|

Sağlık çalışanlarına maaş müjdesi

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, sağlık çalışanlarının maaş bakımından polis, öğretmen gibi diğer personellerin gerisine düştüğünü belirterek, “Sağlık personelinin maaşlarının yükseltilmesi için çalışıyoruz” dedi.

İha
00:00 - 18/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 11:03 - 18/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Sağlık çalışanlarına maaş müjdesi
Sağlık çalışanlarına maaş müjdesi

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, sağlık çalışanlarının maaş bakımından polis, öğretmen gibi diğer personellerin gerisine düştüğünü belirterek, “Sağlık personelinin maaşlarının yükseltilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve yönetim kurulu üyeleri, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun'u ziyaret etti. Yapılan görüşmede sağlık çalışanlarının sorunları gündeme getirilerek, çözüm yolları tartışıldı. Sağlık çalışanlarının döner sermayelerinin emekliliğe yansımadığına dikkat çeken Kahveci, aldıkları maaşların düşük olduğunu söyledi. Kahveci, “Hekim dışı personellerden çok düşük döner sermaye alanlar var. Ek ödemeden daha az döner sermaye alıyorlar. Ayrıca sağlık çalışanlarının maaşları polisin, öğretmenin maaşından geride kaldı. Döner sermaye emekliliğe yansımadığı için emeklilikte daha düşük ücret alacaklar. Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının en büyük sorun olarak gördükleri bu meselenin çalışanlar lehine bir an önce çözülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Ön lisans ve lisans mezunu çalışanların Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda hizmetli olarak görev yaptığına dikkat çeken Önder Kahveci, “Hizmetli kadrosunda olup lisans, önlisans mezunu bile olan çalışanlar var. Ayrıca bu kişilerin büyük bir çoğunluğu memur olarak kurumunda hizmet veriyor. Memurların yaptığı işi yapıyor. Bu kişilerin sayıları tespit edilerek, hepsi için kadro açılıp memurluk hakkının verilmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı hizmetlilere kadroyu verdi. Maliye de, Sağlık Bakanlığı'nın hizmetlilere kadro için bizden görüş almasına gerek yok diyor. Hizmetlilere bu kadroların bir an önce tanınmasını istiyoruz” dedi.

209 sayılı kanunla döner sermayeden ücret alan personelin maaşının merkez bütçeden ödenmesiyle ilgili çalışanların taleplerini de dile getiren Kahveci, ayrıca izin ve raporlarda döner sermaye ödemelerinden kesinti yapılması sorununu da gündeme getirdi.

Sağlık çalışanlarının maaşlarının düşüklüğünün önüne geçmek için çözüm yolu aradıklarını kaydeden Müsteşar Tosun ise, “Bu konuyla ilgili bir süreç başlattık. Sağlık personelinin maaşlarının yükseltilmesi için çalışıyoruz. Bu personellerin diğer kurumlardaki eşdeğerleri ne kadar maaş alıyor, onları araştırıyoruz ve karşılaştırmasını yapıyoruz. Bu konuda Maliye Bakanlığı ile çalışarak eşdeğerlerini çıkarıyoruz. Bu konuda biz de hassasız, çalışanların maaşını yükseltmek istiyoruz. Sağlık çalışanlarının maaş bakımından polis, öğretmen gibi diğer personellerin gerisine düştüğü bir gerçektir. Bu konuya müdahiliz. Çalışanların maaşlarını artırmak için maliye ile görüşmelere devam ediyoruz. Türk Sağlık-Sen olarak sizde bu konuda diğer kurumlarda eşdeğer personelin aldığı ücretleri araştırın, birlikte bir veri ortaya koyalım” şeklinde konuştu.

Müsteşar Tosun, denge tazminatından düşük döner sermaye alan personelin mağduriyetinin giderilmesi için Maliye Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını da belirtti.

Hizmetlilere memur kadrosu verilmesine soğuk bakmadıklarını kaydeden Nihat Tosun, “Sağlık Bakanlığı'nda ne kadar lise, önlisans ve lisans mezunu hizmetli var bunların sayısını bir tespit edelim. Bu kişilerin eğitimlerinin karşılıklarını almaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Müsteşar Tosun, 209 sayılı kanunla maaşını döner sermayeden alan personelin sorununu çözdüklerini kaydederek, “Bu konuda gerekli yazı hazırlandı. Kurumlara en kısa zamanda gönderilecektir. Personel maaşını merkezi bütçeden alacak” diye konuştu.

İzin ve raporlarda döner sermaye ödenmesi sorunuyla ilgili olarak da maliye ile görüştüklerini kaydeden Tosun, izinlerde aldığı döner sermaye tutarının yarısını, raporlu hallerde ise personele diğer kurumlarda personellere ödenen ek ödeme miktarı kadar ödeme yapılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Müsteşar Nihat Tosun, ziyarette dile getirilen şoförlere Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği (VHKİ) kadrosu verilmesi konusunu ise değerlendireceklerini, hukuki açıdan inceleyeceklerini belirtti.


15 yıl önce