiği plajda yıkılan kafeteryanın enkazı da iş makinesi ile kaldırılıyor, etrafa dağılan masa ve sandalyeler toplanıyor.

Bölgede inceleme yapan Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Antalya

Kentte etkili olan şiddetli yağış nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Yollardaki su birikintileri nedeniyle otomobiller zorlukla ilerledi. Bazı otomobillerde mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ve polis ekiplerince kurtarıldı.

Yağış esnasında oluşan hortum, bazı seralarda hasar oluşturdu. Altıntaş Mahallesi'nde meydana gelen hortumun 50 dönümlük sera alanda zarara neden olduğu sanılıyor. Hortum nedeniyle bir evin de çatısı uçtu.

Etiler Mahallesi'ndeki bir apartmanının bahçe duvarının yağış nedeniyle çökmesi sonucu duvar altında kalan bir araçta hasar oluştu.

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabah saatlerinden itibaren kent merkezinde metrekareye 28 kilogram yağış düştü. Rüzgar hızı ise zaman zaman 60 kilometreye ulaştı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan ise yaptığı açıklamada, özellikle Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde yoğun su baskını ihbarı aldıklarını söyledi.

Yaklaşık 150 itfaiye ekibi ile kentteki su baskını diğer olaylara müdahalede bulunduklarını anlatan Pehlivan, "Daha çok cadde ve sokaklarda yoğun su birikimi mevcut. Herhangi bir yaralanma söz konusu değil. Vatandaşlar bu tür havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmamalıdır" dedi.

Pehlivan, il genelinde 500'ün üzerinde ev ve iş yerinde su baskını ihbarı aldıklarını kaydetti.

Manisa

Salihli ilçesinde de 2 saat aralıksız devam eden sağanak nedeniyle su birikintilerinin oluştuğu caddelerde kalan bazı araçların sürücüleri zor anlar yaşadı.

Göle dönen yollarda zabıta ekipleri ile vatandaşlar tıkanan mazgalları açmak için yoğun çaba sarf etti.

Bazı cadde ve sokaklarda ise yağış nedeniyle göçükler meydana geldi. Yollarda kalan araçlar, suların çekilmesinin ardından çekiciler vasıtasıyla kurtarıldı.

Sarıgöl ve çevresinde ise caddelerde oluşan su birikintileri, sürücüleri ve yayaları zor durumda bıraktı.

Öte yandan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, yağmur yağışının çiftçiyi ekinler açısından sevindirdiğini kaydetti.

Adana

Etkili sağanak, şehir içi trafiğinde aksamalara neden oldu. Valilik Kavşağı'ndaki demiryolu alt geçidi, su dolduğu için trafiğe kapatıldı. Alt geçit girişindeki "17 mahallenin yağmur suyu sorunun çözdük" tabelası dikkat çekti.

Ana arterler ve ara sokaklarda oluşan su birikintileri ise sürücü ve yayalara zor anlar yaşattı.

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, gece Mersin'de, yarın da Adana ve çevresinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli yağış beklendiğinden sel ve su baskınlarına karşı vatandaşları uyardı.

11 yıl önce