|

Sıcaklar süt verimini düşürdü

İha
00:00 - 4/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 20:25 - 4/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Sıcaklar süt verimini düşürdü
Sıcaklar süt verimini düşürdü

Bitlis'te hava sıcaklığının mevsim normalinin üstünde seyretmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle süt üretiminde yüzde 20'lere varan kayıpların yaşandığı belirtildi.

Aşırı sıcaklar ve kuraklık hayvanları da olumsuz etkiledi. Son dönemde aşırı sıcaklıklara bağlı olarak yaşanan kuraklık tarım alanında yaşanan ürün kayıplarının yanı sıra hayvansal ürünlerin de veriminin düşmesine neden oluyor. Hayvanların süt veriminde düşüşler olduğunu belirten Güroymak Gölbaşı Beldesi Hayvansal ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şerif Avcı, sıcakların 22 derecenin üzerinde olmasının soğuklardan daha çok hayvanları kötü yönde etkilediğini ifade etti. Avcı, artan sıcaklıklar ve bölgede ciddi boyutlarda baş gösteren kuraklık nedeniyle hayvanların veriminde yüzde 15 ile 20 arasında düşüşlerin yaşandığını belirterek, "Sıcaklara ve bu seneki kuraklığa bağlı olarak süt verimi düştü. Ayrıca buna bağlı olarak hayvanlarda çeşitli hastalıklar da yaşanıyor" dedi.

Hayvanların sıcaklara bağlı olarak beslenmelerinde bir takım sorunlar yaşandığını belirten Şerif Avcı, bunun süt verimini de düşürdüğünü söyledi. Sıcak havalarda hayvanları serinletmenin yollarını aramanın gerektiğini belirten Şerif Avcı, çiftçilerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi. Avcı, "Barınak dizaynında duvarların olmaması, çatıda bir açıklık bırakılması, çatının yüksekliği gibi doğal havalandırma yöntemlerinin yanı sıra, çapının on katı mesafede dizilen vantilatörler ve duşlama gibi mekanik soğutma önlemlerin alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.


16 yıl önce