|

Şanlıurfa'daki bebek ölümleri açıklandı

İha
00:00 - 24/07/2009 Cuma
Güncelleme: 17:49 - 24/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Şanlıurfa'daki bebek ölümleri açıklandı
Şanlıurfa'daki bebek ölümleri açıklandı

Sağlık Bakanlığı, Şanlıurfa'daki bebek ölümlerinin nedeninin enfeksiyon olmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümlerinin ciddiyet ve titizlikle takip edildiği belirtildi. Açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Sayın Bakanımızın talimatları ile gelişmeleri araştırmak üzere bir Bilim Kurulu oluşturulduğunu daha önce kamuoyumuz ile paylaşmıştık.

2 yeni doğan yoğun bakım uzmanı, 1 kadın doğum hastalıkları uzmanı ve 1 enfeksiyon hastalıkları uzmanından oluşan bu bilim heyetine Bakanlığımız Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan bir başmüfettiş de iştirak etmiştir.

Bu heyet tarafından Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanemizde yapılan incelemeler sonrasında düzenlenen raporda; 'Ünitede 01-11 Temmuz 2009 tarihleri arasında 8 bebek, 12-20 Temmuz 2009 arasında ise ilave 2 bebek daha hayatını kaybetmiştir. Kaybedilen 10 bebekten 4'ünün konjenital (doğuştan) anomalisinin olduğu, 5'nin 28 hafta altı prematüre (zamanından önce doğan) bebek olduğu (3'ü 24 haftalık olup yaşam sınırındadır), 1 bebeğin ise 32 haftalık prematüre bebek ve perinatal asfiksi (doğum

öncesinden başlayan solunum sıkıntısı) tanısına yönelik tedavi aldığı tespit edilmiştir. Bu bebeklerin yalnızca 2'sinin kan kültüründe üreme olduğu ve ölümlerin tek başına kan kültüründeki üremeler ile açıklanamayacağı (bir bebekte ağır konjenital kalp anomalisi, diğerinde ise prematürite (erken doğum) ve böbrek yetmezliği belirlendi)' kanaati bildirilmiştir.

Yine aynı raporda; 'Temmuz 2009 ayı içerisinde meydana gelen yeni doğan ölümlerinin tek bir kaynağa bağlı olmadığı, ölüm nedenleri arasında prematürite -immatürite (erken doğmuş ve yeteri kadar gelişememişlik) ve konjenital anomalilerin olduğu tespit edilmiştir. Diğer risk faktörleri olan 2 bebekte K. Preumania üremiştir ancak hastaların özellikleri ve eldeki veriler hastaların ölüm nedenlerinin enfeksiyon olduğunu söylemek için yeterli değildir' sonucuna varılmıştır."


15 yıl önce