|

SGK Türkiye'nin en iyi hastanelerini belirledi

Cihan
00:00 - 2/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 11:15 - 2/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
SGK Türkiye'nin en iyi hastanelerini belirledi
SGK Türkiye'nin en iyi hastanelerini belirledi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) en iyi özel hastaneleri belirlendi. SGK Başkanlığı'nca 13 Kasım 2009'da yürürlüğe konulan Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması yönergesi gereğince özel hastaneler inceleme altına alındı.


Bu hastaneleri puanlamak üzere bir komisyon oluşturuldu. Komisyon 400 maddelik kriter testine tabii tuttu. Poliklinik, yoğun bakım, ameliyathane, tedavi standartları, hasta hakları ve güvenliği, enfeksiyon kontrolü, tesis yönetimi, elektronik raporlama hizmet standartları, hastanelerin reçete kontrolü, yatak sayısı, kapalı alan, doktor ve hemşire sayısı ve çalışanların sosyal hakları, sigorta primleri konusunda puanlama yapıldı. 31 Aralık 2009'da yapılan toplantıda ise en iyi hastaneler belirlendi.

Hastaneler puanlarına göre A, B, C, D ve E gruplarına ayrıldı. E grubu hastaneler yüzde 30 fark ücreti alabilirken bu oran, hastanenin sınıfına göre yüzde 40, 50, 60 ve 70'e kadar çıkabiliyor. İnceleme yapılan 393 hastaneden en yüksek puanı alıp (A) sınıfına giren 77 özel hastane, yüzde 70'i bulan fark ücreti tahsil edecek. Ülke genelinde tanınan Acıbadem, Alman ve Memorial gibi zincir hastanelerin bir kısmı B ve C sınıfında kaldı. Yüzde 70'e kadar fark ücreti alma hakkı tanınan A sınıfı hastaneler arasında Bursa'dan Özel Bahar Hastanesi ve Özel Medical Park hastanesi yer aldı.


Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Kurt, 906 puanla Türkiye'nin en iyi ilk 20 hastanesi içerisine girdiklerini belirterek, 'Biz A sınıfı hastaneyiz' diye seslerini çok çıkaran birçok hastanenin ise (B) ve (C) gruplarında yer aldıklarının ortaya çıktığını söyledi. Seçimde önemli bir kriter olduğuna dikkat çeken Ömer Kurt şöyle konuştu: "Çok kaliteliyiz diyerek az vaka tedavi edip birinci sınıfa girilemeyeceğini görmüş olduk. Bu da komisyonun almış olduğu çok doğru bir karar. Yani 'hastaneme az insan gelsin, pahalı hizmet vereyim' düşüncesiyle kaliteyi herkes yakalayabilir. Önemli olan uygun fiyata daha fazla vatandaşa hizmet ederken kaliteden de ödün vermemek. Bahar Hastanesi tam bu şartlara haiz bir hastane. Komisyon, her türlü teknik donanım ve fiziki kapasiteyi, ne tür ameliyatlar yapıldığı konusunda incelemeye yaparak bir sınıflama yapmıştır. Komisyonun gözünde hangi hastane iş üretmiş, icraat yapmış, vatandaşlara tüm imkanlarını sunmuş ve bunun yanında kaliteden ödün vermemişse onlara bakılmıştır."


A sınıfı hastane olmaları sebebiyle yüzde 70'e kadar fark ücreti alabileceklerini ancak bu haklarını kullanmayacaklarına dile getiren Kurt, oranın düşük olacağını ifade etti. Kurt, şöyle devam etti: "Bizim hedefimiz A grubu hastane olma özelliğimiz devam ettirmek ve bu 906 puanı daha yukarılara çıkarmak. Bunun yanında Bursa halkına şunu söylemek istiyorum. Fiyatlarımızda çok fazla artış yapmayacağız. Vatandaşlarımız bu konuda rahat olsunlar. Sağlıkta güveni tesis etmeye çalışan Bahar Hastanesi, uygun adamlarla yoluna devam etmektedir. Bursalıların güvenini A sınıfı hastane olarak pekiştirmiş olduk."

















14 yıl önce