|

Sandığa tuzak kuruldu

Paralel yapı 30 Mart'taki yerel seçimlerde AK Parti'nin başarısız olması ve sandığa şaibe karışması için 5 maddelik kaos eylem planı hazırladı. "Seçim çalışması" adı altında görevlendirilecek 100 bin kişinin manipülasyon amaçlı kullanılacağı belirtiliyor.

Hüseyin Likoğlu
00:00 - 7/02/2014 Cuma
Güncelleme: 23:32 - 6/02/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Sandığa tuzak kuruldu
Sandığa tuzak kuruldu

Erdoğansız AK Parti ve Türkiye için harekete geçen ve 17 Aralık darbe girişimiyle ortaya çıkan 'Paralel devlet', 30 Mart seçimleriyle ilgili 5 maddelik kaos planı yaptı. 30 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'nin seçimleri kaybetmesi için tüm hazırlıklarını sürdüren paralel yapı, algı operasyonları ile vatandaşları AK Parti'den soğutma çalışmalarına devam edecek. Paralel yapı, internet ortamında ve sosyal medyada yürüttüğü kampanyaya yenilerini ekleyerek kara propagandasına devam edecek.

Oylar en güçlü rakibe

İl il, ilçe ilçe, belde belde seçim analizleri yapan Gülen Hareketi, AK Parti'nin adaylarının karşısındaki en güçlü adayı belirleyecek. En güçlü karşı rakibin partisine bakılmaksızın o adayla ilgili propaganda yapılacak ve seçimde ona oy verilmesi çalışma yürütecek. İstanbul'da Mustafa Sarıgül, Ankara'da ise Mansur Yavaş'a destek isteyen grup, diğer il ve ilçelerde de AK Parti'nin karşısında seçimi kazanma ihtimali olan adaylar için çalışacak.

100 bin kişilik rica ekibi

Paralel yapının en kritik planı ise seçim günü uygulamaya konacak. Bir haber ajansı adına haber takibi yapacak 100 bin kişilik 'Rica ekibi' oluşturuldu. Bu kişiler, seçim günü sandıkların kurulacağı okul bahçelerinde eş-dost ve kararsız seçmenleri etkileyip, AK Parti'ye oy vermemeleri ricasında bulunacaklar. Seçim günü seçmenlerin iradesine bu şekilde ipotek koyacaklar.

Hile karıştı denilecek

Paralel yapının bir diğer kaos planı ise 'yalan yanlış seçim sonuç haberleri' olacak. Ajans aracılığıyla servis ediecek haberlerde, İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde AK Parti'yi seçim yarışında geride göstermek üzere hazırlık yapılıyor. 30 Mart akşamı için hazırladığı en büyük senaryo ise AK Parti'nin yüzde 43-yüzde 48 aralığında olması beklenen seçim zaferine gölge düşürmek. AK Parti'nin olası seçim zaferine karşı 'algı' operasyonu hazırlığının temel argümanı ise 'Hükümet sandık sonuçlarına müdahale etti' iddiası olacak. AK Partili belediye başkan adayları seçim yarışında rakiplerinin gerisindeymiş gibi gösterilecek. 2-3 saat boyunca yayın ekranlarında oyları az tutulan AK Partili adayların gerçek oyları, daha sonra sisteme aynı anda girilecek. Ardından da fısıltı gazetesi aracılığıyla 'Hükümet, YSK'nın seçim sistemine müdahale etti', 'AK Parti oyları gerideyken, birden bire öne geçti' dedikoduları, facebook, twitter üzerinden bot hesaplar aracılığıyla yayılacak. Seçim süreci boyunca AK Parti'nin aleyhinde karalama kampanyasını sürdürecek olan paralel yapı bütün bunlara rağmen istediği neticeyi elde edemezse, sandıklar açılır açılmaz yayacağı yalan haberlere dayanarak, AK Parti'nin seçim zaferini gölgeleyecek hatta seçimlerin iptal edilmesi için kampanya başlatacak. Kaos planın 5'inci ve son maddesi 'seçimlere hile karıştı'yaygarası olacak.

800 bin kişi görev yapacak

AK Parti, 30 Mart yerel seçim sandıklarında 800 bin kişilik bir ordu görevlendirecek. Geçmiş seçimlerden farklı olarak 800 bin kişinin elinde sandık başına giderken içinde özel geliştirilen yazılım yüklenen akıllı telefonlar olacak. Sandıklar açılır açılmaz ilk sonuçlar telefonla görüntülenip program üzerinden genel merkeze ulaştırılacak. Sayım bitip sonuçlar kesinleşince de oy tutanağının fotoğrafı çekilip genel merkeze gönderilecek.

Sandık görevlileri eğitiliyor

AK Parti, sandık görevlilerinin eğitimlerini uzun süredir devam ettiriyor. Son aşamada sandıklardan gelen bilgiler, imzalanmış tutanak sonuçları ve Yüksek Seçim Kurulu'ndan yapılacak resmi açıklamayla 2009 yerel seçimindeki sonuçların sandık bazında karşılaştırmalı analizi yapılacak. Belirgin oy sapması görülen sandıklar ile parti veya aday bazında olağan üstü sonuçlar çıkması halinde YSK'dan yeniden sayım yapılması talep edilecek.

AK Parti'den 3 aşamalı önlem

Kaos planından haberdar olan Başbakan Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda AK Parti yönetimi, 'meşruiyet krizi' çıkarma hazırlıklarına karşı, önlemler geliştiriyor. Çoğunluğu öğrencilerden oluşan gençlerin sandık çevrelerinde çalıştıracağı bilgisine karşı il ve ilçe örgütlerine 'sandıklara sahip çıkın' genelgesi gönderildi.

AK Parti Genel Merkezi, sandıklara sahip çıkma ve sandıklardan çıkan sonuçların sağlıklı şekilde Genel Merkez'e ulaştırılması için 3 aşamalı önlem planı hazırladı. Her bir sandığın sonuçlarının tam ve doğru olarak kaydedilerek AK Parti Genel Merkezi'nde değerlendirilmesi için özel bir program geliştirildi. Bu program sayesinde AK Parti sandıklar ile ilgili sonuçlar hakkında anında ve sağlıklı bilgi alma, buna paralel olarak da spekülasyonları önleme şansına sahip olacak. Sonuçların birilerinin müdahalesi ile değiştirilmesinin de önüne geçilecek. Sandıklardan çıkan sonuçlar ile İlçe Seçim Kurulu'ndaki birleştirme tutanakları arasında çelişki görünmesi halinde İlçe ve İl Başkanlıkları sonuçlara derhal itiraz edip, yeniden sayım isteyecek.

2009'daki küçük hata akıllarda

2009 yerel seçimlerinde Cihan Haber Ajansı, İstanbul ve Ankara'daki seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı bir haberde sehven kaosa neden olmuştu. CHA, Beşiktaş'ın verilerini yanlışlıkla Beyoğlu'na girmişti. Böylece ilk sonuçlara göre Beyoğlu'nda seçimi CHP'nin kazandığı zannedilmişti. Yanlış veri girişi, AK Parti ve CHP teşkilatları arasında uzun süre tartışmalara neden olmuştu. CHP seçimlere şaibe karıştırıldığını iddia etmişti.


10 yıl önce