|

Şaibeli analizlerde son söz buradan

Çevre araştırmaları üzerinde son söz Çevre Referans Laboratuarı''nda söyleniyor. Laboratuar Daire Başkanlığı''nın yetki verdiği laboratuarlarda yapılan analizler şaibeli bulunursa son analiz bu merkezde yapılıyor ve kesin sonuç sayılıyor.

Yasemin Asan
00:00 - 1/08/2014 Cuma
Güncelleme: 23:36 - 31/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Şaibeli analizlerde son söz buradan
Şaibeli analizlerde son söz buradan

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı''na bağlı Çevre Referans Laboratuarı kapılarını Yeni Şafak''a açtı. Hava Kalitesi İzleme Şube Müdürlüğü''nün, Türkiye''nin 81 ilinde bulunan ulusal hava kalitesi izleme ağını işlettiğini ifade eden Referans laboratuarı Müdürü Soner Olgun, ''Şu anda 169 noktada hava kalitesi ölçüm istasyonu var. Bunların verileri anlık olarak ölçülüyor ve bu merkeze geliyor. Bu merkezden de anında havaizleme.gov.tr internet sitesine aktarılarak da vatandaşın bilgisine sunuluyor'' dedi.

FARKLI ANALİZLERİN YAPILDIĞI BİR YER

Laboratuarın farklı analizlerin yapıldığı, son derece modern bir yer olduğunu söyleyen Olgun, ''Çevre konusunda analizler burada yapılıyor. Çevre araştırmaları üzerinde son söz burada söyleniyor. Laboratuar Daire Başkanlığı olarak yetki verdiğimiz özel ya da kamuya ait yetkili laboratuarlar var. Onların yapmış olduğu analizler şaibeli bulunmuşsa, şikâyet almışsa ya da mahkemelik bir durum varsa son analiz bu merkezde yapılıyor. Yani rutin analiz yapmıyoruz biz burada kimsenin yapamadığı analizleri yapıyoruz'' şeklinde konuştu.

AVRUPA''NIN EN İYİLERİNDEN

Olgun laboratuarın mantığının çevreye referans olduğunu ve Avrupa''daki muadilleri arasında en iyilerinden birisi olduğunu ifade etti. 169 hava kalite ölçüm istasyonu olduğunu hatırlatan Olgun, ''Bu istasyonlardan gelen verileri anlık olarak vatandaşın bilgisine sunmaya başladık. Vatandaşın anlayacağı şekilde oluşturduk. Teknik terimleri vatandaşlar anlamıyordu. Hava kalitesi İndeks diye bir değer hesapladık. Bu indeks ile vatandaşlar havanın kalitesinin ne olduğunu daha iyi anlıyor. 1 hafta önce bu sistemi oluşturduk. Ankara''da LED ekranlarında 5 noktada bu sistem var. Bu sistemi tüm Türkiye''ye yaymayı planlıyoruz'' dedi.

169 hava kalite ölçüm istasyonunu 2 yıl içinde 330''a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Soner Olgun: ''Tabi bu 330 istasyonun tamamının da bir merkezden yönetilmesi mümkün olmadığından biz bu yapıyı bölgesel temiz hava merkezleri şekline dönüştürmek istiyoruz'' şeklinde konuştu.

154 noktada su kirliliği izlenecek

Şu anda 125 noktada su kirliliğini izlediklerini belirten Olgun, bu sayıyı 154''e çıkaracaklarını söyledi. Bunun dışında fabrika bacalarını online olarak izlediklerini söyleyen Olgun, bunu da 2016''nın sonuna kadar 500 bacaya çıkaracaklarını belirtti.

10 yıl önce